• Codul Fiscal introduce facilități pentru importatorii de utilaje și materii prime • nu se plătesc impozit pe clădirile reabilitate termic prin credite
Odată cu intrarea în vigoare a Codului Fiscal, unele categorii de plătitori de Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) beneficiază de facilități. Petru Hăineală, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, spune că „prin Codul fiscal s-a prevazut ca, prin excepție de la regula generală, să nu se facă plata efectivă la organele vamale de către persoanele înregistrate ca plătitori de TVA care au obținut certificate de exonerare pentru importul de mașini industriale, utilaje tehnologice, instalații, echipamente, aparatură de măsură și control, automatizări, destinate realizării de investiții, precum și importul de mașini agricole și mijloace de transport destinate realizării de activități productive”. Aceeași măsură este prevazută și pentru plătitorii de TVA care au obținut certificate de exonerare pentru importul de materii prime și materiale consumabile care nu se produc sau sînt deficitare în țară și sînt destinate utilizării în cadrul activității economice a persoanei care realizează importul. Normele privind procedura de acordare a certificatelor de exonerare de la plata în vamă a TVA pentru importurile prevăzute la art.157 alin. (3) din Codul fiscal au fost aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr.1.844/2003.
Persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA care realizează astfel de importuri trebuie să solicite eliberarea unui certificat de exonerare de la plata în vamă a TVA, emis de către autoritățile fiscale competente. Pot solicita eliberarea unui astfel de certificat numai persoanele care nu au obligații bugetare restante reprezentînd impozite, taxe, contribuții, inclusiv contribuții individuale ale salariaților și orice alte venituri, cu excepția celor eșalonate / reeșalonate la plată. Pe baza certificatelor prezentate de importatori, organele vamale au obligația să acorde liberul de vamă pentru bunurile importate.
De asemenea, Codul fiscal stabilește o serie de scutiri de TVA pentru exporturi sau alte operațiuni similare, pentru transportul internațional și pentru operațiunile legate de traficul internațional de bunuri. Instrucțiunile de aplicare a acestor scutiri au fost aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr.1.846/2003, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.
O altă modificare privind TVA este legată de cifra de afaceri. „Pentru persoanele care realizează o cifră de afaceri sub 100.000 de euro anual, perioada fiscală este trimestrul. Aceasta înseamnă că aceste persoane vor fi obligate să depună trimestrial deconturi de TVA. Plata taxei sau, după caz, rambursarea vor fi efectuate de asemenea numai trimestrial”, precizează Petru Hăineală.
Doar anul acesta nu se plătesc taxe pe moșteniri
Din acest an, proprietarii trenurilor agricole plătesc un impozit de 10.000 de lei/hectar (1 leu/mp). Cei care își reabilitează termic clădirile de locuit (de exemplu, dacă își montează termopane) vor fi scutiți de la plata impozitului pe clădire pe perioada de rambursare a creditului obținut pentru reabilitare termică. În 2004, nu se mai plătește taxa pentru succesiune, din 2005 urmînd să fie scutiți de taxele notariale doar cei care dezbat succesiunea în termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor. Și autorizatiile pentru micii meseriași costă mai puțin.
Noul Cod Fiscal a lăsat impozitele și taxele locale la nivelul stabilit în mai 2003. DGFP Bacău informează că, noutățile privind impozitele și taxele locale sînt:
– sînt scutite de la plata impozitului pe clădire persoanele fizice și juridice care reabilitează termic clădirile de locuit pe care le au în proprietate. Scutirile sînt valabile doar pe perioada de rambursare a creditului obținut pentru reabilitarea termică. Nu vor achita nici taxe pentru autorizațiile de construire în cazul lucrărilor de reabilitare.
– impozitul pe clădiri se datorează doar de către proprietar, atît în cazul clădirilor închiriate, cît și în situația leasing-ului;
– consiliile locale vor putea majora, din 2005, impozitele și taxele locale doar cu 20 la sută (față de nivelurile din 2004).
– Codul Fiscal menține puterea dată consiliilor locale să acorde scutiri și reduceri de impozite pe clădire și teren în cazul săracilor, șomerilor, persoanelor cu handicap sau care primesc alocație de sprijin;
– se menține și prevederea care stabilește că proprietarii mai multor clădiri plătesc impozit majorat cu 15 procente pentru a doua casă (prima în afara celei de domiciliu), cu 50 la sută pentru a treia (a doua în afara celei în care locuiește), cu 75 la sută pentru a patra și cu 100 la sută pentru a cincea și următoarele.
• Se plătește impozit pe terenurile agricole, inclusiv cele din intravilan
Codul Fiscal introduce și impozitul pe terenul agricol, proprietarii urmînd să plătească 10.000 lei/hectar, adică 1 leu/mp. Toată lumea va plăti la fel, 10.000 lei pe hectar, chiar și cei cu terenuri agricole în intravilan, care pînă acum achitau o taxă mai mare.
• Scutiri de taxe succesorale
Deși taxele notariale rămîn la nivelul stabilit în 2003, Codul Fiscal prevede scutiri pentru taxa asupra succesiunii. Aceasta nu va mai fi platită dacă procedura succesorală se dezbate în termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor. Vor fi scutiți și cei care dezbat succesiunea anul viitor, adică în termen de un an de la intrarea în vigoare a Codului Fiscal. În 2004, este valabilă scutirea și pentru cei care dezbat succesiunea după 2, 3, 4 sau mai mulți ani. Pînă acum, se acorda o reducere de 50 la sută doar pe o perioadă de șase luni de la deces.
– sînt scutite de plata impozitului pe clădire și pe teren parcurile tehnologice și de cercetări științifice;
– s-a introdus scutirea de la plata impozitului pe teren pentru terenurile degradate sau poluate, pe toată perioada cît durează ameliorarea acestora.
• micii meseriași plătesc mai puțin
Taxele pentru eliberarea autorizației pentru desfășurarea unei activități economice (pentru micii meseriași, cărăuși, liberprofesioniști, pentru cazanele de fabricat rachiu, mori etc.) sînt de 100.000 lei în mediul rural și 500.000 lei în mediul urban. Codul Fiscal elimină viza de prelungire a autorizației de funcționare a persoanelor fizice independente, asociațiilor familiale, pentru certificatul de producător agricol, autorizații sanitare de funcționare etc. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns