Maestrul Ilie Boca, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pictori băcăuani, împlinește astăzi 67 de ani. Retras la casa sa din strada Vasile Alecsandri, pictorul nu-și pierde nici măcar o clipă spiritul jovial cu care ne-a obișnuit. „Mă simt mai matur și mai experimentat. Sper să mai pot lucra în continuare”, spune el. Cuvintele îi vin destul de greu, viața de familie fiindu-i afectată anul acesta de un eveniment trist. „Am avut un deces un familie și duminică va trebui să plec la Răcăciuni, deci nu vor fi prea multe de spus despre această zi”, a afirmat maestrul. Deși este îndoliat de inerentele probleme ale vieții care îi umbresc această zi de sărbătoare, Ilie Boca se mai gîndește totuși și la lucruri și evenimente frumoase. „În luna, voi pleca la Bruxelles, la o expoziție de grup, grație primăriei din Vîlcea. Am mai fost în Belgia, dar va fi pentru prima oară cînd expun la Bruxelles”, a precizat artistul.
Chiar dacă „cu ocazia zilei de naștere stau pe acasă”, maestrul Boca nu este uitat de prieteni. Viorica Filimon, patroana Galeriei de Artă „Filart” prezintă cîteva dintre lucrările cunoscutului artist plastic în farmacia Farmafil, din strada Carpați, nr. 2, și toți cei interesați pot luat contact pentru cîteva clipe cu spiritul pictorului băcăuan.
Cine este Ilie Boca?
Născut la 21 februarie 1937 în comuna Botoșana, județul Suceava, Ilie Boca a absolvit Institutul de Arte Plastice și Decorative „Nicolae Grigorescu”, București – promoția 1967, la clasa prof. Alexandru Ciucurencu. Este, poate, artistul plastic băcăuan cu cea mai impresionantă biografie, avînd la activ numeroase expoziții personale în străinătate (Italia, Germania, Grecia, Republica Moldova, Elveția, Olanda, Egipt, U.S.A, Italia). La acestea se pot adăuga bursele și premiile obținute în cei peste 40 de ani de activitate artistică (1984 – Premiul Caravaggio, Roma; 1984 – Marele Premiu Voronețeana, Suceava; 1998 – Premiul revistei Flacăra; 1989 – premiul pentru pictură al U.A.P. România; 1990 – Premiul II la Bienala Euro-Asia, Ankara; 1992 – Marele Premiu al Ministerului Culturii din România la Saloanele Moldovei, Bacău – Chișinău; 1997 – Marele Premiu al bienalei Lascăr Vorel, Piatra Neamț, acordat de Ministerul Culturii din România; 1997 – Premiul Special pentu un artist din România acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova; 1999 – Premiul „George Apostu”; 1999 – Premiul celei de-a III-a ediții a expoziției internaționale de artă plastică contemporană, Ceske Budejovice; 2000 – Premiul „Nicolae Tonitza”, Bîrlad. Cetățean de Onoare al orașului Bacău; Steaua României în grad de ofițer.
Tabere de creație în străinătate: Strumica, Macedonia – 1977; Kazanlîk, Bulgaria – 1981; Kuopio, Finlanda – 1983; Franța – 2001.
Lasă un răspuns