• ei așteaptă încă de anul trecut sumele necesare unei intervenții chirurgicale în străinătate • ministerul de resort a dat un ordin care ar trebui să reducă timpul de așteptare • selecția celor de pe listele de așteptare se va face în funcție de vîrstă, risc și gradul de urgență • anul trecut doar doi copii din lista de așteptare au primit bani pentru o operație în străinătate
Să pleci în străinătate la operație sau la tratament reprezintă, pentru cei mai mulți români cu probleme grave de sănătate, un vis irealizabil. Acum, un ordin emis de Ministerul Sănătății ar trebui să reducă birocrația. „Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care se reduc termenele de întocmire a dosarelor și înaintare a acestora la centrele universitare. În evaluarea cererilor vor prima criterii precum riscul vital, beneficiile și vîrsta pacientului”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Omul își ia dosarul și merge la centrul universitar unde i se va găsi o clinică în străinătate pentru tratament în cel mult 14 zile. După evaluarea bolii se poate stabili și țara unde poate fi tratată aceasta. Cu toate acestea, un amănunt extrem de important a rămas încă neclarificat: timpul în care trebuie să ajungă banii în mîna bolnavului. În schimb, autoritățile medicale din Capitală au stabilit felul în care bolnavul plecat la operație sau tratament va justifica banii cheltuiți de la minister. „După ce se întoarce din străinătate, bolnavul are obligația să depună în trei zile la DSP toate actele care să justifice modul în care s-au cheltuit banii de la minister”, a precizat Cornelia Cojocaru.
Doar doi din cinci bolnavi au primit bani pentru operație
La DSP Bacău nu a fost depusă în acest an nici o solicitare nouă pentru o intervenție în străinătate. Anul trecut însă, cinci familii din județ au aflat că singurii lor copii suferă de boli foarte grave, netratabile la noi în țară. Ei au cerut ajutorul Ministerului Sănătății pentru un tratament peste hotare. Copiii în cazuă au vîrste cuprinse între două luni și nouă ani și sufereau de malformații congenitale ale tubului digestiv, de afecțiuni oculare și neurologice grave, precum și de leucemie. Părinții acestor copii au cerut ajutorul DSP Bacău pentru derularea formalităților necesare obținerii banilor pentru tratarea în străinătate a copiilor lor, dar numai două familii au văzut efectiv banii necesari intervenției chirurgicale.
Primul caz rezolvat a fost al unei fetițe nou-născute, care suferea de o malformație congenitală digestivă. Părinții copilului, oameni cu stare, nu au mai așteptat verdictul de la minister și au plecat în Austria înainte de a primi banii, suportînd ei costul operației. Familia a avut noroc, pentru că, la scurt timp după plecarea lor, au primit contravaloarea cheltuielilor de la minister. Operația a costat peste 30.000 de euro, iar copilul este acum sănătos.
Cel de-al doilea pacient băcăuan căruia șansa i-a surîs anul trecut este un băiețel în vîrstă de doi ani. Copilul a fost depistat cu tumori la nivelul globilor oculari, boală care s-a soldat deja cu pierderea unuia dintre ochi. Banii pentru operația acestui băiețel au ajuns la finalul anului trecut, iar micuțul este acum la o clinică din Germania. Costul tratamentului pentru acest băiețel este de 8.000 de euro.
Ceilalți trei copii pentru care ministerul nu a dat nici un răspuns anul trecut au trecut deja pe lista de așteptare din acest an. Ei suferă de afecțiuni neurologice și ale sîngelui, pentru care singura variantă de ameliorare a bolii este transplantul de măduvă. Intervențiile ar costa zeci de mii de euro, ministerul nu a dat nici pînă acum banii, așa că așteptarea se prelungește. Ei beneficiază de tratament în centrul universitar ieșean, dar nimeni nu poate da garanții că Ministerul Sănătății le va da bani la timp și că vor scăpa cu viață. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns