Eduard ADAM
Mă gîndeam într-o zi ce mare păcat este că cetățenii, fie ei de la orașe sau de la sate, nu au cum să participe la vreo ședință a șefilor județului cu primarii. S-ar fi enervat la culme, în cei patru ani scurși de la alegerile trecute, dacă ar fi văzut cît de nepăsători sînt aleșii la lor la problemele care se ridică. Poate au existat și excepții, însă, în general, primarii au dormit în scaune la ședințele Comisiei Consultative. Dacă îi luai separat pe holuri și-i întrebai cum e cu una sau cu alta, toți începeau să turuie. În plen însă, nimeni nu reclama nimic. Veneau, dormeau, povesteau sau citeau presa, iar acum, la o lună înainte de noile alegeri, și-au dat seama că e jale prin localitățile pe care le conduc.
La ultima ședință a Comisiei Consultative din acest mandat, primarii au fost ca furnicuțele. S-au plîns, în principal, de drumurile stricate. Dar au fost și alte neajunsuri pe care le-au reclamat. Nu m-am amăgit că i-a apucat subit cheful de muncă, ci e mai plauzibil că nu au cu ce se lăuda, în iunie, în fața alegătorilor. Și vor să facă acum ce n-au făcut în patru ani. Tardiv, domnilor! V-ați trezit puțin prea tîrziu. Alegătorii, dacă nu vor mai merge la urne sub influența litrului de vin primit la intrare sau a pungilor de zahăr și orez date de candidați, ar trebui să vă sancționeze. Adică să voteze pe altcineva, care s-ar putea dovedi mai interesat de nevoile comunității și mai harnic.
Ceea ce mi se pare mai scandalos în toată această poveste este că unii dintre primari sînt încă mahmuri după cei patru ani de hibernare. Păi cum să te trezești tu primar, de față cu alți vreo 70 de aleși locali și demnitari, și să spui că presa asta (nerușinata de ea!), nu a venit la tine în comună în ăștia patru ani, să vadă cît de rele sînt drumurile și, astfel, să te ajute. O să rîdeți, știu. Am rîs și noi, jurnaliștii, și primarii treziți mai de demult din somn, și la fel au reacționat și șefii județului. O astfel de idee a lansat Ioan Zăbrăuțanu, primarul din Huruiești. El a lăsat să se înțeleagă că ziariștii, măcar ei, ar fi trebuit să dea pe la el prin comună, să vadă cît de multe sînt de îndreptat. Somn ușor în continuare, domnule primar!
Ar fi excelent dacă s-ar face alegeri în fiecare zi. Cred că doar așa primarii noștri ar fi mereu în priză. Ar deveni subit activi de teamă că-și pierd scaunele. Așa, pînă la următoarele alegeri, după patru ani, se culcă pe-o ureche și nu se mai trezesc decît cînd le vine prefectul sau subprefectul prin comună, și-atunci întind covorul roșu.
Am văzut că pesediștii au cerut ca membrii oricărui partid politic să-și piardă funcția publică, dacă decid să părăsească formațiunea care i-a propulsat în acea funcție. Ideea nu e rea, numai că trebuia aplicată mai de mult, nu acum, după ce PSD s-a văzut cu sacii în căruță: adică a racolat, știe partidul-stat cum, primari de peste tot, iar acum altora nu le mai dau voie să preocedeze la fel ca ei. Cred că ar trebui ca politicienii să se gîndească și la alte măsuri. De exemplu, să instituie și sancțiuni pentru primarii care nu fac măcar jumătate din ceea ce promit în campanie electoratului. Ar fi o măsură de constrîngere care, poate, i-ar scoate din inerția tipic românească.
Lasă un răspuns