Dan POPA
Stimați politicieni și stimate politiciene, țin să vă fac o mare mărturisire: am o nouă dragoste; iubesc… politica. Pentru că, nu-i așa, „…Oamenii politici fac și ei / Pasiuni nebune… în sufletele noastre”. Acelea pe care le bombardează cu imagini despre ei pe calea undelor TV.
Despre efectul pe care îl are televiziunea asupra sufletelor noastre depun mărturie actorii ce fac carieră „pe sticlă”, protagoniștii serialelor difuzate pe micile ecrane. Aceștia sînt cîteodată consternați atunci cînd, pe stradă, o persoană necunoscută, telespectator care a auzit sau a citit în presă că actorul e în divorț sau că are nu mai știu ce problemă de familie, ei bine, această persoană îi oprește exact ca pe orice amic și se apucă să-i dea sfaturi, de genul celor care se dau numai între membrii de familie. Consternarea e de ambele părți. Actorul refuză „consultanța” (de altfel, exprimată prietenește), iar sfătuitorul constată că a făcut o gafă.
Și totuși, amîndoi au fost de bună credință. Ce s-a întîmplat ?
Necazul provine din simțirea fiecăruia despre celălalt. Pentru actor, spectatorul din stradă e un străin, nu l-a văzut niciodată, nu-i poate încredința gîndurile sale intime sau problemele sufletești. Acesta n-ar fi singurul motiv, dar e de ajuns. În schimb, pentru telespectator, actorul văzut pe ecran în fiecare seară, în telenovela sau serialul preferat, atunci cînd familia s-a strîns în jurul televizorului, a devenit un fel de membru de familie. Procesul perceperii actorului des văzut drept un membru drag de familie decurge ca în spusele genialului poet Eminescu, cel care a surprins și descris în mai puțin de o strofă funcționarea mecanismului psihologic de formare a afecțiunii pentru cel des văzut. Vă amintiți, nu-i așa, de versurile din „Luceafărul”?: „Îl vede azi, îl vede mîni / Astfel dorința-i gata; / El iar privind de săptămîni, / Îi cade dragă fata.” După cum observați, dacă cei doi actori se văd reciproc, afecțiunea care se naște e reciprocă. Bineînțeles, așa ceva nu se întîmplă atunci cînd îi vedeți pe micul ecran pe domnul președinte Ion Iliescu sau pe domnul prim-ministru Adrian Năstase. Domniile lor, firește, nu vă văd pe dumneavoastră și, deci, n-au cum să ajungă să vă iubească. În cele din urmă, chiar dacă actorul politic declară singur și cu gura dumnealui (și justifică și prin fapte) că în politică nu contează dacă greșești și esențialul este să mergi înainte, noi îl iubim fiindcă l-am văzut des la TV și-l vom vota iar. Uitînd, firește (pentru a cîta oară?) că greșeala deciziei politice se sparge pe spinarea noastră, a alegătorilor, sau, dacă e vorba de decizii economice ori financiare, direct în buzunarul nostru.
În căutarea celor care au plătit bani grei televiziunilor (bani despre care merită să ne întrebăm dacă nu-s de la buget), am făcut zilele acestea un mic experiment. Unul demn de orice fan care-și adoră actorul favorit. Am decis să fac poze de la televiziune, cu chipuri de oameni politici. Regula micului joc a fost să iau canalele pe rînd și să fac poze de cîte ori vedeam un lider politic, iar dacă emisiunea se prelungea, să fac poze în continuare cu el. Dacă nu mai aveam ce poza, treceam la alt canal TV. Evident, beneficiarii timpului mai mare de antenă urmau să se aleagă cu mai multe instantanee, deci un top era ușor de făcut.
Zis și făcut! Aparatul foto fiind pregătit și televizorul pornit, am început vînătoarea de instantanee, urmărind liderii politici autohtoni, dar și pe cei străini. Știam că unele poze se vor pierde, de exemplu cele ale liderilor ale căror imagini sînt difuzate în eter pe două canale TV diferite, în același moment. Dar la urma-urmei și spectatorul tot așa se uită, la un canal TV , nu la mai multe simultan. Nu vă mai plictisesc cu amănuntele, transcriu direct top-ul celor care în seara aceea și-au lipit imaginile de sticla micului ecran, încercînd prin acest truc repetitiv să se lipească și de sufletele noastre. Ceea ce unii dintre dumnealor probabil că nu merită. Topul a rezultat astfel: Adrian Năstase – 7 poze; Corneliu Vadim Tudor – 2 poze; Traian Băsescu – 1,5 poze; Teodor Stolojan – 0,5 poze. Jumătățile de punct provin de la o poză comună a domnilor Băsescu și Stolojan, justificată de alianța politică „Dreptate și Adevăr”. Comentariile la acest top sui-generis le lăsăm pe seama dumneavoastră…
Lasă un răspuns