Tendința de creștere a valorii producției industriale, începută în martie 2001, continuată pe parcursul anului 2002, s-a potolit drastic anul trecut. Conform datelor furnizate de Direcție Județeană de Statistică (DJS) Bacău, printre industriile care au înregistrat scăderi se înscrie și activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, aranjarea și vopsirea blănurilor. Scăderea este, pe ansamblul industriei ușoare, de aproape 2 la sută. Cea mai mare influență în scăderea activității din domeniu a avut-o SC ASCO SA Bacău, cu o reducere de 5,5 %. Deși, pe ansamblu, confecțiile sînt în scădere valorică, unele unități au înregistrat o creștere importantă. Este și cazul SC Modeon SA Onești, cu un plus 6,1 %. Modeon este una dintre cele mai mari firme de confecții din Onești. Societatea a fost „de stat” și acum are capitalul privat. Confecțiile se fac în sistem lohn, iar partenerii sînt italieni. Perioada cu cea mai importantă activitate începe în mai. Pînă atunci, ca în fiecare an, societatea se confruntă cu dificultăți.
Un alt indicator care confirmă această tendință este cel al volumului producției industriale. Astfel, domeniul Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte a scăzut, în 2003, cu 11 % față de 2002.
Confecțiile sînt extrem de importante pentru comerțul exterior al județului Bacău. De altfel, SC ASCO SA se numără printre primii zece exportatori ai județului. Conform DJS, firmele din județul Bacău au exportat anul trecut „materii textile și articole din acestea” de 151 de milioane de dolari, adică 32 la sută din totalul exporturilor. Pentru că cea mai mare parte a producției de confecții se face în sistem lohn, importurile de materii textile sînt semnificative. Astfel de importuri au ajuns anul trecut la peste 101 milioane de dolari, materialele textile fiind pe locul al doilea în topul produselor importate.
Lohnul se mută mai la Est
După 1989, atît fostele firme de stat, cît și cele nou-înființate, au optat pentru producția în sistem lohn. Un exemplu edificator în domeniu îl constituie societatea Maremod din Onești, care produce în special pantaloni, partenerul fiind din Germania. Nicoleta Mîinea, directorul economic al firmei, spune că „sistemul lohn a fost și este cel mai profitabil, dar tendința este ca exporturile să se facă din producția proprie, în nume propriu”. Totuși, spune Mîinea, avantajele sistemului nu vor mai dura prea mult timp, deoarece partenerii străini caută mînă de lucru ieftină. „Dacă intrăm în Uniunea Europeană, salariile trebuie să crească. Atunci, cei care practică sistemul lohn vor prefera să se transfere în țările de la estul României, unde mîna de lucru va fi mai ieftină”, opinează directorul economic de la Maremod Onești. Nicoleta Mîinea spune că deja firmele de profil încep să-și reorienteze modul de lucru. „Trebuie să se lucreze și în lohn sută la sută, și în semilohn, cînd se asigură unele accesorii pe plan local, și integral din producția proprie”, spune directorul economic.
Lasă un răspuns