VOLEI FEMININ – CUPA CONFEDERAȚIEI EUROPENE: Parcursul bun din campionat al Științei, unul la începutul căruia antrenorul Florin Grapă declara că își dorește ca echipa de care se ocupă să se claseze cel puțin pe locul al patrulea, a fost confirmat și în Cupa Confederației Europene la volei feminin. Calificată, spectaculos, în optimile de finală ale Cupei CEV, după ce pierduse primul meci din grupa în care au mai jucat Panellinios Atena (Grecia), Giko Samtredia (Georgia) și Krug Cerkasî (Ucraina), Știința avea de făcut față echipei olandeze VC Weert pentru a prinde „sferturile” de finală ale competiției amintite. „Vrem să ajungem cît mai sus”, a spus antrenorul Florin Grapă, înainte ca Știința să învingă la scor și în meci decisiv pe Krug Cerkasî, cu 3-0, scor de care era neapărată nevoie. Mai mult decît circumspect, în prima fază a competiției, Grapă a avut de ce să aibă emoții. Pînă atunci, sezonul competițional 2003-2004 al echipei băcăuane s-a dovedit a fi unul fructuos. Știința a rămas „în cărți”, ulterior, atît în Cupa României, în care s-a calificat în finală, cît și în Superligă. Știința a pierdut, la limită, 2-3, primul meci din cadrul optimilor de finală ale Cupei Confederației Europene, dar înainte de Crăciun și-a cîștigat participarea în „sferturi” prin neprezentarea echipei olandeze. Sorții i-au desemnat ca adversară Științei, în penultima fază a competiției, pe Balakovskaia Balakovo.
Sală aproape plină și afumată
Cu o jumătate de oră înainte de începerea meciului, unul precedat de un schimb de fanioane între cele două echipe, sala era aproape goală, doar vreo sută de spectatori. „Nu vă faceți griji, vor veni și o să ne susțină”, a afirmat antrenorul secund Melu Manta. Previziunile lui Manta s-au adeverit, la ora 18, cea a debutului partidei, în sală s-au adunat circa 1400 de spectatori, după care au mai venit și alți o sută.
Meciul a început abia după ce o doză consistentă de fum a fost răspîndită dinspre „pirotehniștii” de la galeria FCM Bacău și care s-a adăugat fumului de țigară venit de pe hol. Intenția a fost de a crea o atmosferă de spectacol, ca la concertele rock de pe stadioane sau de la meciurile de fotbal, doar că efectul nu a fost cel așteptat. „Uite ce îmi fac și ăștia!”, a aruncat Florin Grapă către tribună. Cu timpul, vizibilitatea a crescut, la fel ca și volumul încurajărilor venite dinspre galerie.
Altfel, între cei 1500 de spectatori s-au aflat puzderie de oameni de sport, între care și soții Chivorchian, care nu au stat însă unul lîngă altul, fiind fiecare dintre ei invitați în cîte o parte de tribună. Angelica Chivorchian, fiica președintelui FCM Bacău, titulară în echipa de volei a Științei, nu a făcut un meci rău, dar nici unul prea bun, integrîndu-se aftfel în nota medie a jocului coechipierelor sale.
Balakovskaia, o nucă tare
A venit și ziua de 21 ianuarie 2004, cea în care formația pregătită de Florin Grapă și de Melu Manta a jucat la Sala Sporturilor din Bacău, sub ochii a peste 1500 de spectatori, primul meci din sferturile de finală ale Cupei CEV, în compania echipei Balakovskaia Balakovo (Rusia). După cum se știe voleibalistele băcăuane au pierdut cu 1-3 (29-31, 23-25, 25-16, 20-25), deși s-au aflat la conducerea ostilităților în primele trei seturi. Momentul psihologic al partidei poate fi considerat cel din primul set, cînd Știința conducea cu 13-7. La acest scor și la o minge discutabilă, arbitrii greci Giorgios Andronikis și Epaminondas Gerontodorus au decis, dar nu „din prima”, ca punctul următor să revină echipei oaspete. Balakovskaia s-a apropiat amenințător și a reușit, ceva mai tîrziu, să egaleze la 16. Ulterior, Știința a condus la unul sau două puncte diferență, iar după 29-29 echilibrul s-a rupt definitiv, în favoarea rusoaicelor, cele două puncte făcute de Savinova și Chamanaeva fiind suficiente pentru a turna plumb în picioarele jucătoarelor băcăuane, mai puțin în cele ale ridicătoarei Viktoria Polisciuk, cu o evoluție aproape de foarte bine pe tot parcursul meciului. În actul secund scorul a fost strîns, 0-1, 3-6, 7-7, 14-10, 17-17, 21-20. Alexe și Ihnatușa au tras cît au putut de deasupra fileului, secondate de Pînzaru și bine servite de aceeași Polisciuk, dar finalul setului a aparținut tot echipei ruse. Raza de speranță în tabăra gazdă a venit în setul al treilea, cîștigat clar de băcăuance cu 25-16. Imediat, însă, rusoaicele s-au regrupat. Cu două jucătoare în mare formă, Akoulova (ridicătoare) și Fadeeva (libero), Balakovskaia a punctat cu nădejde în setul al patrulea, rezolvînd astfel în proporție de 99 la sută ecuația calificării în Final Four (turneul final de patru echipe).
„Ele au prima șansă”
„Motivele pierderii meciului sînt mai multe și nu vreau să dau vina pe accidentări. Știam că voleiul rusesc este puternic și mi s-a confirmat încă o dată. Știința are șanse minime de calificare în Final Four și sîntem conștienți. Rusoaicele sînt favorite clare dar, cu toate acestea, mergem să jucăm. Nicioadată nu este totul pierdut dar recunosc că doar în visele mele cele mai frumoase aș putea crede în calificare. Este aproape imposibil. Îmi pare rău că nu am cîștigat, măcar cu 3-2, meciul de acasă. Aș fi vrut să cîștigăm în Bacău, chiar dacă în meciul retur am fi fost scoși din competiție” a declarat, printre altele, Florin Grapă la finalul meciului de miercurea trecută. Rămîne însă de consemnat și apreciat felul în care voleibalistele băcăuane s-au comportat în ediția actuală a Cupei CEV și nu numai. Meciul retur va avea loc pe 28 ianuarie, în Rusia. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns