• pentru că s-au dat bani mai mulți la farmaciile de cartier și de la țară, farmaciile mari au pierdut sume enorme • fiecare farmacist poate vinde medicamente de numai 34 de milioane de lei • rețeaua Medica a pierdut aproape 30 de miliarde de lei • nimeni nu garantează că noul mod de împărțire a banilor va veni în sprijinul cetățeanului
Noul sistem de împărțire a fondurilor pentru medicamente compensate și gratuite a lăsat majoritatea farmaciilor mari din județ cu buza umflată. În fruntea celor care au avut de suferit se situează rețeaua de farmacii „Medica”, care a încheiat în acest an un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău pentru suma de 23, 9 miliarde de lei, suma fiind aproape la jumătate din cea contractată anul trecut. În 2003, „Medica” a primit de la Casa de Sănătate un buget pentru medicamente compensate și gratuite de 53,7 miliarde de lei. „Normele de împărțire a banilor din acest an prevăd o altă realocare a fondurilor către farmacii. Anul acesta, bugetul s-a împărțit în funcție de salariații de la fiecare farmacie. Pentru fiecare salariat s-au alocat 34 de milioane de lei pentru medicamentele gratuite și compensate. S-a calculat totul, s-a raportat la bugetul din acest an și fiecare farmacie a primit atît cît i-a revenit în urma calculului matematic”, ne-a explicat Ciprian Țimiraș, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
Farmaciile din mediul rural și cele de cartier au tras anul acesta lozul cel mare, pentru că au obținut fonduri aproape dublu față de anul trecut. „Se încearcă să se evită criza care a apărut în 2003 în farmacii, cînd fondurile au fost concentrate spre farmaciile mari. Acum, banii au fost alocați cu precădere farmaciilor de cartier și la acelea din mediul rural”, a precizat Ciprian Țimiraș. Spre exemplu, farmacia „Farmadi” din zona Piața Sud – Bacău a avut anul trecut un fond de 750 de milioane de lei, iar anul acesta a primit din bugetul sănătății 1,4 miliarde de lei. Farmacia „Sara”, din zona Milcov, a primit 850 de milioane de lei, față de cele 600 de milioane, repartizate anul trecut. Farmacia „Elvaruj” are alocate 1,3 miliarde de lei, mai mult de jumătate decît în 2003, cînd a beneficiat doar de 558 de milioane.
Și farmaciile de la țară au obținut bani mai mulți decît anul trecut. Farmacia „LuckFarm” din Gîrleni a semnat un contract pentru 680 de milioane de lei, față de doar 302 milioane de lei, anul trecut. Aproape 700 de milioane de lei a obținut și Proxifarm din Slănic Moldova, iar Valfarm din Luizi Călugăra a primit 510 milioane de lei, cu 208 milioane mai mult față de 2003. Farmaciștii băcăuani recunosc că sînt nemulțumiți de felul în care au fost împărțiți banii, însă admit că modalitatea este justă. Deși spun că vor pierde bani frumoși din bugetul împărțit de Casa de Asigurări, farmaciștii spun că e firesc ca banii să fie dați uniform, chiar și la țară sau la farmaciile de cartier. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns