• plusul lunar de patru miliarde de lei alocate medicamentelor compensate și gratuite nu a ridicat cu nici măcar un leu plafoanele medicilor de familie • doctorii ajung la baremul impus de Casa de Asigurări la fel de repede ca atunci cînd fondul lunar era mai mic
15 miliarde de lei. Atîta este în fiecare lună, pînă la sfîrșitul anului, plafonul în care trebuie să se încadreze băcăuanii care au nevoie de medicamente compensate și gratuite. Suma a fost de curînd majorată după ce, pînă în luna august, calculele mai marilor din sănătate nu le permiteau bolnavilor din județul nostru să consume mai mult decît 11 miliarde de lei lunar. Cota de medicamente a fost impusă și medicilor de familie, care, de doi ani, prescriu rețete compensate și gratuite ținînd seama de plafonul lunar, nu de afecțiunile pacienților. O recentă rectificare de buget a sistemului asigurărilor de sănătate care a adus în județ încă 40 de miliarde de lei a fost prezentată de șefii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) Bacău drept soluția salvatoare prin care mai mulți asigurați decît pînă acum vor ajunge să intre în posesia medicamentelor compensate și gratuite. Cum acestea nu pot ajunge la pacient decît în baza unei rețete scrise și parafate de un doctor, ar fi fost de așteptat ca și plafoanele calculate medicilor de familie să crească, în beneficul oamenilor bolnavi.
În realitate, însă, medicii au rămas cu aceeași sumă lunară în care trebnuie să se încadreze atunci cînd prescriu medicamente gratuite și compensate, chiar și după rectificarea care a adus mai mulți bani. „Nu am primit de la Casa de Asigurări nici o adresă prin care să ne fie adusă la cunoștință vreo majorare a plafonului trimestrial pentru medicamentele compensate și gratuite. Avem aceleași plafoane care au fost stabilite la începutul anului, atunci cînd am semnat contractele de finanțare. În luna septembrie, am primit o listă în care erau trecute consumurile la rețete pe fiecare medic de familie în parte. Unii dintre ei depășiseră plafoanele, dar pentru că alții aveau consumuri mai mici, în total nu s-au înregistrat depășiri ale sumei alocate tuturor medicilor de familie”, ne-a declarat dr. Elena Stîngă, președinta Asociației Medicilor de Familie.
Din cele 11 miliarde de lei cît reveneau, pînă în septembrie, lună de lună, pentru rețetele compensate și gratuite, șapte miliarde de lei erau repartizate de CAS medicilor de familie. Acum, dintre cele 15 miliarde de lei destinate tratamentelor la care au dreptul asigurații băcăuani, cei 300 de medici de familie au rămas cu aceleași plafoane. În ciuda numeroaselor noastre insistențe, nu am reușit să aflăm de la Casa de Asigurări care este misterul pentru care medicii de familie nu au primit bani mai mulți, proporțional cu creșterea totală a bugetului pentru medicamente. Fondurile pentru medicamente compensate și gratuite ale medicilor de familie se epuizează înainte ca luna să fi luat sfîrșit, și nu toți asigurații care trec pragul cabinetelor au șansa să primească o astfel de rețetă, chiar dacă plata contribuției la fondul pentru sănătate le dă acest drept. Plusul de bani care a fost alocat în farmacii nu s-au transformat în beneficiu pentru pacient, în ciuda declarațiile triumfaliste ale mai-marilor CAS. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns