Agenții economici mai au la dispoziție doar cîteva zile pentru predarea către salariați și Fisc a fișelor fiscale referitoare la veniturile salariale obținute anul trecut. Venitul din salarii cuprinde toate veniturile în bani și/sau în natură, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate de muncă, maternitate și pentru concediul de îngrijire a copilului în vîrstă de pînă la doi ani, obținute de o persoană fizică, în cursul unui an fiscal, pe baza unui contract individual de muncă. Angajatorii au mai multe obligații, a căror nerespectare poate să atragă amenzi de zeci de milioane de lei și chiar de 100 de milioane de lei. Astfel, agenții economici trebuie să completeze, pentru fiecare angajat, fișele fiscale, conform modelului și instrucțiunilor aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr.2260/2001, cu datele personale ale contribuabililor, mențiunile referitoare la deducerile personale, veniturile din salarii achitate angajaților, precum și impozitul reținut și virat în cursul anului. De asemenea, angajatorul trebuie să calculeze impozitul anual pe veniturile din salarii, pe baza veniturilor nete lunare din statele de salarii.
Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), spune că angajatorul mai este obligat să transmită organului fiscal de teritoriu sau unde acesta este luat în evidență fiscală, precum și angajatului, sub semnătură, cîte o copie a fișei fiscale, pînă la 29 februarie 2004.
Firmele mai sînt obligate să efectueze regularizarea, în termen de 90 de zile, începînd cu data de 29 februarie 2004, a diferențelor de plătit sau de restituit, după caz, dintre impozitul anual și impozitul lunar anticipat reținut în cursul anului 2003. „Diferențele de impozit rezultate din operațiunile de regularizare modifică obligația de plată pentru bugetul de stat a impozitului pe venitul din salarii al angajatorului, pentru luna în care are loc regularizarea, rezultînd impozitul de virat pentru luna respectivă”, spune Radu. Tot el avertizează că, dacă nu-și respectă obligațiile legate de fișele fiscale, angajatori vor fi amendați cu 5-100 de milioane de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns