Este denumirea care va face, probabil, vogă în jargonul pasionaților de calculatoare. Cum orice reclamă face un serviciu unor comercianți, iar aceștia, vorba grecilor, sînt sub patronajul zeului negustorilor și al hoților (două bresle care pentru antici erau cam același lucru), ne așteptăm ca și computerele totale să fie altceva decît le spune numele.
Cum se confecționează computerul total ? Simplu: se importă un camion de computere vechi din vest, se scot din ele piesele mai răsărite, care se strîng cu grijă pentru vînzare la bucată, se cîrpesc cu alte componente mai vechi decît cele scoase sau mai uzate (fapt care nu schimbă cu nimic viitoarea etichetă a produsului, pe care va scrie mare: Computer Pentium … la XXX Mhz; adevărat, deoarece procesorul rămîne neschimbat). Un hard – disc defect, cu sectoarele stricate, completează computerul total. Nu veți observa defectul, deoarece vînzătorul va tasta cu elan comanda DIR și veți admira mesajul sistemului, care anunță un disc perfect. Șmecheria constă în faptul că specialistul în computere totale a înscris pe disc doar tabela FAT și directorul rădăcină fără a verifica dacă discul are sectoare defecte. Aparent este un hard – disc impecabil. În realitate, trebuie să veniți cu o dischetă cu un program de test la dumneavoastră. Iar testul durează minim o jumătate de oră. Pe eticheta lipită vizibil pe carcasă, vînzătorul scrie, de obicei, o capacitate a discului-hard ceva mai mare decît în realitate, cam cu vreo 10 %, urmînd a ți se explica că diferența provine din faptul că 1Kbyte are 1024 de Bytes și de aceea sînt, în realitate, mai puțini Kbytes. Raționamentul e fals, dar uneori prinde la publicul credul.
La prima vedere, oferta de computer total e mai bună decît a concurenței, din acest motiv al etichetei care, asemenea negustorilor brașoveni, spune mici brașoave. Așa-i stă minciunii bine, să fie digerată într-o proporție convenabilă adevăr-minciună. Iar falsa informație nu se observă, pierdută fiind printre alte cuvinte credibile. Efect garantat. De altfel, mulți văd, puțin pricep și nimeni nu întreabă.
O cartelă video, de la care nimeni nu mai are driver sau pentru care nu s-au scris decît drivere pentru nu știu ce sistem obscur de operare (în orice caz, nu cel pe care vrei să-l folosești) completează computerul total. Probabil va trebui să cumperi separat o altă cartelă video, un model recunoscut de sistemul tău de operare sau pentru care găsești un driver. Ceea ce umflă iar prețul computerului total.
Monitorul ? Ehei, monitorul computerului total este o minune. Fie el Philips, Nei, IBM, Compaq, Hp … și acestea sînt doar cîteva nume care mi-au venit iute în minte, pare că merge impecabil. Doar pare. Probați-l la înaltă rezoluție și la frecvență de peste 72 sau75 Hz. Începe să se observe că imaginea e puțin defocalizată sau neclară. Pare rezonabil de luminos, astăzi, în ziua cumpărării. Necazul este că dacă îl veți mai folosi se întunecă, tubul cinescop uzîndu-se zi de zi. Acesta a și fost motivul pentru care vechiul proprietar a scăpat de el. De altfel, luminozitatea lui este deja împinsă aproape de maximum și numai contrastul dat și el mai tare îl face să aibă o imagine mai clară. Poate – poate mai aveți șansa de a-l regla să fie ceva mai luminos, dar numai cu un plus de 5-10 la sută. Extrem de puțin. Va începe, curînd, să se întunece și veți remarca iute că imaginile din jocurile favorite devin prea întunecate pentru a mai ști ce se petrece pe ecran. Mai bine optați pentru un monitor nou-nouț, de la un furnizor serios, care acordă garanție mare, să zicem de 1-3 ani minim. Și pentru că veni vorba de garanție, computerele totale se vînd cu garanție. Evident, însă, că în disprețul clientului, garanția este de 6 luni, nu de 12, așa cum prevede actuala legislație, dovadă a faptului că, oricum, mai mult de 6 luni nu se știe dacă va funcționa un astfel de aparat. Interesant este că în orașe ca Iași-ul, firme de pe zone întregi (cum ar fi zona dintre Teatrul Național și I.M.F) vînd computere și componente second hand cu garanție de numai șase luni, de parcă s-ar fi înțeles între ele.
Cum recunoașteți o firmă de computere totale ? Vă dau o descriere aproximativă: o încăpere mică, îngustă și lungă, uneori sub o scară, alteori o singură masă într-un magazin ceva mai mare. Un vînzător prea tînăr și oarecum impertinent. Nu te va întreba ce dorești. În cel mai bun caz, îți va spune că pentru o banală tehnoredactare ai nevoie de un computer cu viteza de cel puțin 5-6-7-800 de MHz. Ceea ce e exagerat. O vitrină minusculă. Vînzătorul este și casier. Un maldăr de computere stă direct pe podea, puse unul peste altul, ca niște cărămizi. Vînzătorul nu catadicsește nici măcar să le șteargă de praf. Nu sînt învelite în folii de protecție. Undeva, pe un raft sau în dulapul din spate, tronează, într-un amestec heteroclit, un maldăr de plăci de calculator laolaltă cu scule, piese, modem-uri vechi, cartele video vechi, unități CD-ROM din epoca vitezei colosale 2X și așa mai departe. Prezența sculelor în magazin denotă clar că diverse demontări și montări se fac la fața locului, nu știm dacă întotdeauna în avantajul clientului. Firma n-a mai crescut în ultimele șase luni, și arată la fel ca în primăvară sau ca anul trecut. Ceea ce dovedește că pentru marfa proastă i s-a dus buhul, iar cine a cumpărat o dată, a doua oară merge în altă parte. Cum de mai are clienți ? Uneori, dar din ce în ce mai rar, se mai întîmplă ca, din nepriceperea vînzătorului, un computer să fie de aproape două ori mai rapid (sic) decît scrie pe etichetă. Ceea ce face ca pentru un cunoscător să fie interesant să-l cumpere și să-l repare, eliminînd defectele ascunse, fiindcă îl capătă, practic, la jumătate de preț. Dar pînă la urmă nu rezultă mare economie din așa aranjament, deoarece timpul, priceperea și piesele noi valorează și ele.
Cum se numește firma care vinde computere totale ? Vă las să ghiciți dumneavoastră, sau să o recunoașteți. Acum, la sfîrșit de toamnă și început de iarnă, e sezonul computerelor totale.
Lasă un răspuns