• ultima defecțiune o piesă a cărei înlocuire costă peste un miliard de lei • în trei ani de funcționare, tomograful a „mîncat” peste 30.000 de euro pentru reparații • spitalul nu are bani pentru ultima reparație
Pacienții Spitalului de Urgență Bacău vor mai trebui să aștepte pînă cînd vor putea face din nou analize la tomograf. Aparatul performant de investigații medicale s-a defectat acum mai bine o săptămînă și nici nu va putea fi pus prea curînd în funcțiune. „Noi am chemat firma care asigură service-ul, pentru a vedea de unde provine defecțiunea. Aceasta a stabilit că piesa defectă costă aproape 22.000 de euro”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului de Urgență Bacău.
Unitatea medicală nu are fonduri pentru a achita cei peste un miliard de lei pentru piesa defectă, sumă care reprezintă a zecea parte din valoarea întregului tomograf. Pacienții care au avut nevoie de analize au fost transportați la Iași, pe banii spitalului. „Pentru a nu mai duce bolnavii pînă la Iași, ne gîndim să încheiem un contract cu centrul medical al doctorul Bujeniță, care, la rîndul, lui a încheiat anul acesta contract de finanțare cu Casa de Sănătate. Vom solicita și de la Ministerul Sănătății cei 22.000 de euro pentru a repara piesa defectă. Problema este că nu putem rezolva situația la un preț mai mic, deoarece în țară există doar o firmă care repară aceste aparate, firmă ce deține monopolul pe piața medicală. Sperăm ca în cîteva săptămîni să primim bani și să reparăm tomograful”, a precizat doctorul Leonard Roșu.
Tomograful din spital a mai fost defect în urmă cu aproximativ un an. Reparația de atunci a costat Spitalul Județean 10.000 de dolari. Toate acestea au determinat spitalul să aloce, în trei ani de funcționare ai aparatului, peste 30.000 de euro pentru reparații. Aparatul a fost procurat cu suma de 230.000 de euro, în 2000. Aparatul a stat mai bine de un an neasamblat, în lăzi, din cauza lipsei de fonduri pentru montare, și funcționează efectiv din 2001. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns