• repararea tomografului din Spitalul Județean costă un miliard de lei, dar unitatea nu dispune de bani • Casa de Asigurări se obligă să achite 300 de milioane de lei unui cabinet privat pentru a face teste tomograf bolnavilor cu probleme grave
Tomograful cu care a fost dotat Spitalul Județean Bacău s-a stricat la începutul acestei luni. În atare situație, bolnavii care au vrut să facă testul tomograf aici au fost trimiși la Iași. Pentru înlocuirea piesei stricate de la tomograful din Spitalul Județean ar fi nevoie de un miliard de lei. Unitatea nu dispune de acești bani și a făcut o cerere la Ministerul Sănătății să îi aloce cele 22.000 de euro. Tomograful a fost adus la Spitalul Județean în anul 2000. Pentru că nu au fost bani ca să se amenajeze cabinetul unde trebuia să funcționeze tomograful, mașinăria a stat un an în lăzi. El a început să funcționeze abia din 2001. Cu un an în urmă, tomograful s-a stricat prima dată, iar repararea lui a costat 10.000 de euro. A mai funcționat pînă în debutul acestei luni, dar acum iar nu mai merge.
În atare situație, bolnavii care au nevoie de testul tomograf au două soluții: să meargă în continuare la Iasși sau să facă acest examen la Centrul de Investigații Medicale din Bacău, al doctorului Viorel Bujeniță.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău a încheiat un contract de finanțare cu clinica privată, dar numai pentru cazurile trimise direct din ambulatoriul de specialitate. Spitalul va trebui să plătească pentru pacienții pe care îi va trimite la analize, în urma unui contract ce se va încheia între unitatea medicală și laboratorul privat. Banii îi va achita, indirect, tot Casa de Sănătate. u va plăti. „Zilele acestea urmează să se încheie contractul dintre noi și spital, ca să preluăm cazurile care necesită examinare la Tomograf. Contractul e aproape semnat”, a adăugat doctroul Bujeniță.
CJAS Bacă a încheiat cu acest laborator privat un contract de finanțare pentru 300 de milioane de lei anual. Înseamnă că, în medie, din banii dați de Casă, lunar, circa 20 de băcăuani pot face investigații. „Legea prevede că asigurații pot ajunge la tomograf cu un bilet de trimitere de la medicul specialist din ambulatoriu, în condițiile în care s-au făcut investigații la celelalate aparate și nu s-a stabilit diagnosticul. Medicul specialist va completa o fișă de solicitare a acestui tip de analiză pentru pacient și se va consulta și cu șeful secției unde urmează să fie internat bolnavul. Șeful secției va semna și el fișa respectivă”, ne-a declarat Dan Stoica, director relații contractuale la CJAS Bacău.
Nu oricine poate face testul tomograf. Ajung aici cei cu o stare de sănătate critică. Deocamdată, nici un pacient din Spitalul Județean nu a ajuns la tomograful de la Centrul de Investigații Medicale. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns