• cîteva organizații neguvernamentale din România în parteneriat cu o serie de organizații similare din Olanda vor monitoriza, în următorii doi ani, activitatea administrației publice băcăuane
„Integritate în activitatea administrației publice locale” este tema unui proiect demarat în municipiul Bacău de organizații neguvernamentale din România și Olanda. Asociația Română pentru Transparență (ART), Asociația Pro Democrația (APD) și Fundația pentru Parteneriat și Dezvoltare Locală (FPDL) vor colabora la aplicarea acestui program cu organizația olandeză Stichting TransFORMA România. ONG-urile și-au propus ca, în colaborare cu reprezentanți ai societății civile și ai administrației publice băcăuane, să găsească soluții viabile în vederea combaterii corupției la nivel local. Proiectul se va concentra asupra conflictului de interese și va căuta soluții pentru stîrpirea acestui fenomen.
Scopul acestei acțiuni – care se va desfășura pînă în luna martie 2006 în 12 localități din România, dintre care vor face parte și municipiile Bacău și Onești – este de a crește standardele de calitate și integritate și de a dezvolta capacitatea administrației locale de a lupta împotriva corupției. „În fiecare dintre aceste localități va fi constituit cîte un așa-numit «grup pentru integritate», din care vor face parte reprezentanți ai ONG-urilor, mediului de afaceri, mass-media, sindicatelor, consiliului local, funcționarilor publici și curții de justiție. Se vor avea în vedere tipurile de probleme, nu persoanele sau partidele, evitînd în acest fel orice implicații politice. Se încearcă, astfel, să se vină în întîmpinarea strategiei naționale de combatere a corupției și de creștere a eficienței administrației locale printr-un parteneriat activ cu societatea civilă, bucurîndu-ne și de experiența specialiștilor din Olanda „, spune Constantin Topală, coordonator regional al APD Bacău.
O primă întrunire a lucru a membrilor grupului a avut loc săptămîna trecută la sediul APD din Bacău, în prezența dr. Henk van de Graaf, profesor de științe politice la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Amsterdam. „Întreg proiectul este un experiment la finalul căruia vor fi întocmite, în fiecare din cele 12 orașe, cîte un plan social ce urmează să fie supus spre aprobare consiliilor locale. Pe baza acestor planuri locale se va elabora un manual care va putea fi consultat, și, mai apoi, pus în aplicare de administrațiile publice din toate orașele din România”, a explicat profesorul Henk van de Graaf. O nouă întrunire a grupului de lucru din Bacău urmează să aibă loc la sfîrșitul lunii iunie. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns