Sinaxar romano-catolic: Pomenirea Sfinților Soter, Caius și Agapet
Din învățătura sfîntului Epifanie: Oamenii au multe slăbiciuni și capricii. Ca să-i îndreptăm pe toți este cu neputință. Nu rămîne, deci, alta soluție decît să învățăm să răbdăm și să-i suferim pe toți.
Destui oameni sînt nerecunoscători. Dacă așteptăm răsplata, ne vom mîhni. Dacă însă nu așteptăm, atunci vom fi liniștiți.
De la oameni să primim ce ne dau. Unuia îi dăruiești un ocean de dragoste. Și el îți răspunde în felul următor: ia o eprubetă, și-ți spune: „Deschide palma!” Una… doua… și-ți dă două picături de dragoste. Ce să facem? Primește-le pe acestea!
Cînd vă nedreptățesc oamenii, să știți că dobîndiți acțiuni în cer.
Cînd ne nedreptățesc oamenii, ne îndreptățește Dumnezeu.
Și cel mai mare criminal are o coardă fină, pe care dacă o aflăm ca s-o atingem, va scoate o melodie. Și cel mai rău criminal îngenunchează înaintea virtuților celuilalt.
Proverbul spune: „Fii atent și nu credul!”. Să fiți atenți și nu creduli. Să credeți în Dumnezeu și să nu vă încredeți în oameni și în voi înșivă.
Oamenii biruiesc prin două însușiri: prin smerenie și prin dragoste.
Pe oameni să-i primim așa cum sînt și nu cum am vrea să fie.
Omul ți-a făcut viața mai comodă. Dar mai fericită și-a făcut-o?
Cea mai mare plăcere și desfătare este să trăiască cineva fără plăceri și defătări. Deoarece exact atunci culege, fără încetare, cele mai dulci plăceri duhovnicești.
Durerea și plăcerea sînt două stări care nu se țin prea departe una de alta.
Vrei să faci pe cineva fericit? Limitează-i dorințele. Vrei să-l faci nefericit? Mărește-i dorințele.
Hotărîrile mari cer rațiune rece.
Toate lucrurile mari cer ca primii lor lucrători să se jerfească pentru ca să se consolideze.
Experiența este mare lucru. Dar ea nu se învață citind, ci suferind.
Există trei condiții ca să ți se îndeplinească dreptul tău. Prima, să ai dreptate – dacă n-ai, (de) ce ceri? A doua, să se afle omul care-ți poate da dreptul tău, deoarece dacă-l ceri de la omul ce nu ți-l poate da, n-ai făcut nimic. Și a treia, dacă ai aflat pe omul care-ți poate da dreptul tău, să-l convingi că într-adevar ai dreptate.
O singură curiozitate este bună. Aceea ce are legătură cu cercetarea științifică. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns