• rata șomajului a ajuns la 7,47%, cu peste jumătate de procent mai mult decît în luna decembrie • numărul șomerilor a crescut cu peste 1.500 de persoane disponibilizate temporar din construcții
Marian Sandu a lucrat într-o firmă de construcții băcăuane. La sfîrșitul lunii ianuarie, omul a fost înștiințat că, de la 1 februarie, a rămas fără locul de muncă pînă în primăvară. „Am lucrat la o firmă de construcții în Bacău, ca muncitor necalificat. M-au ținut pînă în ianuarie, dar acum, că nu mai sînt comenzi, m-au trimis în șomaj. Nu mă plîng, că stau cu ajutorul de șomaj pînă la primăvară și după aceea mă angajează din nou. Așa mi-au promis șefii și mi-au spus colegii că e la fel în fiecare an pe timp de iarnă”, ne-a spus șomerul de durată temporară.
În situația lui Marian Sandu sînt sute de persoane din județ care au fost date în șomaj pe perioada iernii, urmînd să fie angajate în primăvară. Din această cauză, rata șomajului a crescut din nou în luna ianuarie, ajungînd la 7, 47%, cu 0,55% mai mult față de luna decembrie. „În perioada aceasta au venit la șomaj foarte multe persoane care au lucrat în construcții. Firmele de profil din județ au trimis în șomaj temporar peste 1.500 de persoane. Cei mai mulți șomeri, de ordinul sutelor, provin de la societăți ca Unic General Constructor Bacău, TMUCB Bacău, Romconstructor Bacău, Rombet Bacău, Bacon Bacău, și Comore Onești”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău.
Muncitorii intră în șomaj pînă primăvara, iar imediat ce se încălzește vremea, în funcție de lucrările pe care le contactează firma, sînt reangajați. În luna ianuarie, numărul șomerilor a crescut cu peste 1.400 de persoane față de decembrie anul trecut.
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este în continuă creștere în județul nostru, mai ales după ce iarna și-a intrat în drepturi. Șomerilor din construcții li s-au adăugat și cei din agricultură, însă în număr mult mai mic. „Rata șomajului a crescut și din cauza șomerilor proveniți de la mici unități cu profil agricol, care au disponibilizat temporar pînă la zece angajați pe perioada iernii. Este o creștere normală pentru această perioadă și ne așteptam la acest fenomen”, a mai spus Octavian Țicău.
În evideța AJOFM Bacău erau înregistrați, la sfîrșitul lunii trecute, 19.417 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Aproape jumătate dintre aceștia și-au pierdut drepturile bănești pentru că perioada în care primeau indemnizația de șomaj a expirat. Instituția care-i are în grijă nu a reușit să le găsească un loc de muncă în perioada cît au primit șomajul un loc de muncă. În baza AJOFM Bacău figurează ca primind ajutor de șomaj 10.273 de persoane. Restul de 9.144 de șomeri au pierdut sursa de venit și nici nu au fost angajați. Ponderea șomerilor fără venit este deținută de femei, care depășesc 5.000 de persoane. Șomajul a lovit mai ales în rîndul muncitorilor care au avut calificări în domeniul mecanic de strungari, lăcătuși, prelucrători prin așchiere, meserii ce nu se mai încadrează noilor cerințe de pe piața muncii băcăuane. Pentru ei, integrarea profesională este o problemă. Acestora li se adaugă alte 5.489 de persoane fără serviciu, care nu au nici o calificare la mînă și nu pot fi încadrați decît ca muncitori necalificați. „Pentru această categorie de șomeri este cel mai greu să găsim un loc de muncă. Peste o mie de persoane nu au absolvit nici măcar școala generală și pentru ei este foarte greu să organizăm cursuri de calificare, mai ales dacă nu știu să scrie”, a precizat directorul executiv de la AJOFM Bacău. Cel mai ușor își găsesc un loc de muncă absolvenții de studii superioare, chiar dacă acceptă slujbe mai prost plătite. În ianurie își căutau un loc de muncă 25 de persoane care au absolvit o facultate. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns