• primarul și funcționarii Primăriei Bogdănești au fost ieri la un pas să fie scoși cu tot cu mobilă în stradă • Maria Colan, cetățean român stabilit în Irlanda, a cîștigat sediul primăriei în instanță, fiindcă acesta i-a fost confiscat abuziv pe vremuri • primarul Nicolaie Andrușcă a fost avertizat că va urma evacuarea, dar nu a luat lucrurile foarte în serios • actualul proprietar le-a mai dat celor din primărie o săptămînă să evacueze imobilul
Agitație mare ieri, în centrul comunei Bogdănești. Funcționarii primăriei au fost la un pas să fie scoși afară cu forța din clădire, pe baza unui titlu executoriu prin care imobilul îi revenea fostului proprietar. Localnici, jandarmi și un executor judecătoresc s-au dus, ieri dimineață, la sediul primăriei, să evacueze clădirea. Titlul executoriu a fost emis de Judecătoria Onești, care a pus în aplicare o hotărîre a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Prin aceasta, fostul proprietar al imobilului, Maria Colan, cetățean român cu domiciliul în Irlanda, și-a recîștigat imobilul confiscat abuziv de comuniști, în care acum funcționează primăria din Bogdănești. Maria Colan a fost reprezentată de Neculai Matei, care, de altfel, s-a și mutat în comună de aproape doi ani. Ieri dimineață, Matei, împreună cu executorul judecătoresc și cîțiva jandarmi s-a prezentat la sediul primăriei, decis să scoată mobilierul instituției în stradă și să ia în primire clădirea.
Imediat, la fața locului s-au adunat și cîțiva localnici, care au trecut de partea primarului, iar spiritele s-au încins rapid. După mai bine de două ore de negocieri, în care conducerea primăriei și executorul judecătoresc, cu acceptul lui Neculai Matei, a încheiat un proces verbal pe baza căruia actualilor locatari li se mai dă un răgaz de o săptămînă pentru a evacua clădirea.
Primarul e nemulțumit de decizia instanței
Conducerea primăriei Bogdănești spune că toate deciziile instanțelor, de retrocedare în natură a imobilului, sînt cel puțin ciudate, atîta timp cît în toate se vorbește despre primărie, ori aceasta, potrivit legii, nu are personalitate juridică, nu are buget și nici patrimoniu. „Toate hotărîrile instanțelor, că au fost mai multe pînă am ajuns la Curtea Supremă de Justiție, sînt adresate Primăriei Bogdănești, dar aceasta nu are personalitate juridică. Ele trebuia adresate ori primarului, ori Consiliului local, instituția care are, de fapt, și patrimoniul și bugetul comunei. Ori, un judecător ar trebui să știe că acest lucru este prevăzut și de Constituție, dar și de legile care reglementează administrația locală și de Decizia de îndrumare nr. IV/2003, care precizează că „în judecată poate sta doar primarul și consiliul local”, primăria neavînd nici personalitate juridică și nefiind nici autoritate a administrației locale”, ne-a declarat secretarul primăriei, Vasile Oncioiu. „Judecătoria
Onești, cea care a emis titlul executoriu, nu a ținut cont de aceste prevederi și a nominalizat primăria. În plus, după ce că noi nu am primit o copie după decizia de executare silită, aceasta, pe care am văzut-o la executor, nici nu are termen de apel, lucru nemaiîntîlnit pînă acum. Altfel spus, ne ia dreptul la apărare”, ne-a declarat și Nicolaie Andrușcă, primarul comunei.
Prezent în comună la supravegherea unui examen, juristul Ion Ciobotici, reprezentatul Consiliului Județean Bacău, ne-a declarat că lipsa termenului de apel de pe decizia de executare silită duce la nulitatea documentului. „În plus, este suspectă graba instanțelor de judecată cu privire la soluțiile adoptate în acest caz, avînd în vedere că actele de procedură, respectiv copia după titlul executoriu nu au fost trimise și celui care urma să fie executat”, ne-a declarat Ciobotici.
Au răgaz pînă luni să elibereze primăria
Cu toate acestea, autoritățile locale nu a fost luate chiar prin suprindere de acțiunea de ieri dimineață. Primarul comunei spune că a primit somație de la executorul judecătoresc prin care i se aducea la cunoștință că, în cursul zilei de ieri, va fi prezent la sediul primăriei pentru a evacua clădirea. Conducerea primăriei nu a luat în calcul această somație, fiind trimisă „de un executor judecătoresc care aparține de Judecătoria Moinești, iar noi aparținem din punct de vedere teritorial de cea din Onești”. Între timp s-au convins că executorul avea acest drept, dar au invocat alte greșeli, de data asta de procedură.
Neculai Matei ne-a declarat că, de patru ani, de cînd se judecă procesul de revendicare, actualii locatari aveau tot timpul să se gîndească la eventualitatea pierderii imobilului pe care l-au stăpînit gratis atîta amar de vreme. „Le-am dat timp pînă luni să facă rost de toate documentele astea, pe care zic ei că nu le-au primit. Nu-i treaba mea, și nici a executorului judecătoresc. M-am săturat să umblu de patru ani prin tribunale, să evacueze odată clădirea și să terminăm civilizat litigiul. Noi am venit pe baza unor hotărîri judecătorești, ne-am arătat înțelegători să nu le scoatem mobilierul în stradă, deși am fi avut acest drept, iar după ce-am încheiat procesul verbal în care am scris toate aceste decizii, chiar mi-au mulțumit pentru înțelegere cei de la primărie”, ne-a spus Neculai Matei. El stă cu chirie de mai bine de doi ani în comună și toate lucrurile sale sînt aranjate prin locuința închiriată cu titlu de provizorat pînă va putea intra în imobilul cîștigat în instanță. Pe de altă parte, conducerea primăriei a anunțat că va face contestație la executarea silită, chiar dacă decizia nu prevede și un termen pentru asta și va cere anularea deciziei, pe motiv că în loc să fie citat Consiliul local ca obiect al executării silite, a fost nominalizată primăria. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns