• fiecare elev bursier primește 100.000 de lei pe lună • cu acești bani, elevii nu își permit să cumpere mai mult de zece caiete sau mîncare pentru patru zile • bursele de merit sînt mai rare ca iarba de leac • reprezentanții tuturor localităților din județ spun că sărăcia reprezintă principalul motiv al fondurilor mici alocate la acest capitol
Elevii foarte buni la învățătură din comunele județului nu au nici o șansă să fie răsplătiți prin burse școlare pentru rezultatele pe care le obțin. Fondurile foarte mici alocate de comunitățile locale pentru a răsplăti pregătirea elevilor eminenți sau lipsurile celor proveniți din familii foarte sărace sînt, de fiecare dată, insuficiente în comparație cu nevoile elevilor. Gîndite pentru a-i ajuta pe elevi să-și completeze sumele destinate hranei sau rechizitele, bursele elevilor au devenit o batjocură pentru cei care le primesc. Indiferent că e vorba de comunele sărace sau de cele ceva mai bogate din județ, autoritățile locale au decis că bursele sociale trebuie să fie cele mai numeroase, pentru că și elevii săraci au cea mai mare pondere în rîndul școlarilor care merg în fiecare zi cu ghiozdanul în spate. În aceste condiții, bursele de merit au dispărut aproape cu desăvîrșire, iar bursele medicale se acordă doar în cazul unor afecțiuni foarte rare.
În comuna Lipova, una dintre localitățile cu cea mai mare rată de abandon școlar din întreg județul, autoritățile locale au aprobat, în 2003, doar 24 de milioane de lei pentru întreg anul în vederea acordării burselor școlare. Pentru că nivelul de trai al elevilor este atît de scăzut, reprezentanții școlii au ajuns la concluzia că este aproape imposibil să se facă o selecție a elevilor săraci care vor primi burse sociale. În aceste condiții, banii au fost acordați celor care fac naveta la școală, sub forma unor burse de transport. Pentru că banii se acordă lunar elevilor, doar cîțiva școlari au avut privilegiul de a merge cu autobuzul pînă la școală, cumpărîndu-și biletul cu banii din bursă.
Nici în comuna Tamași elevii care vin la școală nu primesc mai mulți bani. Cele 62 de milioane de lei aprobate de Consiliul Local din localitate au fost împărțite în așa fel încît să ajungă pentru tot anul. Cum suma a fost foarte mică, nici numărul beneficiarilor nu putea fi mai mare. „Am acordat burse pentru 40 de copii, deoarece mai mult nu ne permiteam, elevii urmînd să primească 100.000 de lei pe lună. Cu banii ăștia nu se poate face mai nimic, dar asta era suma pe care o aveam și cu ăștia trebuie să se descurce și elevii”, spune Eugenia Popa, directorul școlii din Tamași.
Deși este una dintre cele mai bogate comune din județ, localitatea Nicolae Bălcescu nu s-a remarcat la capitolul rezervat retribuirii prin burse a elevilor care merg zilnic la școală. Aici se acordă o bursă socială pentru fiecare 17 elevi care frecventează unitățile de învățămînt din localitate. „Am împărțit fondurile pentru a primi burse 102 elevi din totalul de 1.720 de elevi din școlile comunei. Toate bursele care au fost repartizate sînt sociale, iar cuantumul este de 100.000 de lei pe lună”, spune Irina Vaculic, directorul școlii din Nicolae Bălcescu. Același cuantum scăzut se păstrează în majoritatea școlilor din județ. La Școala de la Valea lui Ion, spre exemplu, unde sărăcia este la ea acasă, doar cîțiva elevi primesc bursă de 100.000 de lei pe lună. Dacă nu ar fi și alocațiile acordate familiilor, din banii de bursă părinții nu ar putea cumpăra pentru copiii lor decît o pereche de pantofi la trei luni. În restul anului, micuții ar trebui să meargă la școală desculți sau să stea acasă.
Interesant este că în hotărîrea de guvern privind acordarea burselor sociale și de merit scrie că bursele sunt „o formă de sprijin material, vizînd atît protecția socială, cît și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină”. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns