• autoritățile fac demersuri la Guvern să obțină acest statut, ca să se obțină facilități fiscale pentru agenții economici care vor opera la HIT • Traian Milon, secretarul general al județului, spune că, fără acest titlu, „facilitățile sînt inoperante” • HIT îndeplinește condițiile cerute de legislația referitoare la parcurile industriale • dacă nu se obține titlul, singura facilitate a firmelor vor fi chiriile reduse la jumătate față de prețul pieței
Lansate cu mare pompă, în urmă cu jumătate de an, lucrările la Parcul Industrial de la Hemeiuși (HIT) continuă, iar construcțiile „au depășit nivelul solului”, după cum informează Traian Milon, secretarul general al județului. Dincolo de problemele financiare, preconizate de conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău, beneficiarul investiției, obiectivul nu este, deocamdată, atractiv pentru potențialii investitori. Asta, deoarece proiectul a fost demarat înainte de apariția Legii parcurilor industriale, deci încă nu a fost „prins” în această categorie. „Se fac demersuri pentru obținerea titlului de Parc industrial pentru HIT”, precizează Traian Milon. Miza este foarte mare, pentru că nu este vorba de o simplă denumire, ci de o sumedenie de facilități acordate de stat pentru parcurile industriale recunoscute ca atare. „Dacă nu avem titlul de parc industrial, facilitățile date de Guvern sînt inoperante”, recunoaște secretarul general al județului.
Conform legislației în vigoare, titlul de parc industrial se acordă oricărei societăți comerciale pe acțiuni cu sediul în România și obiect unic de activitate administrarea parcurilor industriale. Această societate comercială trebuie să îndeplinească, la un loc, mai multe condiții minimale. În primul rînd, să dețină titlul de proprietate sau de folosință, pe o perioadă de cel puțin 25 de ani, asupra terenurilor aferente parcului industrial. Apoi, alte condiții sînt să prezinte un studiu de fezabilitate și un plan de afaceri pe cel puțin trei ani, privind exploatarea parcului industrial; numărul persoanelor juridice care își vor desfășura activitatea în parc, conform documentațiilor legale de intenție sau angajament, să fie de cel puțin cinci, iar, în urma dezvoltării activităților specifice, să se creeze, în cel mult trei ani, minimum 300 de noi locuri de muncă.
În principiu, dar și de fapt, HIT, administrat de SC Parcul Industrial Hemeiuși SA, îndeplinește toate aceste condiții, dar rămîne la latitudinea Guvernului dacă va acorda sau nu investiției de la Bacău statutul de Parc Industrial.
Ce stimulente aduce titlul de „Parc Industrial”
Agenții care își desfășoară activitatea într-un parc industrial beneficiază de o sumedenie de stimulente, în special fiscale.
Astfel, legislația prevede scutirea de la plata taxelor vamale și a TVA la importul de mașini, utilaje, instalații, echipamente, mijloace de transport, alte bunuri amortizabile necesare efectuării și derulării de investiții; scutirea de la plata taxelor vamale și a TVA a importului de materii prime și materiale, piese de schimb și componente care se utilizează pentru construcția, reparația și întreținerea de obiective în teritoriul parcului. Firmele mai beneficiază de scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în modernizarea tehnologiilor, dezvoltarea infrastructurii industriale, susținerea obiectivelor de investiții din cadrul parcului industrial, pe o perioadă de 5 ani de la înființare; înlesniri de la plata impozitelor și taxelor locale, pe baza hotărîrilor consiliilor locale și județene pe a căror rază administrativ-teritorială se afla parcul industrial, pentru o perioadă de cel mult cinci ani.
În cazul în care nu va obține titlul de Parc Industrial, HIT le va putea oferi agenților economici mult mai puține facilități, aflate strict la latitudinea proprietarului, adică a CJ, ca și a Consiliului Local al comunei Hemeiuși. Singurele facilități anunțate în acest caz sînt acelea că, pentru spațiile care vor fi construite la Hemeiuși, firmele investitoare vor plăti chirii la aproximativ 50 la sută din prețul pieței.
Parcul Industrial HIT este un proiect promovat de Consiliul Județean (CJ) Bacău, în parteneriat cu Consiliul Local al comunei Hemeiuși, în cadrul Programului PHARE 2000. Bugetul total estimat al proiectului este de 8,5 milioane de euro, din care 4,8 milioane – finanțare din partea Uniunii Europene, 1,6 milioane de euro – contribuția Guvernului României, iar 2,1 – cofinanțare locală din partea CJ Bacău. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns