• zilnic, fără ca măcar să bănuim, o ureche bine antrenată are grijă ca tot ce vorbim să fie recepționat • oficial, interceptarea unei convorbiri telefonice este ilegală și poate fi aprobată doar de procuror • de cele mai multe ori, serviciile secrete sau, mai nou, detectivii particulari, ocolesc legea pentru că nu există nici un organism care să verifice interceptările telefonice
„Nu vorbim la telefon! Spune-mi unde să ne vedem și discutăm acolo!”. Cam așa decurge, de cele mai multe ori, o convorbire pe care ne-o dorim particulară, dar care are toate șansele să devină, dacă nu publică, măcar auzită de o altă persoană aflată pe fir. Metodele de ascultare sînt foarte variate, de la aparatură de zece de mii de dolari și pînă la aparate unidirecționale, confecționate artizanal. Dacă, pînă acum cîtva timp, se credea că telefonul mobil era sigur, tehnica a demonstrat că ascultarea acestuia a devenit floare la ureche. Despre tehnicile de ascultare și despre aparatura folosită am reușit să aflăm informații de la unul dintre foștii salariați al unui serviciu secret și de la un detectiv particular. Concluzia: chiar și cel mai novice dintre noi poate asculta liniștit orice convorbire telefonică.
Tehnicile folosite pentru interceptarea comunicațiilor private și de stat sînt diverse, dar și metodele la care putem recurge oricare dintre noi pentru a fi mai puțin vulnerabili în fața intențiilor unora de a ne viola intimitatea nu sînt puține. Sînt trucuri simple, care pot face mult mai anevoioasă tentativa celor interesați de cunoașterea secretelor noastre.
Mijloace tehnice de „spionaj”
Cu toate limitările impuse prin legislație activităților de interceptare, structura rețelelor de telecomunicații permit accesul relativ simplu și direct la circuitele fizice care deservesc anumiți abonați. „Gradul redus de protecție a circuitelor fizice pe unele porțiuni de traseu face posibilă interpunerea unor dispozitive de preluare, amplificare, ascultare, înregistrare sau chiar transmitere la distanță a comunicațiilor interceptate (convorbiri telefonice, transmisii de date, fax, discuții din încăperi și imagini). Mijloacele tehnice implantate în echipamentele centrale sau terminale de telefonie sau pe circuitele acestora facilitează interceptarea convorbirilor telefonice, a discuțiilor sau imaginilor și transmit semnalele utile către punctele de stocare. Emițătorul modulat cu semnale audio sau video reprezintă un mijloc tehnic sigur de acces la informațiile vehiculate prin rețelele de comunicații (voce, date) sau în spațiile de interes (discuții, imagini), pentru că plasarea lui poate fi rapidă și relativ facilă, iar condițiile de recepție a semnalelor pot fi asigurate fără riscuri”, spune unul dintre specialiștii cu care am stat de vorbă. În anumite împrejurări, emițătorii sînt mascați în aparatură electrică, electronică sau de telecomunicații, sau este pur și simplu introdusă conform unui scenariu în spațiul vizat: o lampă electrică, o telecomandă pentru televizor, un fax, o mapă de birou, un obiect de artă sau un bibelou, un ceas, o carte etc.
Fostul angajat al serviciilor secrete spune că persoana interesată să plaseze mijloace de interceptare apelează fie la procedeul cadourilor sau donațiilor, fie racolează pe unul dintre cei care au acces frecvent în spațiul vizat, sau care se ocupă de întreținerea unor obiecte, instalații sau echipamente. „Metodele practicate pentru implantarea unui emițător într-un spațiu de interes pot fi grupate astfel: plasarea directă a emițătorului, de către o persoană racolată anterior, care, prin natura atribuțiilor de serviciu, are acces oficial în spațiul vizat, sau, conform unui scenariu abil regizat; plasarea indirectă a emițătorului, mascat într-un obiect funcțional sau decorativ, oferit cadou unei persoane care lucrează în spațiul vizat; plasarea indirectă a emițătorului, prin mascarea lui într-un obiect ce aparține unei persoane neavizate, care participă frecvent la activitătile ce se desfășoarã în spațiul aflat în atenție”, spune agentul.
Mijloace atipice
Geamul ferestrei unei încăperi în care se poartă discuții se poate transforma în emițător la mare distanță. Astfel, vibrațiile foii de sticlă provocate de zgomotele din interior pot fi „citite” cu ajutorul unui fascicul laser (care suferă variații de amplitudine și fază) și decodificate prin interpretare electronică. „Alte sisteme de interceptare sînt concepute pe principiul activării, prin bombardare cu un fascicul de microunde, a unei cavități rezonante (cu formă și dimensiuni riguros determinate), mascată într-un obiect masiv din încăpere (tablou, sculptură, lambriu, perete). Se obține astfel o sursă electrică de tensiune ce alimentează emițătorul cu microfon asociat, pasiv pînă în momentul activării, care poate fi exploatat de la distanță. Cu un microfon direcțional perfecționat, amplasat într-o clădire, pot fi ascultate discuțiile purtate de anumite persoane în aer liber sau în alte spații, dacă există vizibilitate directă față de acestea”, afirmă specialiștii.
O altă realizare de vîrf o reprezintă posibilitatea captării semnalelor electromagnetice emise de un fax sau de un computer în stare de funcționare, interpretarea lor și reconstituirea imaginilor transmise ori a celor afișate pe display.
Rețelele fixe de telefonie sînt penetrate
Specialiștii în telecomunicații afirmă că cel mai simplu mod de a intercepta o convorbire telefonică este conectarea cu un circuit suplimentar peste circuitul abonatului care este supravegheat și utilizarea unui sistem de ascultare sau înregistrare. Conectarea circuitului suplimentar este posibilă în orice punct în care este permis sau se poate obține accesul la circuitul telefonic al abonatului care prezintă „interes”. Operațiunea de interceptare în acest fel a unei convorbiri telefonice nu necesită cunoștinte deosebite și este favorizată de faptul că este greu de depistat. Posibilitățile de conectare pe circuitele telefonice dintre cutia terminalã și telefon sînt evidente. Cu minime cunoștinte în domeniu, persoanele interesate se pot conecta cu aparate de ascultare, de înregistrare sau de transmitere la distanță a convorbirilor.
Scurtcircuitarea
Cele mai simple modalități de interceptare în centrală sînt, în opinia persoanei intervievate, conectarea unui aparat de înregistrare pe un circuit (interceptare locală) sau prelungirea circuitului respectiv pe o linie liberă sau pînă la un alt abonat (interceptarea la distanță). Operațiunile necesare efectuării unor astfel de interceptări sînt foarte simple și sînt favorizate de faptul că personalul din centrală este redus ca număr, în mod deosebit noaptea, cînd lucrează doar unul sau maximum doi angajați. Unii angajați ai operatorilor de telecomunicații abuzează de posibilitățile pe care le au și efectuează „la comandă” verificări privind interceptarea comunicațiilor unor posturi telefonice de către organele abilitate. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns