• reprezentanții Casei Asigurărilor de Sănătate ne asigură că avem dreptul să ne chemăm gratuit acasă medicul de familie, după orele de program ale acestuia • desființarea centrelor de permanență va face astfel ca solicitările la domiciliu ale doctorilor să mai numeroase decît pînă acum
Asigurații din județuil nostru au undă verde să-și cheme la domiciliu medicului de familie de la 1 februarie, dată de la care centrele de permanență din Bacău își închid porțile. Gratuite pentru pacient, dar decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS), chemările la domiciliu ale medicului se pot face doar în afara orelor de program de la cabinet. Cu o astfel de variantă la dispoziție, reprezentanții CAS susțin că băcăuanii nu au de ce să se declare speriați că centrele de permanență vor dispărea, dar și că medicii de familie vor fi mai avantajați de deplasările la domiciliu, decît de efectuarea unei gărzi. „Solicitările la domiciliu ale medicului de familie pot fi făcute atunci cînd doctorul nu mai este de găsit la cabinet, adică după orele de program ale acestuia. Un medic de familie este obligat să stea zilnic la cabinet cinci ore, iar alte două ore să facă teren. Orice solicitare din partea unui asigurat de pe listă care vine în afara acestui program trebuie să fie onorată de medic. Astfel, un bolnav care necesită consultație și tratament nu mai are nevoie de centru de permanență. Medicului de familie care răspunde solicitărilor la domiciliu îi plătește Casa de Asigurări pentru acest serviciu”, a explicat Dan Stoica, director de contractări al Casei de Asigurări Bacău.
Asiguratul care nu-și mai găsește doctorul la cabinet și nu mai poate aștepta pînă a doua zi are dreptul să-l cheme acasă pe medicul său, costul vizitei urmînd să fie suportat de asigurările de sănătate. „Pentru solicitările la domiciliu pînă la orele 20.00, doctorul primește un anumit punctaj, iar după orele 20.00, punctajul este mai mare, astfel că medicul ar trebui să fie motivat să se deplaseze la domiciliul pacientului. Din punct de vedere financiar, medicul de familie care face consultații la domiciliu iese în cîștig față de situația în care ar face gărzi, iar bolnavii nu trebuie să alerge prin oraș la Urgențe, dacă au nevoie doar de o consultație”, a mai spus Stoica. Singura situație în care medicului de familie nu i se plătesc de către CAS consultațiile la domiciliu sînt cele la care pacientul este copil. Întrucît în Bacău va exista un singur centru de permanență, destinat exclusiv copiilor, iar părinții vor avea la dispoziție 24 de ore din 24, chiar și în week-end și în sărbătorile legale un medic de gardă căruia să i se adreseze, consultațiile la domiciliu pentru copii nu vor fi decontate de CAS. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns