Cu ceva timp în urmă, Președintele României se oțăra, de pe sticla televizorului, la românce, necăjit că s-a redus îngrijorător numărul de nașteri. Avea dreptate, dar vedea doar efectul și nu cauzele acestui fenomen ce trebuie luat în considerație cu mare atenție și deosebită voință politico-administrativă.
Ca să fie în ton cu Șefu’, premierul a sunat adunarea la cîteva ministere, care au însăilat un act normativ pe cît de scurt, tot pe atît de lipsit de consistență.
Hotărîrea nr.939 / 2004, publicată în Monitorul Oficial nr.608 / 6.07.2004, a Guvernului României are un titlu pretențios: „Organizarea și funcționarea Comisiei Naționale pe Probleme de Populație”.
Citind titlul și știind cîte probleme are populația României te repezi urgent să vezi ceva trăznet; cînd colo, doar 6 articole care nici nu obligă, nici nu supără pe nimeni, afară poate de membrii onoratei comisii.
Deoarece din primul articol ești avertizat că respectiva comisie funcționează în subordinea directă a primului-ministru te gîndești că ceva-ceva se mișcă, dar ești curios să vezi în care probleme de populație. După citirea celor 20 de fraze stai și te întrebi cui folosește această hotărîre, că populației nu îi folosește și nici chiar comisiei, care este obligată la o corvoadă cu puține virtuale rezultate.
O frază răutăcioasă în perioada ceaușistă, care și-a păstrat actualitatea, semnaliza adevărul simplu: dacă vrei să îngropi o problemă constitui o comisie. Și uite că Bombonelul Neamului n-a uitat zicerile de pomină, dar bășcălioase.
Nici mai mult, nici mai puțin, Hotărîrea angajează abrupt chestiunea în cauză prin prevederea: „Comisia Națională pe Probleme de Populație supune aprobării Guvernului propuneri privind măsuri legislative și administrative de combatere a tendințelor demografice negative și a implicațiilor acestora asupra dezvoltării României”. Măreț, nu!? Știe mai tot elevul din clasa a X-a că fenomenul demografic are două componente: sporul natural prin nașteri și sporul mecanic prin venirea unor populații, dar guvernanții noștri nu se exprimă, ci reglementează pe neve, ca să nu spunem aiurea.
În fuga pixului, inițiatorul proiectului de hotărîre merge anapoda, membrii comisiilor nefiind persoane cu funcții de răspundere din aparatul guvernamental, ci la grămadă: Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, Comisia Antisărăcie, Institutul Național de Statistică, institute de cercetare cu preocupări în domeniu, Universitatea București și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Atribuțiile principale ale Comisiei sînt analize, proiecte, proceduri așa, la general, să fie acolo!
O găselniță-șic ar fi anchete „Generații și gen”, ca o anchetă panel, la finalul căreia se vor realiza studii tematice comparative, în context european. O să fie nașpa pentru că Europa Occidentală are spor natural de populație cu europenii răsăriteni pe care îi alungă sărăcia din țările de baștină. Sporul natural a scăzut și la ei, occidentalele nu nasc de prea mult bine, iar româncele din lipsa speranței în ziua de mîine. Asta o știu toți românii, nu trebuie o hotărîre de guvern, anchete etc.
Comisia în cauză mai are menirea de a prezenta Guvernului rapoarte periodice referitoare la stadiul fenomenelor demografice și la principalele efecte ale măsurilor întreprinse în domeniu. Despre ce măsuri este vorba actul normativ tace. Doar se știe că majoritatea familiilor nevoiașe trăiesc din ajutorul social și alocația de stat pentru copii.
Și ca să ne dăm mari în ape mici, Comisia va elabora analize, studii, informări privind evoluția indicatorilor statistici specifici din domeniu, atît în țară, cît și în lume. La ce i-o fi trebuind Guvernului să cunoască natalitatea și mortalitatea în Madagascar nu știm, dar intuim că studiile pot fi necesare pentru niște lucrări de licență, acolo!
Frumos titlu anchetei „Generații și gen”! Or fi pornind de la ’77 sau mai dincoace, de la generația regelui Mihai și a lui Gheorghiu – Dej? Institutul Național de Statistică și direcțiile județene de statistică au aceste date, doar cu asta se ocupă. Probabil cîțiva julăi de prin ministere urmăresc să plece alandala la munte și la mare pentru anchete, proceduri etc.
Bine că membrii comisiei nu sînt și salarizați!
Avînd în vedere că pomenita anchetă se efectuează în trei runde anuale consecutive, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, o să fie ceva alergătură prin cele stațiuni!
Fiind un act normativ care urmărește un rezultat, firesc ar fi să cuprindă și sancțiuni pentru cei chemați să ancheteze, analizeze, elaboreze, studieze etc, dar nu o face. Păi atunci ce normează, pe cine obligă, ce rezultate se așteaptă și dacă onorații membri nu catadixesc să se implice, ce pățesc? Dacă se implică, va crește natalitatea? La care categorii de populație? Nu vor mai pleca românii din țară? Aiurea! Guvernanții visează cai verzi pe pereți. (Jan NEGRU)
Lasă un răspuns