• în județ ar fi necesari încă 11 medici în substațiile de salvare • la Podu Turcului, Buhuși și Tîrgu Ocna, personalul de la salvare este format numai din cadre medicale medii • în viitor se intenționează formarea unor noi substații la Parincea, Sascut și Slănic Moldova
Serviciul Județean de Ambulanță Bacău suferă din cauza lipsei de personal medical calificat. „Încadrarea cu medici a serviciilor de ambulanță din județ este deficitară. Insuficienta dotare cu ambulanțe, precum și încadrarea cu personal calificat face ca, de multe ori, promptitudinea să nu fie cea dorită”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. La Stația de Salvare Bacău și la cele șase substații din Onești, Moinești, Comănești, Buhuși, Tîrgu Ocna și Podu Turcului sînt angajați 13 medici. „Necesarul nostru ar fi de minimum 24 de medici. Avem un deficit de 11 doctori”, a declarat doctorița Crina Pădure, directoarea Serviciului de Ambulanță.
Un medic de pe Salvare trebuie să deservească 30.000 de pacienți. În județul nostru sînt 725.000 de locuitori, ceea ce înseamnă un necesar de 28 de medici. DSP Bacău a scos posturi la concurs, dar absolvenții nu s-au înghesuit să se angajeze pe salarii mici la Salvare. „Nu avem deloc medici la stațiile din Tîrgu Ocna, Podu
Turcului și Buhuși. În perioada imediat următoare, vom acorda la 75 de șoferi și statutul de preambulanțieri, pentru a putea interveni în situații de prim ajutor”, ne-a mai spus directorul de la DSP Bacău. Pentru cele trei substații este urgentă angajarea în cel mai scurt timp a minim patru medici.
Conducerea Serviciului de Ambulanță Bacău a propus șefilor DSP Bacău, dar și autorităților locale, în ședința de la începutul acestei săptămîni, în care s-a prezentat raportul de activitate pe anul trecut al DSP Bacău, să fie sprijiniți în crearea a noi trei substații de salvare la Parincea, Sascut și Slănic Moldova. Acest lucru însă va fi realizabil numai dacă vor exista și fondurile necesare. Ministerul Sănătății a promis că va investi bani în serviciile de salvare din țară. „Deocamdată nu știm cît se va aloca, dar ni s-a cerut o evaluarea a întregii situații de la Serviciul de Ambulanță. Un ordin de la sfîrșitul lunii ianurie vizează reabilitarea unităților prespitalicești. Noi vom trimite la București lista cu nevoile noastre”, a mai spus doctorița Cornelia Cojocaru. În ceea ce privește parcul auto, acesta se preconizează a fi înlocuit în trei, patru ani. În județul nostru există în acest moment 118 ambulanțe, dintre care 21 ambulanțe de resuscitare și terapie intensivă și 97 de ambulanțe pentru asistența medicală. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns