Ilie Boca, Adrian Podoleanu, Silvia Tiperciuc, Liviu Suhard, Ion Sălișteanu, Carmen Poenaru, Cristina Ciobanu, Dany Zărnescu sînt cîțiva dintre pictorii contemporani ale căror lucrări de artă pot fi achiziționate de la Galeriile de artă „Filart” din Bacău. Expuse pe simezele micuței, dar frumoasei galerii din strada Frasinului (lîngă Piața Sud), creațiile artistice sînt prezentate într-o manieră ce redă imaginea rafinamentului artistic. Privitorul atent poate găsi lucrări executate fie pe hîrtie, fie pe carton, lemn sau sticlă. Calitatea acestora este garantată de însuși patronul Galeriilor „Filart”, Viorica Filimon. „Vă dați seama că nu ne putem permite să oferim spre vînzare lucrări care nu se ridică la anumite standarde”, a precizat Viorica Filimon. Aranjate fie tematic, fie după autor, picturile și gravurile de la Galeriile „Filart” au prețuri care variază între 700.000 lei și 5.000.000 lei, în cazul lucrărilor de grafică, iar picturile oscilează între un milion de lei și 20.000.000 lei. Între cele mai scumpe lucrări se află cele ale Cristinei Ciobanu, după cum a precizat Viorica Filimon.
Galeria din strada Frasinului oferă spre admirare și eventuală cumpărare icoane ortodoxe, pictate pe lemn sau pe sticlă, conceputeîn spirit bizantin. „Icoanele sînt realizate de artiști Manuela și Lorena Lungu, Georgeta Popovici, iar prețurile lor variază între 500.000 lei și 2.000.000 lei”, ne-a spus patroana Galeriilor „Filart”. Pentru că în Bacău nu există o cotație valorică a lucrărilor și a artiștilor, la Galeriile „Filart” prețul de bază de la care se vînd picturile și gravurile este cel cerut de autor, la care se adaugă alte taxe. „Prețul este stabilit de artist, la care se adaugă obligațiile legale. Oricum, la vînzare costul unei lucrări crește cu aproximativ 40 la sută din prețul inițial de pornire”, a precizat Viorica Filimon.
Ea este prima băcăuancă care și-a investit banii într-o afacere gen Galerii de Artă și a reușit să ajungă la zece ani de existență cu „Filart”-ul. Secretul nu ține de cine știe ce învîrteli, ci de profesionalism. „Nu am adus spre vînzare decît lucrări de artă modernă și contemporană, deoarece mă pricep pe o zonă limitată din punct de vedere artistic. Am avut și oferte de picturi mai vechi, însă le-am declinat”, a zis Viorica Filimon. Chiar dacă nu a cîștigat cine știe ce în domeniul artei, fiind o afacere de „supraviețuire”, Viorica Filimon este convinsă că se poate face treabă bună în domeniu. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns