• Ion Mihalache, Constantin Ciupercă, Dumitru Macovei și Mihai Chiuaru sînt singurii pictori băcăuani acreditați să picteze biserici • nici unul dintre ei nu pictează în lăcașurile din Bacău • artiștii spun că nu sînt căutați și că în biserici se pictează la întîmplare, iar reprezentanții bisericii spun că nici pictorii nu au știut să-și promoveze lucrările
Pictorii Ion Mihalache, Constantin Ciupercă, Dumitru Macovei și Mihai Chiuaru sînt singurii artiști plastici băcăuani care au acte în regulă pentru pictura religioasă. Adică, din punct de vedere oficial, sînt singurii din județ care au dreptul să picteze în lăcașurile de cult, avînd aprobarea comisiilor speciale de pictură de la București. Cu toate acestea, nici o biserică din județul Bacău nu lucrează cu vreunul dintre acești artiști. Acest lucru a fost recunoscut fără entuziasm de pictorii băcăuani. „Nici unul dintre ei nu lucrează în Eparhia Romanului”, ne-a răspuns sec Mihai Chiuaru, președintele filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici.
Chiar dacă nu se pot manifesta, așa cum se pricep mai bine, în preajma Bacăului, pictorii de biserici din Bacău lucrează fiecare unde poate, numele lor fiind cunoscute în alte părți ale țării: la Cotmeana, în Argeș, pe Valea Bistriței etc. Din punctul de vedere al artiștilor, motivele pentru care nu-și găsesc de lucru sînt variate. „Nu se înțelege că un artist plastic profesionist, cînd execută o lucrare, o face cu credința că acest lucru trebuie să rămînă. El nu poate risca să facă o lucrare de compromis pe care să-și pună numele. Mai ales într-un spațiu eclesial care dăinuie”, ne-a declarat pictorul Chiuaru.
Opinia lui este, în ceea ce privește pictura bisericească, că se apelează la pictori fără acreditare din motive ce țin mai mult de cele lumești, decît de cele sfinte. „În general, se lucrează cu amatori care execută lucrări rapide la prețuri ridicole. Se merge pe ideea să se facă o lucrare cu bani puțini și repede. Ori acest lucru le este fatal românilor. Un pictor care lucrează doar pentru bani nu are ideea lucrului bine făcut și peren. Acest lucru se observă și la arhitectura religioasă”, a afirmat Mihai Chiuaru.
Și de partea cealaltă a baricadei se știe prea puțin despre artiștii băcăuani acreditați în pictura bisericească. „Singurul artist plastic acreditat să picteze biserici pe care îl cunoaștem este Chiuaru, care a pictat la Mănăstirea Parincea. În rest, nu mai știm alți pictori care au aprobare de a picta biserici de la comisia de specialitate a Patriarhiei”, a recunoscut Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Chiar dacă admite existența kitch-urilor în unele lăcașuri de cult, ierarhul de la Roman susține că problema este și a pictorilor autorizați, care nu s-au făcut cunoscuți pînă în prezent la Episcopia Romanului. „Acești artiști nu s-au prezentat niciodată la Centrul Eparhial din Roman cu lucrări prin care să dovedească cum și ce știu să picteze. Noi avem nevoie de pictori bisericești, însă nu s-a stabilit nici un contact cu aceștia. În aceste condiții este imposibil să aflăm mai multe despre ei și calitatea lucrărilor pe care le execută”, este de părere ierarhul de la Roman. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns