• societățile rău platnice din județ au acumulat datorii de peste 3.000 de miliarde de lei la fondul de pensii și peste 120 de miliarde de lei la cel de șomaj
Zeci de mii de angajați din județul nostru riscă să rămînă fără drepturile de asigurat în sistemul de pensii, pentru că patronii nu își achită dările la stat. Datoriile societăților băcăuane la fondul de pensii cresc de la lună la lună, iar mulți dintre patroni preferă să se pronunțe falimentul decît să își achite debitele. Dacă pînă nu cu mult timp în urmă datoriile erau apanajul marilor întreprinderi, debitele nou create aparțin cu precădere întreprinderilor mici și mijlocii.
Angajatorii băcăuani au intrat în 2004 cu o datorie totală de 3.110 miliarde de lei. Aceasta este trecută în rîndul a peste 800 de firme mari, mici și mijlocii din județ. Fie că este vorba de unități mari sau mici, toate au acumulat în timp datori de ordinul sutelor de milioane sau de sutelor de miliarde de lei pentru că nu au virat în termen contribuțiile lunare. Peste jumătate din această sumă este datorată statului de către cei zece mari debitori din județul nostru, care au fost marcați de economia de piață și au rămas cu datorii istorice de sute de miliarde de lei. O parte dintre ei au încercat să obțină eșalonări și să plătească la zi debitele curente, iar alții încă se mai fac că plouă și nu schițează nici un gest în achitarea măcar a unui minim procent de datorii. Lista marilor datornici cuprinde firmele Exploatarea Minieră Comănești, cu un debit de 202 de miliarde de lei, Agricola Internațional, cu un debit de 239 de miliarde de lei. Societatea este singura din rîndul marilor debitori care a obținut eșalonare la plata datoriilor și își urmează graficul cu exactitate, pentru a nu pierde înlesnirea. Pe lista marilor datornici se mai află Sofert Bacău (213 miliarde), Carom Onești (240 miliarde), Rafo Onești (140 miliarde), Foraj Sonde Total Moinești (99 de miliarde), Chimcomplex Borzești (162 miliarde), Conel Borzești (105), Elbac Bacău (107) și Foserco Tîrgu Ocna (117 miliarde). „Marii debitori au o datorie la noi de 1.702 de miliarde de lei. La ei aceste debite sînt istorice, adunate în timp și neplătite la momentul potrivit”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director executiv la Casa Județeană de Pensii Bacău.
Situația este asemănătoare și la fondul de șomaj, unde aceleași zece mari firme se situează în fruntea datornicilor. Aici, datoriile sînt mai mici, de ordinul sutelor de miliarde, deoarece și contribuția lunară a patronilor este cu mult mai mică decît la fondul de pensii. 270 de societăți din județ au datorii ce depășesc 120 de miliarde de lei la fondul de șomaj. Dintre acestea, 27 de mari contribuabili datorează 99 de miliarde de lei, iar 243 de IMM-uri au restanțe de 32 de miliarde de lei.
Din acest an, fiecare contribuabil va avea la Administrația Financiară un singur dosar fiscal, deoarece Fiscul se ocupă de colectare tuturor contribuțiilor: bugetul de stat, pensii, șomaj, sănătate. Toate atribuțiile de colectare și gestionare a banilor au trecut la Direcția Generală a Finanțelor Publice. În dosarul unic de la Administrația financiară al unui contribuabil se evidențiază toate impozitele, taxele și contribuțiile sociale. Contribuabilii care au de primit bani înapoi de la stat, sub forma rambursărilor de TVA, spre exemplu, pot compensa aceste sume și cu obligațiile datorate la fondurile de pensii, șomaj și sănătate.
Astfel, finanțele băcăuane au început acest an cu datorii de recuperat de peste 3.000 de miliarde de lei la asigurările sociale și de peste 13.000 de miliarde de lei la bugetul de stat. În total, restanțe neplătite la 31 decembrie 2003 de peste 500 de milioane de dolari.
În premieră, din această lună, salariații pot verifica la instituțiile care administrează contribuțiile sociale dacă patronii lor au vărsat sumele pe care le-au reținut pe statele de plată.(Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns