Ionel Vasiloiu este primarul comunei Măgura, dar a fost cunoscut de localnici mai întîi în calitatea sa de paroh la una dintre bisericile din comună. A candidat, în 2000, din partea PD și a fost ales. „Din motive personale, am plecat de la PD, în 2001. De atunci, sînt membru la PNL”, spune primarul Vasiloiu. El ne-a declarat că, imediat cum a fost ales primar, a solicitat la Episcopia Romanului să fie suspendat din activitatea de preot, cît timp își îndeplinește mandatul. Acum, mai merge la biserică doar ca simplu enoriaș și, odatăâ la 40 de zile, cînd se împărtășește, așa cum prevăd canoanele preoțești.
Ionel Vasiloiu e convins că preoții pot face politică și se pot implica și în administrație. „Ca preot, om politic sau primar faci ceva pentru comunitate. Atît timp cît ești de bună credință, îi respecți pe cei care te-au ales, dar și pe cei care nu te-au ales, și încerci să rezolvi problemele, nu văd să existe o incompatibilitate. M-a ajutat faptul că eram preot, atunci cînd am candidat la primărie, dar oamenii m-au ales pentru că i-am convins că pot să fac ceva”, spune primarul-preot Ionel Vasiloiu. El spune că preoții trebuie să facă politică, indiferent de partid, dacă aceasta este o politică a bunului simț, corectă. „Am o grămadă de colegi care nu recunosc că au legătură cu politica. Chiar dacă nu există o implicare vizibilă și transparentă, fiecare preot face politică, proporțional cu funcția pe care o ocupă”, a spus Vasiloiu.
Unul dintre protopopii de Bacău este, însă, de altă părere, și anume că preoții ajung să facă politică doar dacă sînt slabi profesionali. „Preotul are un statut, a depus un jurămînt, el trebuie să se comporte la fel cu toți enoriașii, indiferent dacă în biserică sînt liberali, pesediști sau democrați. Nu cei capabili și buni sînt se bagă în politică, ci cei care fac biserica de rîs”, ne-a declarat protopopul.
Preoții, agenți electorali
În PSD Bacău există înscriși, în acest moment, cîțiva preoți. „Cred că sînt cinci, toți din mediul rural. Unii dintre ei vor să candideze pentru un post de consilier local, pe listele PSD”, ne-a declarat Gabriel Vlase, președintele executiv al PSD Bacău. El crede că, dacă acest lucru este aprobat de biserică, implicarea preoților în partide este binevenită, pentru că ar putea să dea o greutate vieții politice.
Nimeni nu vorbește, însă, despre preoții care se erijează de bună-voie în agenți electorali. În vara anului trecut, la alegerile parțiale din comuna Bîrsănești, județul Bacău, preotul a spus în biserică, în duminica în care a avut loc al doilea tur de scrutin, că trebuie votat candidatul PSD. De altfel, propaganda ascunsă, făcută de oamenii bisericii, e preponderent favorabilă PSD. Preotul Pleșcău, parohul unei biserici recent inaugurate în Bacău, nu pierde nici o ocazie să mulțumească primarului Dumitru Sechelariu pentru că biserica există, deși aceasta a fost ridicată cu sprijinul covîrșitor al enoriașilor, al preotului, dar și al sponsorilor, de toate culorile politice.
La Onești, protopopul Vasile Alupei nu pierde nici el nici o ocazie pentru a-i premări pe guvernanți. Acum cîteva săptămîni, la inaugurarea unui cartier ANL la Tîrgu Ocna, părintele Alupei a închinat, la finalul slujbei, dar în fața mulțimii, o adevărată odă secretarului de stat Sergiu Sechelariu, care ar fi contribuit la construirea blocurilor. Preotul Alupei a mers pînă acolo încît să promită că se va ruga pentru ca PSD să cîștige alegerile din acest an. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns