• cîteva zeci de mărțișoare confecționate de puștii aflați în asistența Centrului pentru protecția copilului în regim de urgență vor ajunge peste cîteva zile pe reverul celor care vor dori să le întindă micuților o mînă de ajutor
Pentru copiii de la Centrul pentru Protecția Minorilor în Regim de Urgență confecționatul mărțișoarelor este mai mult decît o joacă. „Este o îndeletnicire pe care o tratează cu extrem de multă seriozitate”, ne povestește Delia Frînculeasa, directorul acestei instituții. Nu există copil care să fi intrat în aceste zile în centrul de ocrotire și să nu fi făcut cu mîinile sale măcar un mărțișor la care să fi atîrnat firul alb-roșu. În fiecare an încercăm să îi antrenăm pe copii în activități specifice unei anumite sărbători tradiționale. Sărbătoarea zilei de 1 Martie am început să o pregătim încă de acum cîteva săptămîni. Sînt îndeletniciri care îi ajută mult atît pe copii, care reușesc să își dezvolte îndemînarea, cît și pe pedagogi, care se apropie astfel cu mult mai ușor de fiecare minor care ajunge la noi în centru”, ne mai povestește Delia Frînculeasa.
Spre surprinderea asistenților din acest centru, copii delicvenți care au ajuns aici în urma unor fapte în afara legii s-au dovedit a fi, de fapt, extrem de sensibili. Este și cazul lui Răzvan, un băiețel de 14 ani, care a reușit să îi uimească pe asistenții din centru prin simțul său artistic. La fel s-a întîmplat și cu Alexandru, un băiețel de 14 ani, cu Mihaela, o fetiță de 12 ani, sau cu Georgiana, de 13 ani, fetiță ajunsă în centru după ce a fost victima unui abuz din partea părinților săi. Nici una dintre nenorocirile prin care au trecut acești copii în mica lor felie de viață pe care au trăit-o pînă acum nu a reușit să le mutileze și sufletul, rămas curat și cristalin, ca al oricărui copil de seama lor. „Avem pînă acum cîteva zeci de mărțișoare confecționate de copii, dar pînă la 1 martie mai sînt cîteva zile, așa că sperăm ca numărul lor să fie cu mult mai mare pînă atunci. Nu putem spune că sînt adevărate creații artistice. Sînt, însă, mici obiecte care emană cu mult mai multă emoție și sensibilitate decît orice alt obiect de acest gen”, ne-a mai mărturisit Delia Frînculeasa. Conducerea centrului încearcă să găsească acum o posibilitate ca toate aceste mici povești de viață ieșite de mîinile micilor artiști să fie scoase la vînzare. Din banii care se vor obține astfel, personalul care îi are în ocrotire va putea să facă o cît de mică bucurie fiecăruia dintre puștii care au pus o fărîmă de suflet în micile obiecte atîrnat de șnuruleț. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns