Pe un nor, Maica Domnului, purtînd în brațe Pruncul Iisus, veghează deasupra unei fîntîni pline cu apă. Lîngă fîntînă se află mai multe persoane pictate în stilul moldovenesc al secolelor XVII-XVIII. Unii se bucură că au primit vindecare, alții așteaptă parcă să se petreacă o minune și cu ei. În partea de jos se vede o biserică. Poate e ctitoria lui Leon cel Mare din secolul V sau poate e bisericuța de la Pogleț. Minunile s-au petrecut și atunci, în secolul al V-lea, de cînd datează sărbătoarea închinată Maicii Domului, și acum în secolul al XXI-lea, la icoana făcătoare de minuni de la mănăstirea Pogleț.
Cu siguranță, cea mai veche icoană reprezentînd „Izvorul Tămăduirii”, pe care un creștin o poate admira în zona Bacăului, se găsește pe vîrful dealului de la Corbasca, la vreo 50 de kilometri de Bacău. Sfînta relicvă, o bijuterie pictată pe lemn, și purtînd amprenta secolelor, se află în bisericuța, tot din lemn, a mănăstirii. Este, alături de ctitoria din lemn de la Luncani, singurul lăcaș de cult din lemn monument istoric din Bacău. Nimeni nu știe de cînd datează această icoană despre care maica stareță spune că este făcătoare de minuni. Și, după cum ne explică, după cum vorbesc maicile, și după cum arată mănăstirea și cum se comportă soborul de la Pogleț cu vizitatorii, nu te poți îndoi de adevărul acestor spuse. Simți că Maica Domnului veghează asupra sfintei icoane și asupra soborului de la Pogleț.
Specialiștii în iconografie nu s-au încumetat să o aproximeze, însă felul în care este pictată o aseamănă cu ușile diaconești ale sfîntului lăcaș, care datează din anul 1734, de cînd boierul Constantin Balș a ctitorit acest schit. Ca orice lucru sfînt care a răzbătut veacurile de prigoană a bisericii, icoana „Izvorul Tămăduirii” s-a păstrat aproape intactă, în chip miraculos. „Cînd am venit noi aici, ploua în biserică, pentru că acoperișul era foarte deteriorat. Cînd am redeschis mănăstirea, în urmă cu opt ani, am regăsit sfînta icoană făcătoare de minuni, aruncată undeva pe o masă. A fost un lucru deosebit la care nu ne așteptam. Am luat-o și, exact așa cum am găsit-o, am expus-o în biserică spre închinare tuturor credincioșilor”, ne-a spus stareța Lucia Afloarei.
Astăzi, cînd creștinătatea creștin-ortodoxă serbează „Izvorul Tămăduirii”, la mănăstirea Pogleț va fi un motiv de sărbătoare în plus. Icoana cea veche și făcătoare de minuni va fi scoasă în fața bisericii pentru ca toți cei ce cred să-și întărească credința, iar cei necredincioșii să înțeleagă care sînt minunile lui Dumnezeu. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns