Cei care au întîrziat și nu și-au pus încă gogonele, conopidă sau castraveciori la murat, gogoșari în oțet sau ardei la congelator o mai pot face încă, dar nu pentru mult timp. Pe tarabele piețelor băcăuane se mai găsesc produsele necesare. Este adevărat că prețurile au mai urcat față de perioada de glorie a legumelor. Astfel, castraveciorii cornison sînt între 4.000 de lei și 6.000 de lei kilogramul. Gogonelele mici se învîrt la 4-5.000 de lei/kg, în timp ce la cele frumoase precupeții țin la preț, adică le vînd cu 6.000-8.000 de lei/kg. Și conopida se vinde după criterii diverse. Căpățînile mari, frumoase ajung la 20.000 de lei/kg, dar cele mai puțin ochioase se dau și cu 10.000 – 12.000 de lei/kg. Cei mai scumpi sînt gogoșarii. Cei mari sînt 12.000 de lei kilogramul și ajung chiar și la 15.000 de lei. Pentru cei mai pricăjiți, prețurile sînt de 8.000-10.000 de lei/kg. Varza de toamnă se menține la 5.000 de lei/kg, dar menționăm că în piață ea nu se vinde vrac. Amatorii de varză pentru murat trebuie să bată drumul pînă în oborul din Șerbănești. Dar pentru murături mai trebuie și alte marafeturi. Țelina este 15.000 de lei/kg, cu frunze și rădăcină, mărarul uscat – 5.000 de lei legătura, iar un ardei iute îl cumperi cu 1.000 de lei bucata. Nu trebuie uitat oțetul, care este 14.000-20.000 de lei litrul, în funcție de producător, sau sarea grunjoasă, la 2.000 de lei punga. Ardeii capia sînt comercializați la 4.000-6.000 de lei kilogramul, iar ardeiul gras este ceva mai scump, adică cei mai frumoși ajung la 10.000 de lei/kg. Chiar și cei care mai vor să pună vinete coapte la congelator mai găsesc aceste legume, dar sînt mici. Prețurile sînt pe măsură, adică 4.000-6.000 de lei/kg. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns