Mai mulți săteni din Helegiu se plîng că, de aproape patru ani, încearcă fără nici un succes să intre în posesia a 52 de hectare de pădure, pe care părinții lor au cumpărat-o în anii ’40. În această situație se află 33 de persoane, care spun că sînt purtate pe drumuri între primăriile din Helegiu și Răcăciuni, că dosarele li s-au pierdut și că unele acte nu se mai găsesc la arhiva de stat. „Pădurea asta a fost cumpărată de părinții noștri și, la apariția Legii 169 din 1998, am depus cerere pentru retrocedarea celor 52 de hectare. Am depus acte de vînzare-cumpărare, dar nu toți dintre noi, pentru că la Arhiva statului nu se mai găsesc toate. Primarul din răcăciuni ne-a tot promis că se rezolvă, dar nici acum, după patru ani, nu am reușit să recuperăm pădurea”, ne-a declarat Constantin Varvara, unul dintre săteni.
Comunele Helegiu și Răcăciuni, deși situate aparent în puncte diferite ale județului, se învecinează tocmai prin pădurea revendicată de cele 33 de familii. Oamenii spun că, în 20 de cazuri, există acte doveditoare că terenul a fost cumpărat, dar nici așa nu s-a dispus pînă acum retrocedarea acestuia. Documentele au fost depuse în termenul prevăzut de lege, dar oamenii spun că nu s-a rezolvat nimic, chiar și pentru cei care au toate actele în regulă. Secretarul Prefecturii Bacău, Gheorghe Hură, spune că situația nu este atît de simplă pe cît pare.
„O bună parte dintre oameni au fost validați cu un hectar de pădure, la Legea 18. Cînd a apărut Legea 169, au venit cu acte și au cerut pădure la Răcăciuni. Nu s-a mai știut dacă nu cumva au folosit actele și la Legea 18. Comisiile de aplicare ale legilor fondului funciar din Helegiu și Răcăciuni au stat față în față și au stabilit cine are dreptate și cine nu. Comisia județeană va dispune, pentru cei care au acte doveditoare, să fie puși în posesie, iar pentru cei care nu au, se va dispune invalidarea. Lor nu le rămîne decît să se adreseze instanței”, ne-a declarat secretarul Hură.
Primarul Vasile Ichim din Răcăciuni spune că situația trenează de patru ani, pentru că oamenii nu au venit cu toate documentele și, o perioadă, au renunțat la demersul lor. „În 1998 ei au depus actele, noi le-am zis ce documente să mai aducă, care erau lipsă la dosar. Un timp nu au mai venit, apoi am reluat discuțiile. Ne-am întlnit de mai multe ori, am discutat și la Prefectură și eu zic că lucrurile se lămuresc. Am întocmit deja referatele, care le vom prezenta comisiei. Care sînt corecte vor trece, restul, vor fi invalidate”, ne-a declarat primarul Ichim.Astăzi, situația va fi clarificată de comisia tehnică de aplicare a legilor fondului funciar, care se reunește în ședința lunară și pentru o parte dintre sătenii din Helegiu alergătura pentru pădure ar putea lua sfîrșit. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns