• a afirmat Theodor Stolojan, președintele PNL, care a venit în județul nostru pentru a-i lansa pe candidații liberali la funcțiile de primar din orașe și comune • liderul PNL spune că sub oligarhia PSD sistemul de sănătate a intrat în colaps, pensionarii au fost condamnați la mizerie, învățămîntul a făcut pași înapoi, iar investitorii străini fug de noi din cauza încrengăturilor dintre marii corupți
Județul nostru este capitala corupției în România. Remarca i-a aparținut lui Theodor Stolojan, președintele Partidului Național Liberal, care s-a aflat ieri la Bacău. Stolojan s-a referit în special la cele peste 15.000 de miliarde de lei, datorie acumulată de rafinăriile lui Corneliu Iacobov, dar și la traficul d einfluență renumit de-acum în toată țara și care a devenit o caracteristică a județului nostru. „La Rafo onești și Rafinăria Dărmănești, sub masca mincionoasă că se mențin locurile de muncă, s-au sustras bani și nu s-a plătit nici măcar țițeiul luat de la SNP petrom. În realitate, jecmănirea celor două societăți comerciale a pus în pericol locurile de muncă din aceste unități și Dărmănești este prima rafinărie românească care a intrat în faliment. De mai bine de un an am atrsa atenția asupra porcăriilor care se întîmplă la Rafo. Cred în Rafo și în viitorul industriei chimice românești, dar nu în potlogarii care jefuiesc această unitate, care au devalizat-o. Am cerut, de peste un an, la Curtea de conturi și PNA, să controleze Rafo, dar am primit doar răspunsuri în doi peri, pentru că ambele instituții sînt subordonate politic”, a spus Theodor Stolojan.
Președintele liberal a spus că ceea ce a făcut Corneliu iacobov este de acum cunoscut și de instituțiile europene care au România în vizor și că PSD a ajuns într-o situație inimaginabilă. „Corupția a devenit o problemă la care România trebuie să dea un răspuns precis, fapte credibile.PSD este obligat să facă ceva în acest caz. De aceea se încearcă acum ascunderea lui Iacobov și, revenirea lui în țară, după ce furtuna va trece”, a avertizat Stolojan. În viziunea lui, corupția în județul bacău nu se reduce doar la atît: „PSD nu s-a limitat, de cînd este la putere, doar la o luptă politică directă, ci a impus corupția în lumea de afaceri. În Bacău, firmele care nu sînt în grații, nu pot obține nici un contract cu instituțiile publice”.
Cît privește alegerile locale, liberalii sînt îngrijorați că PSD va încerca să aplice orice metodă, pentru a obține un scor cît mai bun. „Ne așteptăm la orice din partea PSD și referendumul pentru modificarea Constituției a demonstrat că PSD este capabil de orice, pentru că este condus de foști activiști politici. PSD nu e condus de Năstase, ci de Cozmîncă, Mihăilescu sau Hrebenciuc, care au fost plătiți de PCR și nu au uitat ce știau atunci. Așa că știu ce să facă pentru a obține 99% dintre voturi”, a atenționat Stolojan.
Mii de oameni l-au așteptat pe Stolojan
O mare de oameni l-a întîmpinat aseară, în fața Casei de Cultură din Bacău, pe Theodor Stolojan, care a fost prezent, ieri, în mai multe orașe din județul Bacău pentru a lansa oficial candidaturile colegilor săi de partid la funcțiile de primar. El a fost însoțit de istoricul Adrian Cioroianu și Aaron Popa, ambii membri ai Biroului Executiv al PNL, deputatul Valeriu Gheorghe, senatorul Dan Avram și alți membri de seamă ai partidului.
Liberalii au poposit mai întîi la Onești. Stolojan s-a oprit în piața corașului, unde a ascultat nemulțumirile cetățenilor. „Pe noi nu ne ascultă nimeni. Nu avem ce mînca, banii nu ne-ajung pentru întreținere, avem copii de crescut”, au fost problemele pe care cei peste 500 de oameni care s-au adunat în doar cîteva clipe le-au pus pe tapet. După vreo zece minute, președintele PNL s-a oprit lîngă o farmacie. Atenția i-a fost atrasă de oamenii care formaseră două cozi la ușa farmaciei. Într-o parte erau cei care plăteau pentru medicamente, în cealaltă cei care aveau rețete compensate și gratuite de la medici. Aceștia din urmă s-au plîns că obținerea medicamentelor este un adevărat calvar, iar pensionarii au spus că se sting pe picioare, fiindcă nu se pot trata.
Aproape de ora 10.00, președintele PNL a intrat în sala Casei de Cultură, unde a fost primit în aplauzele a circa 500 de liberali.
Primul care a luat cuvîntul a fost deputatul Valeriu Gheorghe, care a spus din capul locului că „Bacăul este capitala corupției din România”, idee întărită în numeroase rînduri și de președintele Stolojan. „Va fi greu în alegeri din acest punct de vedere și tocmai de aceea l-am rugat pe președintele Stolojan să vină mai des la noi”, a mai precizat deputatul liberal. El i-a prezentat apoi pe candidații PNL la orașul Tîrgu Ocna și Slănic Moldova, apoi pe cei care vor să devină șefi în comunele din zona Oneștiului.
Despre corupția care a crescut sub actuala guvernare a vorbit ulterior și Aaron Popa. „Prezența dumneavoastră numeroasă aici demonstrează că oneștenii cred în liberalism și-n schimbare. Sînt convins că sala va fi la fel de plină și cînd își va lansa PSD candidatul, deoarece, așa cum fac ei de obicei, vor oferi un mic și o bere. Noi vă oferim prezența președintelui Stolojan și pe cea a domnului Cioroianu”, a spus Popa.
„Nu trebuie să fii doctor în științe ca să vezi că lumea este săracă. Numai că eu cred că despre o țară nu se poate spune că este săracă, ci prost condusă. România e foarte greu de condus astăzi, fiindcă nici nu știi de ce să te apuci mai întîi. Însă PNL și-a făcut lecția, a învățat unde a greșit și este gata să se apuce de treabă. Trebuie să votați pentru schimbare. Eu cred că tăria PSD este, de fapt, slăbiciunea noastră”, a spus și Adrian Cioroianu.
„Toleranță zero la corupție”
Mult mai incisiv a fost în discursul său Theodor Stolojan. „Oneștiul ar fi trebuit să aibă o soartă incredibil de bună. Are tradiții foarte adînci și oameni competenți. S-au făcut investiții enorme în industria chimică, dar, din păcate, locuitorii din acest oraș nu o duc bine, sînt săraci. N-aș vrea să vorbesc prea mult despre ce înseamnă Rafo, Carom și Chimcomplex. N-aș dori pentru că eu cred că au avut ghinionul să intre pe mîinile cui nu trebuie, niște mîini hrăpărețe. După trei ani de oligarhie pesedistă, nu s-a întîmplat nimic bun pentru oamenii din acest oraș, de aceea vin acum spre noi. Nu avem dreptul să le înșelăm așteptările. Însă oricît de bun ar fi programul pregătit de PNL pentru viitorul mandat, nu vom putea realiza nimic, dacă nu vom scăpa de aceste structuri mafiote. De aceea am decis să avem toleranță zero la corupție și ne vom ține de cuvînt. Niciodată alegerile locale nu au avut o asemenea importanță ca cele de acum. Nu mai putem permite oligarhiei pesediste să continue să-și bage mîna pînă la cot în banii cetățenilor”, a afirmat Theodor Stolojan.
El a punctat ulterior și domeniile în care va trebui lucrat cel mai mult pentru ca populația să simtă rapid o îmbunătățire a vieții. „Trebuie să creem locuri de muncă, vom introduce cota unică de impozitare, vom simplifica procedurile de afaceri, ca să atragem investitorii. Trebuie să intervenim urgent în sănătate și să relansăm agricultura. România are o resursă incredibilă: multe țări nu se bucură de atîta teren. Agricultura nu este în progres, cum mințea Adrian Năstase la sfîrșitul anului trecut. Iar acest dezastru are o cauză clară: inconsecvența politicii în agricultură. De aceea am ajunsă să importăm carne, grîu, ba chiar și mere. Învățămîntul românesc a făcut un pas înapoi. Vom relua reformele în învățămînt întrerupte la sfîrșitul lui 2000. Ceea ce se întîmplă în sănătate nu s-a mai întîmplat în ultimii 60 de ani. Sub actuala guvernare, sistemul de sănătate a intrat în colaps. au scos bani din acest sistem și au băgat în altele. Cei cu bani se descurcă, cei săraci se chinuie să supraviețuiască”, a atras atenția președintele liberalilor.
La finalul discursului său, Theodor Stolojan l-a prezentat celor prezenți în sală pe candidatul acestui partid la viitoarele alegeri pentru primăria Onești. Este vorba despre Valerian Vreme, care, după ce a spus cîteva cuvinte audienței, i-a prezentat pe candidații pentru funcțiile de consilieri locali din Onești.
Peste 1000 de comăneșteni l-au așteptat pe Stolojan în stradă
Liberalii au plecat, în jurul orei 11.00, spre orașul Comănești. Ei au avut surpriza să fie așteptați în stradă de peste 1000 de locuitori din oraș. Liberalii nu s-au sfiit să-și exprime surprinderea pentru numărul mare al celor prezenți. În stradă erau tineri, bătrîni, ba chiar și doi oameni în căruț cu rotile.
Un ansamblu folcloric l-a primit pe Stolojan cu cîntece populare, iar două fetițe i-au oferit pîine și sare. Stolojan a vorbit și aici despre problemele sociale majore ale românilor și, peste toate, despre corupția care a generat dezastrul actual. Doar că, la Comănești, Stolojan a pomenit de mafia lemnului, de cei care defrișează păduri fără ca nimeni să îi atingă cu un deget. El le-a cerut oamenilor să nu se mai lase călcați în picioare, să nu se teamă și să meargă la vot. Același mesaj, ba poate chiar mai apăsat, le-a transmis și tinerilor, care, a susținut președintele PNL, vor reprezenta schimbarea. „Nu vă fie frică, PSD-ul pică”, a asigurat Stolojan asistența.
Imediat după aceea a fost prezentat și Viorel Miron, candidatul liberalilor pentru funcția de primar în Comănești. La rîndul lui, Miron i-a rugat pe alegători să nu îi dea doar lui girul, ci și echipei liberale pentru Consiliul local.
„Noi nu vrem să înlocuim corupția PSD cu cea liberală”
Aproximativ 300 de persoane l-au așteptat pe Theodor Stolojan și la Moinești, în fața sediului PNL. Întîmplător sau nu, discursul
președintelui partidului liberal a fost precedat de melodia „Viața
complicată”, a formației Pasărea Colibri. Un fond muzical care a
venit în armonie cu discursurile despre corupție, lipsa locurilor de
muncă, dificultățile din sistemul sanitar sau sărăcia în care se zbat
pensionarii. Istoricul Adrian Cioroianu a recunoscut că a venit în
județul nostru cu speranța că va găsi fete frumoase, dar s-a trezit
în chiar capitala corupției din România. „Cînd Valeriu Gheorghe
m-a invitat la Bacău, m-am gîndit la ciorba bună și fetele frumoase
care sînt în această zonă. Am ajuns în capitala corupției din
România, o capitală dominată de baroni locali. Eu nu înțeleg de ce
lumea le spune baroni, pentru că acest termen conține o noblețe. Ei
sînt pur și simplu ciocoi, un termen care există în limba română și
pe care nu trebuie să-l importăm din alte limbi”, a spus Adrian
Cioroianu.
Istoricul a recunoscut că a face politică în anul 2004 a devenit de-a dreptul o pacoste. „După cei patru ani în care PSD a condus țara către dezastru, în care corupția și nedreptatea s-au întins cu uimitoare repeziciune, a încerca să-i atragi pe oameni de partea ta reprezintă o muncă de sacrificiu. Justiția socială și justiția în sine nu mai au valoare în România. Sînt apreciați cei care se descurcă, care trec rapid de la apartament la vilă, și de la Dacia la Mercedes, fără să muncească pentru asta. Noi nu vrem să înlocuim corupția PSD cu corupția liberală, avem, însă, un medicament la care lucrăm, pentru a combate acest cancer”, a spus Cioroianu.
Dicursul pe tema corupției a fost continuat și de președintele PNL,
Theodor Stolojan. „Corupția are leac și nu trebuie să inventăm noi
cum să luptăm împotriva ei. Trebuie început cu clasa politică, care
trebuie să învețe să fie în folosul oamenilor, nu cum să se
îmbogățească, imediat ce ajung la putere. Avem în vedere o lege a
responsabilității oamenilor politici, care să-i facă să dea socoteală
celor care i-au ales”, a spus Stolojan. Discursul lui a stîrnit cele mai
multe reacții în mulțime atunci cînd președintele liberal s-a oprit
asupra posibilităților de majorare a pensiilor. „Anul trecut, am
propus Parlamentului o lege de majorare a pensiilor. Ne-am gîndit de unde vom lua acești bani. Sînt 100.000 de miliarde de lei taxe neplătite la stat de clientela politică a actualei puteri. Iată unde sînt banii pentru recalcularea pensiilor. Însă nu trebuie ca unii să mai existe acele două Românii: una a plătitorilor de taxe și impozite, și cealaltă a celor care nu dau un leu la stat și cer permanent eșalonări și reeșalonări. Adrian Năstase ne-a spus că starea de sănătate a populației s-a îmbunătățit. Îi dorim să vină și să discute cu cei care nu-și pot lua medicamente gratuite și compensate”, a încheiat Stolojan. (Nicoleta BICHESCU, Eduard ADAM, Cătălin BUZINCHE)
pe raster
Liberalii și-au prezentat aproape toți candidații la primăriile din vestul județului
Conducerea PNL din județ a anunțat, ieri, și candidații acestui partid la funcțiile de primar din comune. Iată lista celor care se vor lupta pentru șefia administrațiilor locale din partea liberalilor: Floarea Dumitru – actualul viceprimar din Slănic Moldova, Helegiu – Mihaela Bădic, Tîrgu Ocna – Cristian Antohi, Oituz – Gheorghe Boghiu, Coțofănești – Florin Farcaș, Mănăstirea Cașin – Vasile Iordache, Berzunți – Gheorghe Gaman, Ștefan cel Mare – Ion Savin, Livezi – Nicolae Lungu, Bîrsănești – Costică Petcu, Sănduleni – Vasile Checheriță, Bogdănești – Valeriu Trandafir, Pîrgărești – Robert Adam, Gura Văii – Vasile Spătaru, Căiuți – Iulian Fodor, Urechești – Ion Ciubotaru, Tîrgu Trotuș – Gheorghe Cernea, Cașin – Daniel Văleanu, Asău – Simion Albu, Agăș – Vanea Nicodim, Brusturoasa – Mihai Copăcel, Dofteana – Răduțu Hîrbu, Palanca – Dumitru Ponciș, Vasile Ulea, actualul viceprimar din Măgirești, Ioan Dobrovăț, primarul în exercițiu din Poduri, la fel ca și Ștefan Enache, dar la Ardeoani, Zemeș – Iulian Enea, Strugari – Gheorghe Rotariu, Scorțeni – Mircea Ambăruș, Solonț – Spiridon Adam, Balcani – Constantin gherman, Pîrjol – Pavel Hanu, iar Marian Țîțaru va candida pentru postul de primar din Berești Tazlău.
Lasă un răspuns