• trei legi îi interzic lui Gabriel Vlase să participe la campania electorală • subprefectul a participat, însă, la cîteva lansări de candidați • el își imaginează că „a participa” înseamnă „a te implica”, în timp ce magistrații și dicționarele spun că „a participa” înseamnă „a lua parte” • conform legii, Guvernul îl poate demite pe Vlase pentru încălcarea Legii alegerilor, Legii anticorupție și Statutului funcționarului public
Gabriel Vlase ar putea fi demis din postul de subprefect, dacă Guvernul va fi sesizat că el participă la campania electorală a Partidului Social Democrat (PSD). În acest moment, Gabriel Vlase deține și postul de președinte executiv al PSD Bacău, calitate în care conduce echipa de campanie electorală a social-democraților. Încă din decembrie 2003, de la numirea sa în această funcție, Vlase s-a aflat într-o stare de incompatibilitate, cel puțin din punct de vedere moral, dacă nu și legal. Premierul Adrian Năstase a anunțat, la vremea respectivă, că funcția de președinte executiv al formațiunii este incompatibilă cu cea de reprezentant al Guvernului în teritoriu. Opinia premierului n-a avut ecou în Bacău, unde președinte executiv al PSD a fost numit subprefectul Gabriel Vlase. Întrebat despre atribuțiile președintelui executiv, Viorel Hrebenciuc,
președintele PSD Bacău, a spus că sînt aceleași cu ale sale.
„Intrăm în campania electorală și Gabriel Vlase va avea sarcini
deosebite pe această linie”, a declarat atunci Hrebenciuc. El a precizat, la solicitarea ziariștilor, că subprefectul – președinte executiv Vlase va lucra pentru partid și de la sediul PSD, și de la Prefectură. Anterior, Hrebenciuc anunțase că Vlase va fi înlocuit din postul de subprefect, dar, cu atîtea probleme pe cap, o fi uitat repede ce-a promis. Ca urmare, Vlase a rămas cu un ochi la Prefectură și cu celălalt la partid. Legal, incompatibilitatea nu reieșea din nici un act normativ, așa că viața a mers mai departe.
Trei legi îl combat pe subprefectul – președinte executiv
Trei legi îl opresc acum pe Vlase, în calitate de subprefect, să participe la campania electorală a partidului său ori a oricărui altuia: Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici (art.82), republicată, Legea 161/2003, numită și Legea anticorupție, și Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Toate aceste legi au aceleași interdicții pentru subprefecți: ei n-au voie să participe sub nici o formă la campania electorală. În caz contrar, subprefecții ori demisionează, ori sînt demiși.
Oficial, campania electorală a început pe 9 mai 2004. Judecătorul Mihăiță Floarea, locțiitorul președintelui Biroului Electoral Județean (BEJ), ne-a informat că Legea 67/2004 prevede, la articolul 114, că „prefecții și subprefecții nu pot candida și nu pot participa la acțiunile din campania electorală, sub sancțiunea demiterii din funcție, decît în situația în care demisionează cu cel puțin 50 de zile înaintea datei alegerilor”. Demisia? Nu a fost cazul, pentru că Vlase e în continuare subprefect. Participare la campania electorală? Unii zic că da, Vlase zice că nu e cazul.
Vlase versus Dicționarul Explicativ al Limbii române
După data declanșării perioadei electorale, Gabriel Vlase nu ar mai fi trebuit să participe la campania partidului a cărui campanie o conduce sau să demisioneze din funcția de subprefect. N-a fost așa, pentru că Vlase a apărut la un post local de televiziune la o lansare de candidat PSD dintr-o comună. Asta, la televizor. Într-un ziar local, apare ieri știrea că subprefectul a „participat”, alături de alți fruntași PSD la o lansare de candidat la Gîrleni. „Dacă nu a demisionat cu 50 de zile înainte și a participat la campania electorală, e posibil să fie sancționat. Guvernul este cel care îl poate demite”, afirmă judecătorul Mihăiță Floarea, președintele BEJ Bacău.
Gabriel Vlase nu neagă prezența la evenimente din campania electorală a PSD, dar susține că nu a încălcat legislația și, deci, nu sînt motive să fie demis. „Sensul legii este altul decît prezența la o manifestare electorală. Într-adevăr, eu n-am voie să particip la campania electorală. Nici n-am făcut-o. Participare înseamnă să te implici efectiv. Eu doar am fost prezent acolo, deci nu mă încadrez. De campanie nu mă mai ocup, pentru că organizarea s-a făcut pînă la declanșarea sa oficială”, spune Gabriel Vlase. El crede că, dacă „a participa” ar avea sensul de „a fi prezent”, ar însemna că „nu mă mai pot duce nicăieri, pentru că peste tot sînt acțiuni electorale”. Vlase este sigur de argumentele sale, mai ales că, spune el, „nu m-am deplasat pe ascuns la lansările de candidați”. Subprefectul susține că s-a consultat și cu juriștii lui, care i-au spus că nu-i nici o problemă.
Sensul și explicația pe care și le dă subprefectul Vlase pentru verbul „a participa” nu sînt acceptate deloc nici de dicționare, nici de conducerea BEJ. Judecătorul Mihăiță Floarea ne precizează că „«a participa» este echivalent cu «a lua parte»”. Vicepreședintele BEJ crede că această situație este similară cu a procurorului de la Cluj, a cărui demitere a fost cerută după ce a participat la o acțiune electorală a PSD. Chiar dicționarele îi sînt potrivnice lui Vlase, pentru că acestea definesc „a participa” ca fiind echivalente cu „a lua parte”, „a fi prezent”.
Politicienii cred că Vlase e incompatibil
Politicienii băcăuani sînt convinși că subprefectul Vlase se află în conflict de interese cu președintele executiv Vlase. Deputatul Valeriu Gheorghe, președintele PNL Bacău, opinează că „este o incompatibilitate clară” cumularea funcțiilor de subprefect și președinte executiv la partid. „Nu poți să te folosești de atribuțiile de subprefect în folosul partidului. Ar trebui să renunțe la una dintre funcții”, spune deputatul. Romeo Stavarache, președintele PUR Bacău, crede că subprefectul este o autoritate a statului și că prezența sa n-ar trebui legată de campania electorală a niciunui partid. „Se știe că Gabriel Vlase este incompatibil de cînd a fost numit președinte executiv al PSD. Dacă dorește să fie compatibil, nu trebuie să participe la acțiunile electorale”, spune Stavarache.
Pentru această problemă, am solicitat și opinia lui Dorin Ciulină, președintele PNG Bacău. Ciulină a amînat prezentarea punctului de vedere, suficient timp cît ediția să se închidă fără părerea lui. Alți politicieni pe care am vrut să-i contactăm n-au binevoit să răspundă la telefon. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns