Aproape un sfert din locurile stabilite pentru actualul an de învățămînt în școlile de arte și meserii din județ au rămas neocupate, fenomenul fiind prezent mai ales în mediul rural. A dispărut interesul copiilor de țărani pentru a învăța o meserie, a crescut atracția acestora de a lucra pămîntul, sau pur și simplu dificultățile de ordin financiar îi îndepărtează pe tineri de carte? Dumneavoastră ce soluții vedeți pentru depășirea acestei situații?
Carmen Botez, 18 ani, șomeră: „Cred că lipsa banilor este de vină, dar cei care țin într-adevăr să învețe trec peste toate și fac tot posibilul să învețe o meserie”.
Maria Pîrvu, 57 de ani, pensionară: „De ce nu mai fac elevii școli de arte și meserii? Pentru că după terminarea școlilor nu li se oferă un loc de muncă. Copiii de la țară sigur nu s-au îndrăgostit de muncile cîmpului, dar efectiv nu au încotro. Oamenii de la țară sînt foarte necăjiți”.
Mariana Bulciu, 60 de ani, pensionară: „Copiii de la țară nu mai vin la oraș să studieze pentru că nu au unde să se cazeze și nu au cu ce să se întrețină la oraș”.
Ștefan Pascu, 52 de ani, funcționar public: „Eu sînt absolvent al unei școli profesionale și vă spun că am învățat meserie acolo. Chiar recomand tinerilor să facă aceste școli. Sărăcia este motivul principal pentru care nu se mai înghesuie copiii la școlile profesionale. În plus, învățămîntul nu se mai preocupă pentru aceste școli. Oricum, cine vrea să învețe, învață”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns