• pentru că în acest an calendarul examenelor se suprapune cu ultima săptămînă de școală a elevilor din clasele I-VII și IX-XI, elevii din clasa a opta riscă să nu aibă unde da testele naționale
Spre deosebire de anii precedenți, cînd examenele cu rol de „filtru” la admiterea în licee, susținute de elevii claselor a VIII-a, au fost programate după încheierea cursurilor școlare, anul acesta Ministerul Educației, Cercetării șiTineretului (MECT) a complicat foarte mult lucrurile. În acest an, examenele pentru elevii de clasa a VIII-a se suprapun cu ultima săptămînă de cursuri la care participă elevii din clasele I – VII și IX – XI.
Reprezentații unităților de învățămînt din județul Bacău spun că acest lucru creează probleme legate de locația desfășurării examenelor și de asigurarea profesorilor supraveghetori și corectori. Elevii din clasa a opta termină cursurile pe 4 iunie 2004, susținerea testelor naționale fiind programată pe 14 iunie, la limba română, 16 iunie la matematică și 17 iunie la geografie sau istorie. Și asta în condițiile în care ultima săptămînă de cursuri pentru celelalte clase se termină abia pe data de 18 iunie.
Recomandarea MECT este ca, în perioada 14-18 iunie 2004, cît timp se vor derula examenele naționale, programul școlilor care sînt centre de testare să fie adaptat, în vederea desfășurării cursurilor pentru celelalte clase, în afara programului prevăzut pentru testele naționale.
Numai că această prevedere nu este privită ca pe o soluție aplicabilă de șefii unităților de învățămînt din județul Bacău. „Ce ne facem noi, în municipiul Bacău, unde la majoritatea școlilor se învață în două schimburi ? Din experiența anilor trecuți reiese că examenul se termină la prînz, astfel că ar urma să programăm cursurile celorlalte clase pînă noaptea tîrziu. În plus, în centrele de corectură nu mai putem programa nici un curs, deoarece metodologia de concurs prevede că nu are voie să intre nimeni în acele spații”, ne-a declarat directorul unei școli din Bacău. Chiar dacă în școlile care nu sînt centre de examen se vor ține cursuri de dimineața, o parte dintre profesori vor lipsi, deoarece trebuie să fie la supravegheat. În plus, și după-amiaza, cursurile vor fi date peste cap, pentru că unii dintre profesori sînt la corectat. Și în mediul rural vor fi probleme legate de deplasarea la ore a profesorilor navetiști, care cel mai probabil vor fi nevoiți să doarmă în școală sau, dacă nu, să nu mai ajungă la orele de după-amiază. „Va fi o harababură generală. Ministerul ar trebui să se hotărască: ori facem cursuri în condiții normale, ori dăm examene”, ne-a spus un alt director din Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns