Deși în alte țări tehnicile moderne de pescuit la crap sînt într-un continuu progres, la noi tot mămăliga și bomba rămîn cap de afiș, lansete și mulinete neadaptabile acestui pescuit sînt afișate prin toate magazinele ca „scule speciale”. Lansetele speciale pentru pescuitul crapului au lungimi cuprinse între 3,30 și 4,20 metri, cele mai folosite fiind cele de 3,60-3,90 metri. Există mai multe opinii în legătură cu tipul de acțiune al lansetelor de crap. Unii spun că acțiunea de vîrf este cea mai bună, deoarece controlezi mai ușor peștele (în special la mal, cînd trebuie folosit minciogul), alții sînt de părere că un băț mai moale te ajută să lansezi mai departe. Mulinetele cu free runner s-au impus în ultima vreme ca „mulinete de crap” și așa și este. Sistemul de eliberare al tamburului în timpul așteptării și revenirea la frîna stabilită la primul tur de manivelă este esențial în acest stil de pescuit. O lansetă lăsată în așteptarea crapului cu frîna mulinetei strînsă are toate șansele să dispară, sau crapul poate rupe firul înainte de a pune mîna pe lansetă. O mulinetă lăsată cu frîna slabă, ca să-și ia peștele fir, este o soluție, dar nu cea mai bună. O dată peștele înțepat, trebuie reglată frîna, acțiune ce necesită puțină atenție, timp în care peștele rămîne nesupravegheat, și nu ai decît un singur mod de a afla cînd ai strîns frîna prea tare. Avertizoarele electronice oferă un plus de confort în pescuitul crapului, în sensul că nu mai stai la pîndă, cu ochii pe bambine, iar noaptea poți să te întinzi un pic (fără să adormi buștean). Un alt aspect este prezentarea momelii. La noi, majoritatea pescarilor înfig momeala în cîrlig (este adevărat că sînt și momeli cu care se pescuiește așa), dar cea mai eficientă metodă este rigul sau firul de păr. Foarte multe momeli se pretează la pescuitul pe rig, cea mai renumită fiind boillies-ul, și de acum toți pescarii s-au familiarizat cu aceste momeli și nu mai trebuie prezentate (porumbul, grîul, nucile, alunele și altele). Porumbul, momeala cea mai folosită la pescuitul crapului, se prezinta pe rig mult mai bine decît în cîrlig, numărul rateurilor la înțepătură fiind mai mic la folosirea rigului. De asamenea, porumbul uscat se poate găuri cu un burghiu de 2-3 mm, se pot pune trei pîna la șase boabe pe rig și este o momeală foarte eficientă pentru crap, nefiind comestibilă pentru raci. Firul mono a fost înlocuit, în monturile pentru crap, cu firul împletit (textil), nu numai datorită rezistenței mai mari ci și faptului că este mult mai moale, mai mătăsos, și înșeală mai ușor simțul tactil, foarte dezvoltat, al crapului.
Principiul bombei
Acest procedeu este simplu, un pumn de nadă compactă din care crapul mănîncă pînă dă de cîrlig (va asigur că și cu o nadă și o momeală, bine plasate, se întîmplă același lucru). Iluzia „mersului numai la bombă” există din cauză că majoritatea pescarilor nu prezintă momeală în zona nădită. Cum este această montură? Este o montură semiculisantă modificată, adică lestul (aici este obligatoriu un năditor) nu mai este pe firul de bază ci pe firul cu care este legat cîrligul. Firul cu care se leagă cîrligul se lasă de cca 25-30 cm, se bagă două mărgeluțe de cauciuc, negre, și un coșulet năditor, apoi se leagă vîrtejul (între tubul momitorului și vîrtej distanța optimă este de 15-20 cm). Pe rig, momeala va fi obligatoriu flotantă. De nadă poate să depindă succesul sau insuccesul la pescuit.
Nada este cea care cheamă peștele la masă și de aceea trebuie să conțină elemente din hrana de bază a crapului, aroma care trebuie, gustul, culoarea, consistența… Cum trebuie exact să fie toate acestea? Întrebați un crap. Sau folosiți-vă imaginația si, cu cît mai spectaculoase vor fi rezultatele, cu atît mai mari vor fi și satisfacțiile. Condițiile de pescuit diferă de la o zi la alta, de la o apă la alta, sau chiar de la un mal la altul. Crapul are simțul mirosului de 8 – 10 ori mai dezvoltat decît cel al omului, și de aceea există teoria savantă că trebuie folosite, în nadă, componente din plantele care cresc pe malul apei, deoarece apa de ploaie, care se scurge printre știuleții de porumb și peste fructele din copaci, duce cu ea în lac mirosurile. Nada trebuie să cuprindă în compoziție momeala pe care o veți folosi.
Prima nadă pe care o vom prezenta este foarte eficientă pentru toate formele de crap, mergînd foarte bine din mai pînă în octombrie. Nada este un amestec în care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse și altele, cu condiția de a se păstra aceeași linie a aromei. Iată rețeta, 4 kg de porumb uscat, 1 kg de grîu sau arpacaș, 2 kg de boillies (capșuni, tutti-frutti, banane, ciocolată, cînepa, caramel), fiind indicat să aveți 1 kg de boillies solubile, 1 kg de cînepa (recomandabil să fie coapta), 1 kg de zahar sau alt îndulcitor (mierea este foarte bună, dar numai 0,5 kg), 0,5 kg soia uscată, 0,5 kg semințe de floarea soarelui măcinate sau, în lipsă, șrot, 0,5 kg năut înmuiat și fiert, 0,5 kg pelett-uri (solubile), aditiv praf sau lichid, puțina sare, 10 ml aromă de același fel cu cea a boillies-urilor (aveți grijă cît de concentrată e aroma pentru că din cea ce se găsește la noi pe piață puteți să puneți și 2 litri, puteți folosi foarte bine siropuri concentrate), 10 ml ulei de cînepă îi 10 ml ulei esential (cel mai bine ar fi cu aroma pe care mergeți sau, dacă nu aveți, cel de mandarine poate fi combinat cu orice aromă).
Toate aceste ingrediente se combină într-o găleată (de fapt se împarte totul în două și fac două tranșe de nadă) și se amestecă bine, se pune apa cît să acopere totul, si se lasă așa cîteva ore. Graunțele uscate vor trage apa mai ceva ca un burete (în special năutul și soia), așa că aveți grijă să adăugați alta în permanență. Acest tip de nadă se pretează foarte bine la nădirea directă, la fața locului, adică din barcă sau pe jos, iar dacă nu se poate, amestecați totul cu o nadă praf, faceți bulgări tari și îi puteți arunca cu praștia. Dacă dispuneți de o barcă, lăsați amestecul ceva mai zemos, pentru o difuzie mai rapidă. După 5-6 partide într-o baltă, puteți să-i faceți pe crapi dependenți de această aromă.
O nadă pe bază de cartofi poate avea următoarea compoziție: 4 kg de porumb uscat, 4 kg de cartofi proaspeși, tăiati în cubulețe de 1-2 cm (nu tăiati cartofii decît atunci cînd pregătiți nada), 2 kg de boillies (cînepa, fructe sau squid), 1 kg de arpacaș, 0,5 kg năut preparat, 1 kg zahăr, aromă, 10 ml aditiv (merge bine în combinația asta Aromix-ul de crap de Sensas). La această nadă pescuiți cu boillies, cu cartof și cu porumb. Cartoful se poate pune pe rig proaspăt sau puteți folosi cartofii conservați, din comerț. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns