Numărul elevilor băcăuani care speră să ajungă în SUA ca studenți este din ce în ce mai mare. După Raluca Drăgușanu, Andrei Gălățeanu și Ștefan Filip, absolvenți care urmează universități americane, în acest an, alți trei elevi de la Colegiul „Ferdinand I” speră să fie colegi de facultate cu tineri din toate colțurile lumii.
Cei trei tineri băcăuani care au hotărît să încerce prin propriile puteri să ajunge în SUA sînt Alexandra Dumitriu, Iulia Năstase și Ciprian Gal. Povestea celor trei colegi de clasă la „Ferdinand I” este oarecum similară. „La sfîrșitul anului trecut, la noi în clasă a venit Raluca Drăgușanu, fostă elevă a școlii, care ne-a povestit cum este să fii student în SUA și care sînt demersurile pe care trebuie să le facem pentru a trimite aplicații la universitățile americane. Ne-a încurajat să trimitem formulare, spunînd că oricine știe engleză, este perseverent și are ceva bani pentru acte poate ajunge să studieze în SUA”, povestește Ciprian Gal.
Alexandra Dumitriu a visat de mică să devină doctoriță. La sfîrșitul verii trecute a luat decizia să trimită formulare de înscriere la universitățile de peste ocean. „Pentru a putea aplica, este obligatoriu să susții mai multe examene. Testul de limbă, Toffel, și testele la matematică și limba engleză, SAT, sînt obligatorii. În funcție de punctajul obținut, cele mai multe dintre universități își selectează viitorii studenți. La dosarul de înscriere mai sînt necesare două recomandări de la profesori, foile matricole și eseu conceput de candidați, pe teme date”, spune Alexandra Dumitriu. Alexandra a susținut ambele teste la București, unde a obținut punctaje aproape de maxim atît la Toffel, cît și la SAT, după care a început să trimită aplicații la universități. „Universirățile pe care le-am ales eu sînt în topul primelor 60 din State, care acordau bursă studenților internaționali. A fost dorința mea de a merge la o universitate bună, așa că am trimis nouă aplicații la universități din Maine, din New York, New Jersey, Minnesota și Pennsylvania”, rememorează Alexandra traseul parcurs pînă acum pentru a ajunge în America.
Adolescenta din Bacău a cheltuit, pentru a aplica la universitățile la care visează să ajungă studentă, aproape o mie de dolari pentru a susține examenele și a trimite formularele. Răspunsurile primite de la universitățile americane au fost încurajatoare, însă nu suficiente pentru ca tînăra să poată pleca la studii în străinătate. Una dintre condițiile care trebuie obligatoriu îndeplinită este ca universitatea să acorde și burse de studii, avînd în vedere că taxele pentru un an de școlarizate depășesc 35.000 de dolari pe an. „În răspunsurile pe care le-am primit se preciza că, deși din punct de vedere academic îndeplinesc condițiile să fac parte dintre studenți, nu-mi pot acorda bursă. Doar la Colby College din Maine am primit răspuns și sînt pe lista de așteptare pentru o bursă integrală”, motivează Alexandra semi-eșecul încercării sale de a cuceri America. După ce a văzut că americanii nu-i acordă bursă, Alexandra nu a stat pe gînduri și a aplicat și la o universitate din Germania, la care admiterea se face ca la cele din SUA, iar predarea este tot în limba engleză. Nu a neglijat nici pregătirea pentru școală, bacalaureat și facultatea din România, care, mai mult ca sigur, va fi facultatea de medicină din București.
Voluntariatul cîntărește greu la dosar
După o vară în care a avut timp să cîntărească decizia de a pleca din țară sau a rămîne să studieze în România, Iulia Năstase a decis că ar fi cazul să-și pregătească bagajele. „Am fost atrasă de ideea de a încerca o nouă experiență, iar varianta de a aplica și a pleca ca student era cea mai bună. Pînă la discuția cu Raluca nici prin gînd nu-mi trecuse că aș putea pleca”, spune eleva de la Colegiul „Ferdinand I”. Iulia s-a limitat să trimită aplicații la doar patru universități care acordă bursă studenților internaționali, pentru că altfel nu ar avea nici o șansă. A ales instituții de învățămînt din Missoury și Pittsburg și, deși avea un punctaj mai mic decît al prietenei sale, a fost admisă la universitatea din Pittsburg. „Inițial am fost admisă la Pittsburg pe lista de așteptare pentru bursă, iar după aproape o lună am primit răspuns că sînt acceptată pe lista bursierilor. A fost o bucurie imensă pentru mine și cu siguranță că din toamnă voi pleca în Statele Unite. Ca să fiu sigură că totul este în regulă, am să dau admitere și la ASE în București”, spune Iulia Năstase.
Convinse că nu vor fi singurele din Bacău care încearcă să facă facultatea în SUA, cele două adolescente au acceptat să „vîndă” cîteva secrete ale reușitei. „În primul rînd, este foarte important ca testele să fie date cît mai devreme. În acest fel, dacă notele nu sînt mari, să poată fi mărite. Dă, însă, prost, ca testele să fie date de mai multe ori, iar notele să scadă sau creșterea să fie nesemnificativă”, spune Iulia Năstase. Un alt secret al reușitei este ca tinerii să înceapă trimiterea formularelor din toamnă, dacă vor să intre aibă acces pe locurile vacante din vara următoare. „La universitatea Colby College din Maine, unde sînt pe lista de așteptare pentru bursă, prima rundă a admiterii a avut loc spre sfîrșitul toamnei. Apoi au mai rămas doar cîteva dintre locurile pentru care se acordau burse. Sigură că, dacă știam, aș fi trimis și eu mai devreme aplicațiile și aveam, cu siguranță, mai multe șanse să fiu admisă”, spune Alexandra Dumitriu.
Totodată, este important ca tinerii să defășoare activități de voluntariat. „Se pune accent foarte mult pe activitățile desfășurate în comunitate. În chestionarele pe care le-am completat eram întrebată despre colegi, profesori, dar și despre activitățile în comunitate, la grădinițe sau cămine de bătrîni. Sigur că, neștiind acest lucru, nu am avut de unde să scriu, dar mă gîndesc că altele ar fi fost șansele dacă punctam și la aceste capitole”, încheie Iulia.
Toți cei trei elevi băcăuani care în acest an au candidat pentru un loc la o universitate de peste ocean au fost admiși. Doar Iulia Năstase a primit, pînă acum, și unda verde pentru biletul de avion, în sensul că a fost acceptată cu bursă. Ceilalți doi ar trebui să scoată 35.000 de dolari pe an sau să mai aștepte o minune, aceea de a fi acceptați ca taxa să fie achitată de firme americane. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns