• una au ales băcăuanii acum patru ani și de alta au parte la final de mandat • nici o administrație locală din județ nu mai arată la fel ca în anul 2000 • în cei patru ani care s-au scurs de la fostele alegeri, o bună parte din aleșii locali și-au schimbat de cîteva ori culoarea carnetului de partid • cu trei partide schimbate în cam tot atîția ani, consilierul PSD Ionel Floroiu, fost ApR, fost PD, fost independent este campionul traseiștilor politici
Ceas de bilanț în administrațiile publice băcăuane. Cu mai puțin de jumătate de an înainte de viitoarele alegeri, filialele locale ale partidelor politice aflate la putere sau în opoziție sînt cuprinse de o agitație greu de descris. Se fac tot felul de planuri, sînt întocmite zeci de liste, tomuri întregi de rapoarte sînt trimise spre analiză „la județ”. Puține sînt, totuși, organizațiile care se pot lăuda cu o componență constantă a numărului de membri în cei patru ani care au trecut de la vechile alegeri. La fel de puține sînt și filialele care au avut aceeași conducere în toți acești patru ani. Mînați de tot felul de interese, personale sau nu, liderii de partid, care, de regulă s-au aflat și în fruntea administrațiilor publice locale s-au lepădat ușor de partidul care i-a sprijinit să ajungă în funcție și au trecut în brațele altei grupări politice.
O semnificativă schimbare în situația orientării politice a aleșilor locali s-a produs în momentul fuziunii ApR cu PNL. La nivel local, organizația ApR nu s-a dovedit a fi atît de conștiincioasă și ascultătoare, așa că fiecare lider local și-a atras întreaga organizație sau o parte din ea spre PUR, PD, PSD, sau orice altă formațiune politică. Este și cazul municipiului Moinești, unde primarul Vasile Ailincăi, ajuns în poziția de lider al administrației publice locale cu sprijinul ApR, a trecut la PSD împreună cu șase dintre cei șapte consilieri locali care s-au aflat la alegeri pe listele partidului condus pe atunci de Teodor Meleșcanu.
De microbul migrației de la un partid la altul pare a fi cuprins acum și viceprimarul Toader Frățilă, care, în prag de noi alegeri, și-a lepădat haina social-democrată și a îmbrăcat-o pe cea oferită de Partidul Democrat. Cu excepția lui Toader Frățilă, politicienii băcăuani și-au schimbat doar haina politică, nu și funcțiile.
Cu toate că mai bine de jumătate din primarii din județ și-au schimbat înregimentarea politică, în acești ultimi patru ani, nu a existat încă nici un primar care să fi plecat din fruntea administrației publice locale odată cu demisia din partid. Nu mai puțin de 19 primari care pînă în urmă cu un an sau doi făceau parte din alte partide politice, nu au rezistat ispitei și s-au înscris în PSD. Dacă în urmă cu trei ani PDSR își adjudecase 41 din cele 87 de primării din județ, acum, sub numele nou, PSD are nu mai puțin de 59 de primari. Ca să-și justifice gestul, mulți primari spun cu mîna pe inimă că au făcut pentru comune mult mai mult de cînd s-au înregimentat în partidul – stat.
Microbul migrației politice i-a cuprins și pe cei care s-au declarat inițial independenți. După numai cîteva luni de la alegeri, „independența” le-a trecut și au decis să intre în partidul condus de Adrian Nastase. Semnificativ în acest sens este cazul primarului din Răcăciuni, Vasile Ichim, care, după ce a fost ales ca primar independent, a trecut, la puțină vreme, în barca PSD. La fel s-a întîmplat și cu gospodarul șef al comunei Cleja, Joca Ion, și cu primarul comunei Asău, Constatin Rădulescu.
Aleșii locali , alți „dezertori” politici
De tentația de a abandona partidul care i-a ajutat să obțină un mandat în administrație și de a trece în barca altei grupări politice nu au scăpat nici consilierii locali. La această oră pot fi numărate pe degete consiliile locale a căror componența este aceeași cu cea înregistrată imediat după alegeri. Dacă în urmă cu patru ani, din cei 21 de consilieri locali ai municipiului Moinești, nouă erau membri ai PSD, șapte ai ApR și cinci făceau parte din PD, mai bine de trei sferturi din aleșii locali sînt în acest moment membri ai partidului de guvernămînt. Mai precis, 16 din cei 21 de consilieri reprezintă PSD, patru PD și unul singur, care este, de altfel, și președintele filialei locale a partidului, este reprezentantul PNL.
Ceva mai stabilă pare a fi situația înregistrată la Onești, Comănești și Tîrgu Ocna. Dacă în anul 2000, din cei 23 de consilieri locali ai municipiului Onești 19 erau membri PSD, trei făceau parte din PRM și unul singur era independent, acum 20 dintre consilierii locali reprezintă partidul de guvernămînt, doi fac parte din partidul condus de Vadim Tudor, iar un alt consilier nu face parte din nici o grupare politică. La Comănești, zece consilieri erau, în 2000, membri ai PSD, zece sînt și acum. Cinci au intrat sub umbrela PD, tot atîția au rămas și acum. Din cei cinci consilieri care făceau parte din PRM au mai rămas doar patru, fiindcă unul dintrei ei a râmas independent. Ultimul consilier, care era independent, a trecut la PNL. Mai precis, Viorel Miron, consilier independent în 2000, a trecut la PNL, iar unul din membrii PRM a ieșit din partid și a rămas independent.
La Tîrgu Ocna, cei doi aleși locali care făceau parte, în 2000, din ApR au trecut unul la PUNR, iar celălalt la PUR. În rest, PD a rămas reprezentant în Consiliul Local al orașului Tîrgu Ocna tot de cinci aleși locali, ca și în anul 2000, PRM tot de trei consilieri, iar cei nouă consilieri locali aleși în urmă cu patru ani pe listele partidului de guvernamînt se mai numără și acum printre membrii PSD.
Băcăuanul Ionel Floroiu, campionul traseiștilor politici
În Bacău, în schimb, lucrurile nu sînt la fel de simple. În 2000, din cei 31 de membri ai Consiliului Local, 16 făceau parte din PSD, doi din ApR, cîte trei aleși locali erau membri în PNL, PD și PRM, doi reprezentau Convenția Democrată și alți doi erau independenți. După aproape doi ani de la alegerile din 2000, doi dintre reprezentanții PD din Consiliul Local și-au dat demisia din partid, după care, forțați de legea privind incompatibilitatea funcțiilor politice cu cele administrative, au renunțat la fotoliul de consilier, fiind înlocuiți de alți doi democrați aflați pe listele de supleanți. Cît îi privește pe cei doi reprezentanți ai ApR, Constantin Geoseanu a trecut la PUR, iar cel de-al doilea, respectiv Ionel Floroiu, după ce a cochetat o vreme cu PNL, a trecut cu aproape mai bine de jumătate din organizație la județeana PD, unde a devenit și vicepreședinte. Doi ani mai tîrziu, consilierul Floroiu își dă demisia și din PD și se alătură grupului consilierilor independenți. Nu pentru multă vreme, însă. Independența consilierului Floroiu a ținut doar două, trei luni, după care a trecut cu tot cu bagaje în curtea PSD, unde se mai află și astăzi. „Așa a fost conjunctura. Nu știu dacă am prevăzut toate aceste schimbări. Așa s-a întîmplat”, se justifică consilierul Floroiu. Din spusele sale, trecerea la PSD nu a fost chiar lipsită de avantaje. „Se discută acum candidatura mea pe una dintre listele de consilieri. Nu știu dacă va fi vorba de Consiliul Local sau de cel Județean. Sînt lucruri care se vor stabili în perioada imediat următoare”, ne-a mărturisit Ionel Floroiu. Cu trei partide schimbate în cam tot atîția ani, se poate spune că Ionel Floroiu, fost ApR, simpatizant PNL, fost PD, fost independent și actual social democrat este campionul traseiștilor politici din județ. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns