• firma oneșteană a trimis la AJOFM Bacău numărul definitiv al salariaților care vor părăsi unitatea • viitorii șomeri vor primi și salarii compensatorii, calculate în funcție de vechimea în muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a primit de la Rafo un comunicat cu cifra finală a muncitorilor care vor fi disponibilizați, în număr de 500, urmînd ca zilele următoare să primească și listele nominale cu aceste persoane. Numărul viitorilor șomeri a fost hotărît după negocieri cu sindicatul, care nu s-a opus disponibilizărilor, dată fiind situația economică dificilă prin care trece unitatea. „La nivel de societate, numărul personalului aferent procesului de producție este prea mare comparativ cu alte rafinării din țară. Situația actuală impune disponibilizarea de muncitori, iar sindicatul nu s-a opus acestei decizii”, ne-a declarat Ion Marin, lider de sindicat la sindicatul Rafinorul de la Rafo Onești. Mai marii de la Rafo și-au anunțat intenția de a reduce din personal încă din decembrie anul trecut, cînd Rafo înștiința AJOFM și Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău de posibilitatea unor restructurări.
În luna martie, reprezentanții AJOFM Bacău vor susține servicile de preconcediere pentru cei 500 de viitori șomeri, care vor trebui să părăsească efectiv unitatea în aceeași lună. „În cadrul acestor servicii, îi vom informa pe cei disponibilizați de modul în care se întocmește dosarul de șomaj, despre locurile de muncă vacante de pe piața muncii, posibilitațile de recalificare profesională pe care le putem furniza și chiar modalități de demarare a unei afaceri pe cont propriu prin credite cu dobîndă subvenționată”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău.
Viitorii șomeri de la Rafo vor primi indemnizația de șomaj, în cuantum fix, de 2,1 milioane de lei. La acestea se vor adăuga și salarii compensatorii, prevăzute în contractul colectiv de muncă semnat de salariați. „Plățile compensatorii vor cuprinde de la două la douăsprezece salarii, calculate în raport cu vechimea în muncă și raportate la salariul minim pe unitate”, a mai spus liderul sindicatului Rafinorul.
Rafo Onești a fost privatizată în 2001, cînd pachetul reprezentînd 60% din acțiuni a fost preluat de consorțiul de firme Imperial Oil și Canyon Servicos LDA din Portugalia. La rafinărie lucrau atunci 2.600 de persoane, între timp numărul salariaților crescînd la peste 3.200 de salariați. Printre promisiunile de atunci făcute salariaților se număra și aceea de a nu se face disponibilizări. În vara anului trecut, Rafo chiar a preluat 320 de salariați disponibilizați de la Rafinăria Dărmănești, dar se pare că nici la Onești aceștia nu au avut garantat locul de muncă. (Alin LEANCA)
Lasă un răspuns