Mihai BUZNEA
Ultima oră: se zvonește cum că NASA ar intenționa să abandoneze cosmodromul din deșertul californian, optînd pentru o locație dintr-o țară est-europeană. Și cum Bacăul s-a auto-înscăunat cel mai european oraș, are toate șansele de a deveni centrul mondial al cercetărilor spațiale. Sîntem, așadar, pe cale să dăm lovitura cea mare. Șansa, una la o galaxie, nu trebuie ratată. Putem și trebuie să ne-o adjudecăm. Vă dați seama, nu, ce ar însemna asta pentru băcăuani și mai-marii lor? Mană cerească, nectar și ambrozie, pară mălăiață și „mălai” ca lumea pentru veșnicie. Așadar, pe ea! Preliminariile sînt de cel mai bun augur. Să trecem la fapte!
Știrea-zvon, senzațională în conținut și esență, nu a fost pusă în undă de marile agenții internaționale de presă. Nici nu am obținut-o din surse confidențiale, dar demne de toată încrederea, sau accesînd, cu ajutorul rakeților, saiturile Pentagonului, ori printr-o manevră-pirat de intoxicare informatică gen „Armaghedon nx”. Pur și simplu mi-a căzut în brațe. De fapt, mi-a sărit în ochi, așa că am tot dreptul de a-mi asuma paternitatea. Totuși, nu cer nimic și nici nu voi solicita exclusivitatea și dreptul de preempțiune. De ce să mă bucur doar eu de eventualele foloase, și nu toată lumea? Deși, dacă stau să mă gîndesc mai bine, aș putea să-ncep parcelarea și concesionarea primelor loturi, asta pînă să dea năvală americanii și cine mai știe cine!…
S-au gîndit, oare, băcăuanii ce comoară le stă în cale fără să-și dea seama? Iată că nu au făcut-o! Cu toate că trec zilnic pe lîngă ea, o privesc dar n-o observă. Se-ntîmplă, de vină fiind obișnuința. În coasta tîrgului, într-o zonă intens circulată, flancată de șoseaua de centură și de calea ferată, în plin intravilan, un peisaj selenar se oferă privirilor în toată splendoarea. Numai bun pentru cercetări extraterestre. Spațiale. Studiind fenomenul și comparîndu-l cu imaginile recoltate de misiunile Apollo, s-a constatat că solul cu pricina este izbitor de asemănător. Aproape identic cu cel al astrului nopții. Cratere și crevase, platouri înalte, creste muntoase, albii de rîuri, emanații fetide. Ideal pentru cercetări cosmice. Pentru ce să mai lansezi navetele cu astronauți, dacă aici ai totul la dispoziție! Economisești timp și bani berechet, iar din economiile astfel obținute, deloc mici, ci chiar destul de mari, li se pot „scăpa” și băcăuanilor ceva parai, ia, acolo, niște miliarde! Abia atunci să vezi oraș european!
Poligonul cu pricina, ce se-ntinde pe cîteva hectare, prezintă totuși o serie de particularități față de surata ei galbenă și rece: e paradisul terestru al mizeriei și dezordinii desăvîrșite. Spunea cineva că noi nu putem atinge perfecțiunea? Iată că putem! Metamorfoza cu pricina s-a produs într-un singur deceniu. Adică în mai puțin de o clipă dacă îl raportăm la timpul astronomic. Aici a fost, cîndva, un complex sportiv. Acum e o uriașă groapă de gunoi. Fără administratori. Mare parte din mizeria orașului e abandonată aici. Te și miri cum de n-au invadat-o scormonitorii de comori. O adevărată mină de deșeuri reciclabile: hîrtie, metale, mase plastice, reziduuri industriale, materiale rezultate din demolări. Bălării înalte de nu se văd cal și călăreț. Șobolani. Latrină publică. Composturi fetide după fiecare ploaie. Bombă ecologică.
Unde-s gospodarii urbei? Dar garda de mediu? Dar inspecția sanitară?
În urmă cu vreo 10 ani, cînd terenurile de sport au fost dezafectate și a început construcția modernului complex muzeal de științele naturii, băcăuanilor li s-a promis că aici va ființa un parc dendrologic pentru cercetare științifică și agrement ecologic. Oricum, ceva de genul acesta. Ce-a ieșit, se vede. Sau nu prea. Timpul și omul au lucrat împreună, împotriva firii, și iată rezultatul. Dar acuși-acuși ne bate iarna la ușă și totul va dispărea pentru cîteva luni. Sub zăpadă. Ce va fi la primăvară? Probabil desăvîrșirea dezastrului. Poate pînă atunci vin americanii de la NASA, cu rachete-cu tot și vom avea prilejul de a urmări în direct lansări și aselenizări de nave cosmice. Mai rar asemenea șansă!
PS: Tonul de pamflet al textului pe care tocmai l-ați citit nu exagerează cu nimic adevărul luat în vîrful peniței. În fond, gluma poate avea efecte terapeutice, după cum s-a demonstrat nu de puține ori. Și fără supărare. Cine nu ne crede, să meargă să vadă. „Minunea” e la un singur pas de noi.
Lasă un răspuns