• secțiile Spitalului Județean de Neurologie și Cardiologie au devenit neîncăpătoare • din cauza schimbării bruște a vremii, tot mai mulți băcăuani au ajuns la spital cu atacuri cerebrale, pusee de tensiune și infarcturi
Schimbarea bruscă a vremii din ultimele zile a dat mari bătăi de cap medicilor, dar mai ales bolnavilor. Secțiile de Neurologie și Cardiologie au devenit neîncăpătoare. Zeci de bolnavi au ajuns la spital cu atacuri cerebrale, crise de inimă, pusee de tensiune și chiar infracturi ca urmare a alternaței de presiune atmosferică și a caniculei cu vremea ploioasă. La secția de Neurologie, adresabilitatea este foarte mare, medicii fiind asaltați zilnic de noi cazuri. Cele 90 de paturi ale secției sînt ocupate complet, iar oamenii sînt nevoiți să stea chiar cîte doi în pat. „Numărul accidentelor vasculare cerebrale a crescut foarte mult pe fondul unor afecțiuni cardiace și strîns corelate cu schimbarea presiunii atmosferice. Numai pînă la prînz, ieri, am fost solicitați la urgențe pentru a interveni în șase atacuri cerebreale. Este un număr foarte mare și este îngrijorător că acestea apar la oameni din ce în ce mai tineri. Multe atacuri cerebrale apar la persoane hipertensive care nu se tratează în mod corespunzător. Pacienții sînt atît femei, cît și bărbați. Factorilor de mediu li se adaugă stresul și regimul dezordonat de viață”, ne-a declarat medicul neurolog Ludovic Biro.
Situația este la fel de îngrijorătoare și la Cardiologie, unde s-au internat zeci de persoane în ultimele zile. Medicii cardiologi abia mai fac față solicitărilor care ajung atît prin serviciul de urgențe al Spitalului Județean, cît și la ambulatoriul de specialitate. „Din cauza alternaței caniculei cu vremea rece, ploioasă, s-au prezentat tot mai mulți bolnavi cu tulburări de ritm cardiac, pusee hipertensive, crize dureroase de inimă și chiar infracturi. În ultimele trei zile am internat zece cazuri de infract, ceea ce este foarte mult”, ne-a declarat medicul cardiolog Carmen Zichil. Specialiștii cardiologi recomandă pacienților să se prezinte la medic la primele simptome ale bolii, dar să și urmeze un regim de viață sănătos. „Este bine ca persoanele care se știu cu astfel de probleme, și nu numai ele, să evite factorii de stres, consumul de alcool, tutun, sare și grăsimi. În această perioadă este recomandat un regim alimentar bazat pe legume, fructe, bogate în vitamine, lactate, dar nu smîntînă, unt și lapte gras”, a precizat cardiologul Carmen Zichil. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns