• suma investită de CET ar putea ajunge la 70 de milioane de euro, în cazul în care societatea va obține împrumutul de la băncile americane contactate • principalele investiții vizează contorizarea și îmbunătățirea rețelelor de termoficare • în cazul în care aceste proiecte vor deveni realitate, băcăuanii ar putea plăti mai puțin pentru căldura și apa caldă
CET Bacău și-a propus ca, pînă la sfîrșitul acestui an calendaristic, să încheie contracte individuale de prestări servicii cu toți beneficiarii deserviți. După ce în cursul anului trecut principalul producător de agent termic din oraș a avut cîteva tentative de a trece la facturările individuale, procesul a fost abandonat din cauză că nu toți beneficiarii se regăseau în baza de date a societății, iar firma nu avea dezvoltată infrasctructura necesară. „Scopul trecerii la facturarea individuală este aceea de a crește ritmul încasărilor. S-a constatat că în orașele în care banii se încasează direct de la beneficiar ritmul de recuperare a contravalorii serviciilor furnizate este mult mai bun decît încasarea prin intermediul asociațiilor de proprietari”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. Pentru a ajunge ca fiecare beneficiar să primească factură cu cheltuielile lunare de căldură și apă caldă, societatea trebuie să înființeze casierii în mai multe zone ale orașului și să achiziționeze un soft care să ruleze situația financiară a fiecărui beneficiar. Trecerea la facturarea individuală este una dintre recomandările făcute și de specialiștii Fondului Monetar Internațional pentru eficientizarea activității CET-urilor externalizate.
Pentru a putea trece la facturarea individuală, CET ar fi trebuit să realizeze investiții pentru contorizarea branșamentelor la căldură și apă caldă menajeră. Firma a dezvoltat pentru acest an două planuri de investiție. Unul dintre acestea are în vedere realizarea de investiții din fondurile proprii, în această situație alocația fiind în valoare de 87 de miliarde de lei. A doua situație pleacă de la ipoteza că, în acest an, CET va reuși să contracteze, prin firma americană Lemna Internațional, împrumutul în valoare de peste 70 de milioane de euro. Din acești bani, societatea și-a propus să realizeze o nouă centrală termoelectrică în cogenerare, care să producă energie electrică și în perioada de vară, cînd firma furnizează numai apă caldă, să reabiliteze cele 20 de centrale termice aflate acum în administrarea Termloc, care nu vor putea fi racordate la sistemul de termoficare. Din același împrumut, CET mai vrea să contorizeze pentru căldură și apă caldă toate branșamentele, să înlocuiască 11 km de rețea primară și peste 600 de km din rețeaua secundară, să automatizeze cele 34 de puncte termice și să dispecerizeze întregul sistem de termoficare. „Aproape jumătate din suma pe care o vom împrumuta, în cazul în care vor obține suma solicitată, va fi direcționată spre înlocuirea rețelelor de termoficare. În acest fel pierderile înregistrate în rețeaua de termoficare vor dispărea, rezolvîndu-se una dintre cele mai mari probleme pe care le înregistrăm în prezent”, mai spune directorul Vasile Drăgușanu. În cazul în care CET nu va obține împrumutul vizat de la băncile americane, firma nu va investi decît cele 87 de miliarde de lei alocate din propriile venituri. Toate investițiile programate de CET ar trebui să aibă ca finalitate reducerea facturilor la încălzirea și apa caldă furnizate de CET. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns