• mii de credincioși s-au adunat pe la biserici și în cimitire pentru a-i pomeni și a le da de pomană celor trecuți la cele veșnice • săracii s-au înghesuit cu mîinile întinse să prindă pachetele cu mîncare
Colaci, fructe, colivă, pachețele special făcute pentru a fi date de pomană, sărmăluțe și alte bucate tradiționale românești au fost întinse pe mesele bisericilor din Bacău, și nu numai, în ziua prăznuirii Moșilor de iarnă. Păstrînd și continuînd cu sfințenie tradiția creștină, băcăuanii nu au uitat că mulți dintre înaintașii lor au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăința necesară. „Pentru aceștia, ca, de altfel, pentru toți moșii și strămoșii noștri, s-au oficiat slujba Sfintei Liturghii și pomenirea morților în sîmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei judecăți”, ne-a declarat preotul Vasile Radu, de la biserica „Sfîntul Gheorghe” din Bacău, una dintre cele la care s-au strîns cei mai mulți enoriași.
Creștinii băcăuani, în marea lor majoritate femei, „mai mulți prezenți la biserică decît anul trecut”, după cum a remarcat preotul Radu, au venit la sfintele lăcașuri încă de la primele ore ale dimineții, pentru a ocupa un loc la mesele special amenajate pentru ofrandele aduse celor trecuți la viața veșnică. Evlavioși, oamenii și-au pregătit pomenile cu gîndul că vor ajunge și ei în altă lume, iar prăznuirea morților este ceva firesc pentru fiecare creștin. „Fac aceste pomeniri pentru sufletul părinților și al bunicilor. Sper ca și copiii mei să vadă și să nu uite să facă la fel, atunci cînd eu voi muri”, ne-a spus Maria Butacu, una dintre credincioasele prezente la biserica Sfîntul Gheorghe. Pomenile celor cărora le-au murit cei apropiați au fost primite cu mare bucurie, în special de copii ai străzii, dar și bătrîni săraci, care așteptau cu mîinile întinse.
Pentru orice creștin, slujbele de pomenire a morților au un sens foarte clar. „Aceste zile speciale de pomenire au fost fixate pentru a aminti credincioșilor despre datoria pe care o au de a nu-i da uitării pe cei morți și de a-și aduce aminte de moarte și de judecata viitoare, spre a-și îndrepta viața. Prin aceasta se vede legătura dintre Biserica luptătoare, a celor vii, și cea triumfătoare, a celor trecuți dincolo”, a explicat preotul Radu.
Slujba din ziua Moșilor de Iarnă a început în jurul la orele 7.00 dimineața și a durat pînă în jurul orelor 11.00, după care credincioși și preoți s-au îndreptat spre cimitire, unde s-au făcut pomeniri ale morților. Cimitirele au fost și ele pline, atît de preoți și credincioși, cît și de cerșetori. Numai în Cimitirul „Central” s-au împărțit, al o primă vedere, sute de pachețele cu mîncare. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns