• inspctectorii OJPC Bacău au găsit la comercializare biciclete, scutere, rucsaci, saci de dormit, mobilă, brichete și articole decorative care nu furnizau informații suficiente clienților • au fost retrase temporar din comerț produse în valoare de 176 milioane de lei, iar amenzile au totalizat 46 de milioane
Inpectorii de la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău au efectuat un control la produsele și echipamentele care pot fi asamblate de către cumpărător. În vizorul lor au intrat de la scutere și biciclete, la saci de dormit și rucsaci, pînă la brichete și lumînări ornamentale. În urma controlului, neregulile nu au întîrziat să apară, patronii prinși cu nereguli fiind sancționați pe măsură. La SC Luceafărul SA, SC Nicofax SRL și SC Sobras Impex SRL din Bacău a fost găsit la vînzare mobilier din import și indigen pentru copii. Mobilierul avea certificate de garanție incomplete, nesemnate și neștampilate de producători. La Gesika Mob SRL Bacău, paturile suprapuse pentru copii nu aveau trecute pe etichetă numele și adresa producătorului, iar clienții nu erau informați de înscrisurile specifice asupra instrucțiunilor de utilizare și montare. La magazinul en-gross Metro s-au găsit la vînzare rucsaci și saci de dormit marca „Talisman” cu probleme de etichetare. Aceeași situație s-a găsit și la unitățile AB Invest Prod SRL Cluj cu punct de lucru la magazinul „Noot Ka” din Bacău, la Petromit Serv SRL Bacău și Nevila Fashion SRL din Onești, unde se comercializau corturi care nu aveau trecute pe etichete denumirea produsului, țara de origine, adresa importatorului și instrucțiunile de folosire. Neregulile au continuat și la scuterele, trotinetele și bicicletele pentru copii. La Metro s-au găsit scutere marca „Scooter”, de proveniență din China, care aveau pe etichete termen de garanție de șase luni, în loc de 18 luni, cum prevede legea. Societatea Lacrima SRL din Onești comercializa trotinete fabricate în China fără mențiuni despre denumirea și adresa importatorului și instrucțiuni de montare în limba română.
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au mai verificat și comercianții de articole decorative. „Și aici am găsit nereguli în ceea ce privește modul de informare al clienților. Am găsit brichete fără date de identificare, fără avertismente pentru cumpărători, indicatoare laser fără denumirea importatorului, lumînări parfumate cu etichetele netraduse în limba română și fără să avertizeze clientul că ar putea provoca unele afecțiuni respiratorii”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău. În urma controlului au fost aplicate amenzi în valoare de 46 de milioane de lei. Inspectorii OJPC Bacău au dispus oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare de 176 milioane de lei. Cînd își vor remedia abaterile legate de modul de informare al clienților, aceștia vor putea scoate la vînzare din nou aceste produse. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns