• primarii din județ n-au trimis la Prefectură listele cu viitoarele secții de votare
Pregătirea alegerilor locale, care vor avea loc în luna iunie a acestui an, a debutat în județul Bacău cu stîngul. Cei care nu și-au făcut treaba au fost primarii din comune. Ei au fost „urechiți” de Gheorghe Hură, secretarul Prefecturii Bacău, care le-a atras atenția ieri, în timpul ședinței Comisiei Consultative, că luni, 12 aprilie, ar fi trebuit să trimită listele cu numărul secțiilor de votare care vor exista în fiecare localitate. „Există disfuncționalități în teritoriu și trebuie să luăm cu toții măsuri să ne încadrăm în termene”, le-a spus Gheorghe Hură primarilor. El a explicat că, fără să se știe cîte secții de votare vor fi în județ, nu se poate stabili cîți președinți de birouri electorale trebuie desemnați.
În mod normal, președinții birorurilor electorale și de circumscripții trebuie să fie magistrați. Cum se preconizează că numărul secțiilor de votare va fi mai mare decît la alegerile din 2000, autoritățile județene bănuiesc că nu vor fi suficienți judecători, și-atunci vor trebui desemnate în fruntea birourilor electorale alte persoane decît magistrați, care să nu fie implicate politic. Rezolvarea acestei activități are ca termen limită ziua de 18 aprilie, iar dacă primarii nu se vor pune pe treabă, aceste date vor fi depășite.
Gheorghe Hură le-a mai cerut primarilor să pună în ordine și listele electorale, pe care să rămînă doar persoanele cu drept de vot și care sînt în țară, nu să se regăsească pe liste, ca la referendumul pentru votarea noii Constituții, morți și indivizi care au părăsit țara de ani buni. Primarilor din județ li s-a mai cerut să-și repare faxurile și telefoanele stricate, ca să poată fi găsiți, la nevoie. „Reparați-vă faxurile și tot ce înseamnă mijloc de comunicații. E nevoie să comunicăm. Ați primit și trei broșuri cu Legea alegerilor pentru primar, viceprimar și secretar. În rest, pe probleme de alegeri ne vom auzi în fiecare zi”, a cerut secretarul Hură.
Orașul Bacău va avea cu 50 de secții de votare mai mult
Procesul de votare ar trebui să fie mult mai aerisit la alegerile din vară. Și asta, deoarece în tot județul ar urma să fie înființate aproape 200 de secții de votare noi. Cifra a fost avansată de reprezentanții Prefecturii, care susțin că de la cele 449 de secții, cîte au fost în 2000, ar urma să avem, în această vară, între 600 și 650 de secții. Numai în orașul Bacău, de exemplu, vor fi 118 secții de votare, față de doar 69, cîte au existat la alegerile de acum patru ani. Legea electorală dă dreptul unui primar de oraș sau de comună să înființeze noi secții de votare atunci cînd există pînă la 500 de persoane, ori în funcție de distanță. Dacă, de exemplu, locuitorii dintr-un sat trebuie să parcurgă o distanță prea mare pînă la locul unde pot vota, primarul poate dispune înființarea unei secții noi, mai aproape de cei care vor să-și exprime votul. (Eduard ADAM)
pe raster
Locuitorii din comuna Sarata își pot alege propriul primar
Prefectul județului, Radu Cătălin Mardare, urma să-l numească ieri, cu delegație, pe primarul nou-înființatei comune Sarata. Deși acum cîteva săptămîni se vehicula ideea că nu vor fi alegeri separate și că locuitorii din acest sat vor vota, ca și acum patru ani, la comuna Nicolae Bălcescu, lucrurile s-au schimbat. Pentru pregătirea alegerilor locale, prefectul a decis să-l numească în funcția de primar al comunei Sarata pe Marcel Coșeraru. Viceprimar va fi Mihăiță Hormozanu, iar Andrei Călin va deține, tot cu delegație, funcția de secretar al comunei. Numirea șefilor comunei și recunoașterea oficială a noii localități le va permite cetățenilor din Sarata să își desemneze, la scrutinul din iunie, propriul primar. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns