• ministerul va decide dacă vor fi înscriși în ședință publică sau vor merge să se înscrie singuri la școlile unde au mai rămas locuri libere • după a doua repartizare 552 de locuri propuse în planul de școlarizare au rămas neocupate
Ieri s-au dat rezultatele celei de-a doua etape a admiterii computerizate la care au participat absolvenții de gimnaziu. În cursa pentru un loc într-o școală de meserii din județul Bacău au intrat 2.765 de elevi, însă, după ce programul informatic i-a împărțit, nu toți cei înscriși și care au completat fișele cu opțiuni s-au și regăsit pe listele de repartizare. Și după această etapă de înscriere nu mai puțin de 344 de elevi, adică aproape 13 la sută din totalul celor înscriși să-și continue școala, au rămas fără un loc la liceu. Și asta nu pentru că în județ nu ar fi fost locuri libere, ci din cauză că, împreună cu părinții, ei au completat foarte puține opțiuni, iar mediile mici pe care le aveau nu le-au permis să prindă un loc la clasele pentru care au optat, astfel că au rămas în afara listelor. „Deocamdată nu știm ce se va întîmpla cu cei 344 de elevi nerepartizați. Urmează ca ministerul să ne comunice dacă vor fi înscriși în ședință publică, la sală, sau vor merge să se înscrie la școlile la care mai sînt locuri libere. Oricum, și pentru ei, școala este obligatorie”, ne-a declarat inspectorul Mirela Berza, membru în Comisia Județeană de Admitere Computerizată.
Interesant este că față de prima etapă a admiterii comupterizate, la care s-au înscris peste 7.200 de elevi, adică de trei ori mai mulți, numărul celor rămași nerepartizați a fost de doar jumătate față de cel de la a două admitere. Cei mai mulți dintre absolvenții a opt clase care au completat fișe cu opțiuni sînt fără atestare națională și provin de la școlile din mediul rural, unde nivelul de pregătire al părinților nu este cel mai ridicat, iar profesorii nu s-au străduit prea mult să le deschidă ochii cum trebuie completate fișele de înscriere.
La a doua etapă a admiterii computerizate au participat elevii care nu au obținut atestarea națională și nu au avut dreptul să participe la prima împărțire a calculatorului. Ei au avut de optat între 2984 de locuri libere, în special la școlile de meserii din județ.
Primii șase elevi care au participat la cea de-a doua etapă de admitere au avut medii mai mari de opt, care le-ar fi permis să prindă un loc la un liceu bun din oraș. Primul pe lista elevilor repartizați este Costraș Robert Cristian, de la Școala „Georgeta Mircea Cancicov”, care nu și-a depus dosarul de înscriere la prima etapă, așa că a fost repartizat ieri la Școala de Arte și Meserii a Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, la clasa de construcții și lucrări publice, deși cu media 8,61 ar fi putut să-și aleagă cam ce liceu dorea. Robert a fost, în ultimii patru ani, unul dintre cei mai buni elevi de la Școala Cancicov, de vreme ce media de absolvire a patru ani este 9,71. În primii zece elevi repartizați ieri se regăsesc și absolvenții care după prima etapă au rămas nerepartizați din cauză că au completat foarte puține opțiumi.
Rezultatele cu opțiunile elevilor au fost publicate pe site-ul http://admitere.edu.ro/2004/, iar ieri după-amiază, listele cu elevii repartizați au fost afișate și la centrele de înscriere și școlile de arte și meserii din județ. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns