Programul Leonardo da Vinci este un program de implementare a
strategiei Comunității Europene privind educația profesională. Modul de finanțare cu ajutorul acestui program este prin: proiecte pilot și programe de schimb și plasare.
Obiectivele programului: Proiectele pilot – oferă sprijin pentru îmbunătățirea sistemelor de educație profesională în statele membre ale UE și ale Spațiului Economic European. Proiectele pilot trebuie să definească impactul sistemelor de training profesional pentru țările participante, legătura acestora cu unul sau mai multe sisteme structurale de importanță generală, publice sau profesionale și să arate în ce mod programul le sprijină sau le completează. Programul mai oferă sprijin pentru îmbunătățirea măsurilor de educație profesională, incluzînd cooperarea universitară, privind întreprinderile și forța de muncă. Proiectele pilot includ operațiuni transnaționale direct legate de măsurile de training profesional, implicarea factorilor economici și sociali la diferite nivele, cum își completează acești factori capacitățile de training profesional. Totodată, programul sprijină dezvoltarea limbajului specializat și promovarea inovațiilor în domeniul educației profesionale.
Proiectele pilot include acțiuni destinate testării și dezvoltării metodelor de training și orientare profesională, identificarea abilităților, anticiparea și evaluarea sau transferul de instrumente de lucru în scopul training-ului profesional.
Schimburile și plasamentele – sînt operațiuni de natură transnațională destinate întăririi dimensiunii europene a instruirii. Temele eligibile pentru proiectele de schimb și plasament sînt cooperare între promotori, dezvoltarea sistemelor de informare și orientare, transparența tehnicilor, recunoașterea procesului de instruire. Comisia Europeană acordă o atenție deosebită proiectelor pilot cu efect multiplicator din domenii ca: promovarea unei instruiri inovative, promovarea antreprenoriatului, accesul la instruire permanentă, orientare profesională. Printre priorități se află dobîndirea de noi tehnici, strîngerea legăturilor între instituțiile de educație sau instruire, combaterea excluderii, promovarea investițiilor în resurse umane, promovarea accesului la perfecționare în contextul societății informaționale prin învățămînt de lungă durată. Perioada maximă pentru derularea unui astfel de program este, de regulă, de 18 luni, însă poate varia, pentru proiectele pilot, în funcție de natura activității propuse pentru schimburi și plasamente. Pentru proiectele pilot se poate obține o finanțare de 100.000 euro pe an, iar pentru schimburi și plasamente, de 500 euro pe an. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns