• zece societăți din Onești și București au înaintat conducerii Rafo un protest comun pe motiv că nu-și achită datoriile către foștii parteneri comerciali • șefii acestora susțin că reprezentanții Rafo sînt aroganți și că din cauza neplății datoriilor anagajții de la firmele protestatare nu și-au primit salariile și chiar riscă să intre în faliment
Zece firme, printre care Confmetalon SRL, Gironap-Prod SRL, Comore Instal SRL, Codex SRL, TMUCB SA, Tehnomold Construct SA, Dodo SRL, Domiconst SRL, Conrepi SA, toate din Onești, precum și TIAB SA București au înaintat la conducerea Rafo Onești un „protest comun”, prin care pun în atenția conducerii rafinăriei oneștene că, în cazul în care nu-și onorează obligațiile de plată către ele, vor face sesizare în instanță. În protest se spune că toate firmele semnatare sînt foști parteneri contractuali care au efectuat lucrări de construcții-montaj în incinta Rafo pe o perioadă de doi ani. „SC Rafo, prin neachitarea contravalorii lucrărilor executate de societățile sus menționate, ne-a adus grave prejudicii, dintre care menționăm: neplata datoriilor către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale și acumularea de penalități de întîrziere, fapt care duce la executări și alte proceduri instuite de Legea falimentului; neplata furnizorilor care ne-au aprovizionat cu materiale, utilaje și mijloace de transport necesare executării lucrărilor pentru societatea dumneavoastră și care acum ne acționează în judecată pentru recuperarea sumelor datorate”, se arată în adresa înaintată conducerii Rafo. Mai mult, patronii societălilor semnatare susțin că lipsa lichidităților i-a pus în imposibilitatea de a se mai aproviziona cu materiale și utilaje pentru activitățile curente. Toate aceste lucruri au determinat, așa cum se arată în protest, neplata salariilor a peste 2.000 de oameni care muncesc pentru firmele protestatare. „Menționăm că nu mai putem stăpîni fenomenele sociale generate de neplata salariilor și nici tentativele salariaților de a protesta direct la adresa Rafo. În condițiile date, vă somăm ca în termen de trei zile de la data primirii prezentei să organizați o întrunire cu reprezentanții legali și cu putere de decizie din societatea dvs și societățile semnatare, întîlnire în cadrul căreia să ne propuneți concret un grafic de plată”, se mai arată în document.
Întîlnirea a avut loc după o lună
Deși adresa a fost trimisă la Rafo pe 16 decembrie 2003, prima întîlnire cu reprezentanții celor zece societăți a avut loc abia la sfîrșitul lunii trecute. Ca întotdeauna, conducerea Rafo a refuzat să comenteze în vreun fel incidentul. În schimb, directorii cîtorva dintre firmele protestatare nu s-au putut abține să nu comenteze situația existentă. „Am ajuns să subvenționăm activitatea acestui colos noi, niște furnici, care în momentul în care nu ne este plătită o lucrare de un miliard de lei riscăm să intrăm în incapacitate de plată. De cînd ne ținem de capul lor cu plata, ne-au tot pasat de colo, colo pe la armata lor de contabili, iar directorul general ne-a spus că trebuia să ne anunțăm că ne ducem la el. Stau și mă gîndesc dacă trei săptămîni ar fi fost suficiente pentru a-l anunța pe Ivașcu că venim în audiență. Mai rău ca la președintele României! Cică de ce nu ne-a plătit fosta conducere, de parcă Găureanu ar fi plecat pe Lună, n-ar fi cîteva birouri mai încolo”, ne-a spus indignat unul dintre semnatari.
Directorul Confmetalon, Alexandru Scripcaru ne-a spus și el că situația firmei sale este destul de delicată și că o parte dintre datorii au fost compensate. „Ne-au tot spus că ne vom întîlni și am fost anunțat că ne vedem astăzi (vineri, n.r.), pe la ora 14.00. Datoria pe care o avem de recuperat de la Rafo se cifrează la zeci de milioane de lei”, ne-a declarat Scripcaru. În schimb, despre întîlnirea de la sfîrșitul săptămînii trecute directorul TMUCB nu știa nimic. „Nu ne-a căutat nimeni. Ne-au pus la treabă și nu i-a mai interesat. De cînd s-a schimbat conducerea, nu-i mai interesează nimic, decît să producă țiței. Am lucrat anul trecut tot anul, pînă în octombrie cînd a venit Ivașcu, și am fost pur și simplu scoși afară. Cică să ne descurcăm”, ne-a spus și Traian Sandu, directorul TMUCB Onești, care împreună cu firma mamă au de recuperat de la Rafo peste 30 de miliarde de lei.
Întîlnirea de la sfîrșitul săptămînii trecute nu a adus însă schimbări notabile, evident în interesul firmelor creditoare. „Cică trebuie să ne punctăm din nou, că ei au alte cifre decît noi. Ivașcu nu a fost la întîlnire, a fost prezent un director Anton. Urmează ca, pînă pe 29 ianuarie, contabilii lor să se puncteze cu fiecare dintre societăți, iar la sfîrșitul lunii ianuarie să ne vedem din nou”, ne-a spus și directorul Codex, Mihai Scutaru. Situația protestatarilor este cu atît mai delicată, cu cît unele dintre societățile de pe listă au făcut împrumuturi în bancă pentru a efectua lucrările de construcții de la Rafo Onești. Interesant este că de pe lista protestatarilor face parte și Tehnomold din Onești, firmă la care acționar este nimeni altul decît Corneliu Iacobov, același om care este acționar și la Rafo. Conducerea Tehnomold nu a putut comenta în nici un fel situația, pentru că, de ceva vreme, societatea și-a trimis în concediu toți salariații, iar la telefon nu răspunde decît paznicul. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns