• autoritățile județene urmează să inițieze un proiect de hotărîre de Guvern pentru acordarea despăgubirilor bănești pentru cetățenii care au fost afectați de calamități
După potopul care a căzut marți seară pe capul locuitorilor din mai multe comune aflate în sudul județului, autoritățile băcăuane au început evaluarea pagubelor. Echipe mixte de control formate din specialiști de la Inspectoratul Județean de Protecție Civilă, Inspectoratul de Stat în Construcții, Serviciul de Gospodărirea Apelor (SGA) și Direcția Agricolă și de Dezvoltare Rurală (DADR) au plecat ieri în zonele calamitate din județ pentru a încerca să estimeze valoarea la care se ridică pierderile suferite în urma inundațiilor. Cu siguranță că cifrele vor fi ridicate, dacă luăm în calcul suprafețele mari de teren inundate, casele cuprinse de ape și podurile și podețele distruse. O statistică întocmită de Prefectura Bacău arată că au fost inundate 23 de case, dintre care cele mai multe, 15 la număr, în Corbasca. Pe lista pierderilor mai apar 22 de curți inundate, cîte zece la Sănduleni și Podu Turcului, și doar două la Mărgineni.
Cele mai mari suprafețe de pășune înghițite de apă – 500 de hectare – sînt în comuna Răchitoasa, 70 de hectare la Podu Turcului și circa 35 la Corbasca. Apele au invadat și 130 de hectare de teren arabil din comuna Podu Turcului, precum și suprafețe mai mici din localitățile Pâncești, Orbeni, Răchitoasa și Corbasca.
Au fost distruse și șase podețe în comuna Răchitoasa, aceeași soartă avînd-o și podul de pe DJ 252, pe raza comunei Corbasca.
Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii Bacău, crede că, cel mai tîrziu poimîine, comisiile plecate să facă evaluarea pagubelor își vor încheia treaba. Abia atunci se va ști cît de mari sînt pierderile, precum și dacă vor putea fi cerute ajutoare de la Guvern pentru cei afectați de calamități.
Ion Maftei, directorul SGA Bacău, spune că, acolo unde rîurile au depășit cotele de inundații, se poate vorbi de zone calamitate. „În aceste condiții, în funcție de valoarea pagubelor, urmează să fie înaintat, de către autoritățile județene, un proiect de hotărîre de Guvern pentru acordarea despăgubirilor bănești pentru cetățenii care au fost afectați de inundații”, mai spune Ion Maftei. În opinia lui, dezastrul produs în noaptea de marți spre miercuri nu prea avea cum să fie evitat. În urmă cu mai bine de două săptămîni, Prefectura Bacău și SGA au trimis avertizări de vreme rea către toate primăriile din județ. În aceste fel, primarii erau atenționați că sînt răspunzători de starea de salubritate a localităților și că, printre altele, trebuie să se îngrijească de curățirea albiilor rîurilor și a șanțurilor de pe raza localității. „Nu putem invoca lipsa măsurilor de salubrizare a localităților. În afară de cîteva zone din localitatea Coman, unde inundațiile au fost cauzate, în mare parte, de unele rigole și șanțuri înfundate, în restul localităților revărsările de ape au fost produse în urma precipitațiilor abundente căzute într-o perioadă scurtă de timp”, a punctat Ion Maftei. (Elena SOLOMON, Eduard ADAM)
pe raster
Fîntînile din zonele inundate sînt dezinfectate
Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău a format și ea patru echipe care culeg probe de apă din zonele inundate. „În cursul zilei de ieri au fost trimise pe teren două echipe din Bacău și două din zona Onești – Tîrgu Ocna. Acestea vor recolta pentru analize probe de apă și vor dezinfecta fîntînile. Dacă sînt case inundate, persoanele între cinci și 55 de ani care locuiesc acolo vor fi vaccinate antitifoidic”, ne-a declarat medicul Marin Buștiuc, director adjunct la DSP Bacău. Totodată, reprezentanții instituției băcăuane îi vor informa pe locuitorii din sudul județului asupra măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor. Aceștia vor trebui să bea apă îmbuteliată sau fiartă și răcită, să evite expunerea prelungită la frig, să păstreze igiena individuală și alimentară, iar la primele simptome de boală să se prezinte la medicul de familie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns