• debitele marilor datornici au crescut cu 755 de miliarde de lei față de acum trei luni • dacă s-ar împărți populației cele 500 de milioane de dolari, fiecare din cei peste 700.000 de băcăuani ar primi cîte 700 de dolari • Rafo Onești rămîne în topul datornicilor, cu restanțe de 6.520 de miliarde de lei, mai mult cu 433 de miliarde de lei decît în urmă cu trei luni • Fiscul a reușit să stoarcă de la Rafo, Carom și Rafinăria Dărmănești 1.600 de miliarde de lei, reprezentînd plata în avans a accizelor • marii datornici au achitat numai 15 miliarde de lei din restanțe
Datoriile firmelor băcăuane la bugetul de stat au ajuns la impresionanta sumă de 16.150 de miliarde de lei, adică aproape 500 de milioane de dolari. Conform datelor furnizate de Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, ponderea cea mai mare în totalul datoriilor o au 24 de mari contribuabili. Cu restanțe la stat de aproape 15.650 de miliarde de lei, ei dețin 97 la sută din totalul restanțelor. Diferența de trei procente, adică 502 miliarde de lei, este deținută de 510 întreprinderi mici și mijlocii. Cezar Marariu, director executiv adjunct al DGFP, a precizat că datoriile marilor contribuabili date publicității sînt aferente finalului lunii septembrie 2003, iar valoarea datoriilor întreprinderilor mici și mijlocii urmează să fie actualizate pînă la 31 octombrie, cele prezentate acum fiind restante la nivelul lunii iulie 2003. „Noi sperăm să constatăm o tendință de scădere a datoriilor IMM-urilor, spre deosebire de restanțele marilor contribuabili, care sînt în creștere”, estimează Cezar Marariu.
Față de raportările din urmă cu un trimestru, se constată că restanțele marilor datornici au crescut cu aproximativ 755 de miliarde de lei, în special din cauza penalităților pe care statul le percepe. Din astronomica sumă pe care cei 24 de mari restanțieri o datorează statului, 15.650 de miliarde de lei, împreună cu restanțele IMM-urilor, s-ar fi putut realiza pentru județul Bacău cîteva obiective la care doar se poate visa în acest moment. De exemplu, s-ar fi putut asfalta de peste trei ori fiecare dintre cei aproximativ 1.000 de kilometri de drum județean ce străbat județul Bacău. Cum datoriile nu se plătesc, ba se acumulează tot mai multe restanțe, vom merge ani buni de acum încolo pe drumurile județene care sînt desfundate pe mai mult de jumătate din lungimea acestora. De asemenea, cu 500 de milioane de dolari s-ar asigura protecția socială a băcăuanilor săraci sau bolnavi timp de 50 de ani. Comunele și orașele din județ, la rîndul lor, ar trăi în belșug timp de 100 de ani. În plus, dacă cele 500 de milioane de dolari ar fi date băcăuanilor, fiecare dintre cei aproximativ 700.000 de locuitori ai județului ar fi mai bogat cu peste 700 de dolari. Toate astea rămîn vise atît timp cît fiscul reușește să recupereze doar cu puțin mai mult decît cuantumul creșterii restanțelor.
Rafo sfidează în continuare statul
Un caz aparte în lista datornicilor mari îl reprezintă Rafo Onești. Societatea oneșteană se află pe primul loc al restanțierilor, cu datorii totale de peste 6.520 de miliarde de lei. Față de datoriile înregistrate în urmă cu un trimestru, rafinăria a mai acumulat restanțe de 433 de miliarde de lei. „Acumulările de datorii la Rafo Onești provin din TVA și impozitul pe veniturile din salarii. Au mai plătit ceva din restanțele la accize”, spune directorul Marariu. Conform datelor de la DGFP, cea mai mare parte a creșterii datoriilor rafinăriei este trecută în dreptul capitolului „Alte impozite și taxe, inclusiv dobînzi și penalități”, aproximativ 306 miliarde de lei. De la începutul anului și pînă acum, Finanțele au reușit, după ce au blocat conturile Rafo, să recupereze doar suma de 800 de milioane de lei. Rafo este urmată în topul datornicilor de Carom, cu restanțe de aproape 4.360 de miliarde de lei, și de Rafinăria Dărmănești, care avea, la 30 septembrie, restanțe de circa 3.463 de miliarde de lei. Singura consolare a finanțiștilor este că legislația privind accizarea produselor petroliere s-a schimbat și nu mai lasă portițe prea multe de scăpare rău-platnicilor.
Accizele se plătesc cu forța sau de rușine
Ca mijloc de încasare a accizelor, la care restanțele sînt de 36 la sută din totalul datoriilor, adică de aproape 5.900 de miliarde de lei, finanțiștii se folosesc de Ordonanța privind plata anticipată a accizelor. „Acest act normativ a fost extraordinar de benefic la încasarea accizelor pentrui produsele petroliere”, apreciază Cezar Marariu. Directorul executiv spune că, pe baza ordonanței, s-au încasat anticipat aproximativ 1.600 de miliarde de lei, din care Rafo – 1.540 de miliarde de lei, Rafinăria Dărmănești – 31 de miliarde de lei, iar Carom – 24 de miliarde de lei. Finanțiștii apreciază încasarea celor 1.600 de miliarde de lei ca o performanță, datorată și modului strict în care au forțat rafinăriile să achite anticipat accizele. „Avem la cele trei societăți cîte doi inspectori, care verifică zi de zi la Trezorerie ordinele de plată pentru produsele petroliere. Se ține o evidență zilnică pentru fiecare transport”, ne declară Iuliana Lupu, director executiv la DGFP Bacău.
Lupu mai declară că încasările la buget au fost favorizate și de publicarea pe Internet a listei datornicilor, mici, mijlocii sau mari. „Datorită publicării pe site, am încasat 15 miliarde de lei de la marii datornici și nouă miliarde de lei de la IMM-uri”, precizează Iuliana Lupu. De asemenea, finanțiștii băcăuani apreciază că publicarea listei „rușinii” a accelerat colectarea obligațiilor bugetare curente, ceea ce a făcut ca DGFP Bacău să realizeze sută la sută din programul de încasări de 4.330 de miliarde de lei pe primele nouă luni ale anului acesta.
Pentru mare parte din cele peste 500 de firme cu datorii restante la bugetul de stat, Fiscul a apelat la soluția executărilor silite. Reprezentanții DGFP spun că, prin acest procedeu, au recuperat la buget 888 de miliarde de lei, adică 21 la sută din totalul încasărilor din acest an. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns